FILE - Palestinians walk through the destruction left by the Israeli air and ground offensive on Khan Younis, Gaza Strip, on Sept. 12, 2024. (AP Photo/Abdel Kareem Hana, File)

Ισραηλινή αντιπροσωπεία για τους ομήρους στο Κατάρ την Κυριακή – Η Χαμάς πιέζει για ρόλο στην «επόμενη μέρα» της Γάζας

Ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού (Μοσάντ) Νταβίντ Μπαρνέα θα μεταβεί την Κυριακή στο Κατάρ για να συζητήσει για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ θα μεταβεί στη Ντόχα «για συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ», δήλωσε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωση.

«Οι πλευρές θα συζητήσουν διαφορετικές επιλογές για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων», δήλωσε η ίδια πηγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε νωρίτερα, έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Κατάρ, πως περιμένει ότι οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν τις ερχόμενες ημέρες για συζητήσεις σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν ο οποίος συνάντησε τον Εμίρη του Κατάρ, δήλωσε ότι συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιάχια Σίνουαρ για την προώθηση της ειρήνης.

Από πλευράς του και ο εμίρης του Κατάρ δήλωσε: «Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η οδυνηρή περίοδος στην περιοχή», προσθέτοντας ότι συζήτησε με τον Άντονι Μπλίνκεν για μια «βιώσιμη λύση και την επόμενη μέρα μετά τον πόλεμο».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε νέα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ελπίδες για το ζήτημα των ομήρων ή έστω δύο από αυτούς δημιούργησε η δήλωση του υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, ότι η οργάνωση είναι έτοιμη, σε μια συμφωνία με το Ισραήλ, να δώσει προτεραιότητα στους δύο στρατιώτες με διπλή ισραηλινή και ρωσική υπηκοότητα. Ο Μαρζούκ ο οποίος είδε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κάλεσε επίσης τη Μόσχα να «ενθαρρύνει» τον Μαχμούτ Αμπάς – ο οποίος βρίσκεται στο Καζάν της Ρωσίας για τη διάσκεψη των BRICS – να προχωρήσει σε δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή της Χαμάς.

Είναι φανερό ότι η οργάνωση και όσοι την στηρίζουν προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της στην επόμενη μέρα για τη Γάζα, κάτι ωστόσο που το Ισραήλ αποκλείει κατηγορηματικά, με τον υπουργό Αμύνης Γοάβ Γκάλαντ να δηλώνει ρητά προχθές και στον ίδιο τον Άντονι Μπλίνκεν, ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς, μέχρι την εξάλειψή της.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μαρία Αντωνά για Γιώργο Λιάγκα: Ήμουν επιφυλακτική στην αρχή και τώρα πολύ χαρούμενη
28 Οκτωβρίου, 2024
Σπύρος Μπιμπίλας: «Ο Κασσελάκης κάνει γκελ και καλά θα κάνουν να αφήσουν τον κόσμο να αποφασίσει»
28 Οκτωβρίου, 2024
Κυνουρία: Τουρίστας πέθανε κατά την διάρκεια εκδρομής με σκάφος
28 Οκτωβρίου, 2024
Ηλίας Μουλάς: Δεν μου αρέσει η αγένεια, την έχω αντιμετωπίσει σκληρά, χωρίς να δίνω μια δεύτερη ευκαιρία
28 Οκτωβρίου, 2024
Ειρήνη Μουρτζούκου: «Δεν κρύβομαι, οι αρχές γνωρίζουν πού βρίσκομαι»
28 Οκτωβρίου, 2024
Καρκίνος παχέος εντέρου: Διευκρινήσεις για τα self – test από το Υπουργείο Υγείας
28 Οκτωβρίου, 2024
Σαλομέ Ζουραμπισβίλι: Η Ρωσία βοήθησε στη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος
28 Οκτωβρίου, 2024
Ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη του Ζεράρ Ντεπαρντιέ για σεξουαλική επίθεση σε δύο γυναίκες
28 Οκτωβρίου, 2024
Ισραήλ: Ο Μαρουάν Μπαργούτι δέχθηκε άγρια επίθεση στο κελί της απομόνωσης του
28 Οκτωβρίου, 2024
Νέες ταυτότητες: Τι αλλάζει στη διαδικασία για τον προγραμματισμό των ραντεβού
28 Οκτωβρίου, 2024