Φοροελαφρύνσεις: Οι μειώσεις που εξετάζονται σε φορολογία εισοδήματος, εισφορές, τεκμήρια και τέλος επιτηδεύματος

Φοροελαφρύνσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που υπολογίζονται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027, επιτρέπουν την επανεξέταση των φορολογικών συντελεστών.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται η φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα τεκμήρια διαβίωσης και το τέλος επιτηδεύματος. Η έμμεση φορολογία δεν βρίσκεται, τουλάχιστον προς το παρόν, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και μιλάμε για μειώσεις συντελεστών, ΦΠΑ κλπ.

Η αρχή τώρα θα γίνει με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και συγκεκριμένα με την επανεξέταση των φορολογικών συντελεστών. Ο εισαγωγικός συντελεστής στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος δεν φαίνεται να αλλάζει. Επανεξετάζεται ωστόσο ο αμέσως επόμενος συντελεστής στο 22%, ο οποίος αφορά στο κλιμάκιο εισοδήματος μεταξύ 10.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ. Στόχος εδώ είναι να περιοριστεί η ψαλίδα μεταξύ των δύο πρώτων συντελεστών, καθώς οι επόμενοι κλιμακώνονται ηπιότερα. Είναι το 28, 36 και το 44%.

Όσον αφορά τώρα στις ασφαλιστικές εισφορές, δρομολογείται νέα μείωση κατά 5% με ορίζοντα το 2027. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μία μονάδα ακόμα. Πρόκειται για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Αυτό αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών και τη δικαιότερη φυσικά κατανομή των φορολογικών βαρών ανάμεσα στα νοικοκυριά.

Το 2027 φαίνεται να κλείνει οριστικά και ο κύκλος του τέλους επιτηδεύματος με την κατάργησή του και για τις επιχειρήσεις. Το τέλος παύει να ισχύει από 1/1/2025 για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις και εργαζόμενους με μπλοκάκι.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς η ψηφιακή εποχή, η τεχνολογία, κλείνει σταδιακά τις τρύπες της φοροδιαφυγής, προκαλώντας εκ των πραγμάτων υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση για όσους μέχρι πρότινος υπερφορολογούνταν.

Οι περισσότερες αλλαγές στην άμεση φορολογία θα εφαρμοστούν από τα εισοδήματα του 2026.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κύπελλο Ελλάδας: Το πρόγραμμα των αγώνων ρεβάνς για τη φάση των 16
5 Νοεμβρίου, 2024
«Τη βάρεσε στο κεφάλι, είναι σε καταστολή», λέει η μητέρα της 41χρονης που ξυλοκοπήθηκε από τον πρώην σύντροφό της στην Πάτρα
5 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΗΠΑ: Διαδραστικός χάρτης για το αποτέλεσμα των εκλογών
5 Νοεμβρίου, 2024
Live ΕΙΚΟΝΑ: Η εκλογική αναμέτρησητων ΗΠΑ – Όλες οι εξελίξεις
5 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΗΠΑ- Φίλης: Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ (vid)
5 Νοεμβρίου, 2024
Κρήτη: Δύο σοβαρά τραυματίες από τροχαίο στη Χερσόνησο – Εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους
5 Νοεμβρίου, 2024
Cenergy: Η Hellenic Cables προμηθεύει καλώδια υψηλής και υπερυψηλής τάσης στη Γαλλία
5 Νοεμβρίου, 2024
Α. Μιχαηλίδης (ΤΕΡΝΑ): Εξόφληση οφειλών, ρεαλιστικά κόστη και ανθρώπινο κεφάλαιο, απαιτεί η ανάπτυξη των υποδομών
5 Νοεμβρίου, 2024
Aταμάν: Όταν η Εuroleague ανακοινώσει το Final Four θα πω κι εγώ για τα εισιτήρια στους φίλους του Παναθηναϊκού
5 Νοεμβρίου, 2024
Φορολογικό νομοσχέδιο: 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία
5 Νοεμβρίου, 2024