Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024. Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, αλλά και τη νέα δομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

K. Mητσοτάκης: Ρυθμός ανάπτυξης και πληθωρισμός θα καθορίζουν τον κατώτατο μισθό – Τηρούμε τη δέσμευσή μας για τα 950 ευρώ το 2027

Ρυθμός ανάπτυξης και πληθωρισμός θα καθορίζουν τον κατώτατο μισθό, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη. Ακόμα είπε ότι θα απαγορεύεται δια νόμου η μείωση του κατώτατου μισθού. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία αφορά το σύνολο των εργαζομένων, με επίκεντρο την καθοριστική ρήτρα ότι οι αποδοχές πια δεν θα μπορούν να μειώνονται παρά μόνο να αυξάνονται.

Όπως είπε στη σημερινή συνεδρίαση «πρωταγωνιστής είναι η νέα αύξηση του βασικού μισθού στην προοπτική να φτάσει τα 950 ευρώ όπως έχουμε δεσμευτεί το 2027, αλλά σήμερα θα συζητήσουμε το νέο μόνιμο σύστημα προσδιορισμού του μετά το 2027. Θα έλεγα ότι είναι μια κομβική πρωτοβουλία, καθώς στο εξής θα απαγορεύεται δια νόμου η μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ το ύψος της αύξησης του θα καθορίζεται από δύο κριτήρια. Από τη μια πλευρά τον ρυθμό ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και από την άλλη τον πληθωρισμό, αλλά τον πληθωρισμό, ο οποίος πλήττει ειδικά τα χαμηλότερα εισοδήματα. Και αυτό σημαίνει ότι όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, όσο βελτιώνεται η παραγωγικότητα, τόσο θα αυξάνεται ο πρώτος μισθός. Αλλά και όσο ανεβαίνουν οι τιμές, τόσο θα αντισταθμίζουν αυτή την αύξηση των τιμών οι αμοιβές».

Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «να θυμίσω για ακόμα μια φορά ότι ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ.
το 2019, είναι ήδη στα 830 ευρώ. Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ το 2027. Είναι μια αύξηση σχεδόν 50%, ενώ και οι μέσες απολαβές από 1.036 ευρώ ο στόχος μας είναι και πιστεύω ότι θα τον πετύχουμε, ενδεχομένως θα τον ξεπεράσουμε κιόλας, να φτάσουν τα 1.500 ευρώ το 2027, βελτιωμένες δηλαδή κατά 45%.

»Και βέβαια να συμπληρώσω ότι το νέο σύστημα έρχεται να ευνοήσει και τους δημόσιους υπαλλήλους, με τον εισαγωγικό τους μισθό να συμβαδίζει πια με τη βασική αμοιβή στη χώρα και θα συμπαρασύρει προφανώς προς τα πάνω και τις τριετίες, αλλά και όλα τα επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Με άλλα λόγια, είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία αφορά το σύνολο των εργαζομένων, με επίκεντρο, όπως είπα, την καθοριστική ρήτρα ότι οι αποδοχές πια δεν θα μπορούν να μειώνονται παρά μόνο να αυξάνονται. Και είναι μια διασφάλιση η οποία καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θωρακίζοντας το εισόδημα απέναντι σε κάθε απειλή περιορισμού του.

»Και καθίσταται, πιστεύω, δυνατή χάριν ακριβώς των αποτελεσμάτων της συνολικής οικονομικής μας πολιτικής. Είναι μια συνετή πολιτική, η οποία αφότου έκλεισε το τόξο της κρίσης, δημιουργεί τώρα μια σιγουριά, μια ασφάλεια για την επόμενη μέρα, φροντίζοντας όμως παράλληλα και τον έτερο αναγκαίο πόρο της παραγωγής, την επιχειρηματικότητα, την οποία ελαφρύνει από βάρη που σημαίνει ότι πέραν της μείωσης 50 και φόρων που έχουν καταργηθεί, μειωθεί, ως το 2025, οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές θα έχουν αποκλιμακωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, θα φτάσουμε το 6% έως 2027, θα έχουμε πλησιάσει ουσιαστικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και όλα αυτά, αυτή η συνετή πολιτική της μείωσης των φόρων σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, επιτυγχάνεται σε μια εποχή όπου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα ελλείμματα αυξάνονται[…]».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια. Όπως είπε «να ξεκινήσω με την συμπαράστασή μου στην δοκιμαζόμενη Ισπανία που ήδη έχει σχεδόν 100 θύματα και ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες». Τόνισε ότι το τραγικό γεγονός ανέδειξε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην κλιματική κρίση καθώς και τον ρόλο της πολιτικής προστασίας, της σωστής λειτουργίας του 112 και των προληπτικών εκκενώσεων. «Και βεβαίως της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όσο και των κοινών δράσεων στη Μεσόγειο, η οποία αποτελεί εξάλλου, όπως μας λένε οι επιστήμονες, επίκεντρο της κλιματικής κρίσης[…]» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Π. Μαρινάκης: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας «παρών» ευθύνονται για τη μη εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη
31 Οκτωβρίου, 2024
Χρυσοχοΐδης για το κυκλοφοριακό: Μαγικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα δεν υπάρχουν
31 Οκτωβρίου, 2024
Έκρηξη σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους – Ένας νεκρός και μία σοβαρά τραυματίας
31 Οκτωβρίου, 2024
Το θρίλερ της Αμαλιάδας στο «Φως στο Τούνελ» – Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο
31 Οκτωβρίου, 2024
Οριστικό λουκέτο στο κλαμπ της Βουλιαγμένης – Αναζητούνται οι υπεύθυνοι του καταστήματος
31 Οκτωβρίου, 2024
Έκρηξη σε πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους – Απεγκλωβίστηκε τραυματίας
31 Οκτωβρίου, 2024
Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε την προσπάθεια για περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης-Στο 9,3% η ανεργία τον Σεπτέμβριο
31 Οκτωβρίου, 2024
Πηγές ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση εδώ και δυόμισι χρόνια κωλυσιεργεί στο θέμα της αντικατάστασης του Συνηγόρου του Πολίτη
31 Οκτωβρίου, 2024
Aυξήσεις στον κατώτατο μισθό: Τα δεδομένα του «γαλλικού μοντέλου» για τον υπολογισμό της αύξησης
31 Οκτωβρίου, 2024
ΗΡΩΝ: Πτώση 13,5% τις τιμές ρεύματος τον Νοέμβριο
31 Οκτωβρίου, 2024