Χάρης Δούκας: Είμαστε Δήμαρχοι, όχι τραπεζίτες

«Επειδή μπερδευτήκαμε με διάφορα οικονομικά ότι πρέπει να είναι μεγάλο το μέγεθος και η υπόσταση και πως πρέπει να ενοποιηθούν και να συγχωνευθούν για να δανειστούμε. Εδώ δεν είναι συνέδριο τραπεζών, εδώ είναι συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και από κάτω δεν έχουμε τραπεζίτες αλλά δημάρχους», ανέφερε δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στη Ρόδο.

Στη συνέχεια, ο Χάρης Δούκας, αποκωδικοποίησε τις εξής τρεις θέσεις. Όπως σημείωσε:

1. Για το νερό: Είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Για να το διασφαλίσουμε λέμε όχι στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ.

2. Για την ενέργεια: Επαναφορά της δυνατότητας υλοποίησης από τους δήμους έργων ενεργειακού συμψηφισμού. Δέσμευση ηλεκτρικού χώρου σε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ για τις ανάγκες των δήμων. Παραχώρηση ηλεκτρικού χώρου για τις ανάγκες των οικείων δήμων σε κάθε ιδιωτικό σταθμό που αδειοδοτείται.

3. Για τις πόλεις: Νομοθετική παρέμβαση για να αποφασίζουν οι δήμοι για τις πόλεις τους, πριν γίνουν όλα τσιμέντο. Έχουμε υποβάλει πάρα πολλές παρατηρήσεις σε νομοσχέδια του ΥΠΕΝ και καμία δεν υιοθετήθηκε.

Αναλυτικά όσα υποστήριξε ο Χάρης Δούκας κατά την ομιλία του:

Επειδή μπερδευτήκαμε με διάφορα οικονομικά ότι πρέπει να είναι μεγάλο το μέγεθος και η υπόσταση και πως πρέπει να ενοποιηθούν και να συγχωνευθούν για να δανειστούμε. Εδώ δεν είναι συνέδριο τραπεζών, εδώ είναι συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και από κάτω δεν έχουμε τραπεζίτες αλλά δημάρχους. Και οφείλω να πω και αυτό είναι επίσης ευθύνη του Προεδρείου και του Προέδρου να έρχονται οι εισηγητές, οι υπουργοί, οι Γενικοί γραμματείς με τις θέσεις μας και έχουν μια ξεκάθαρη θέση. Εδώ λέμε για το νερό. Να μην τα λέμε μπερδεμένα. Η συζήτηση με τις δανειοδοτήσεις είναι η εξής: Η ιδιωτικοποίηση είναι. Έχουμε λοιπόν θέση και λέμε ότι είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Τελεία και παύλα. Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης του. Γι αυτό και για να το διασφαλίσουμε, λέμε όχι στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, όχι συγχωνεύσεις. Και τα λέω πολύ καθαρά, διότι τα ίδια λέγαμε και ακούγαμε και για την ενέργεια, για μεγάλες εταιρείες, για δανεισμούς και τραπεζικά και καταφέραμε να έχουμε την ακριβότερη τιμή στο ρεύμα, όσο και αν προσπαθείτε να τα μπερδέψετε.

Συνεχίζω με την Ενέργεια: Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πούμε ότι η ενεργειακή δημοκρατία έχει ακριβώς την αντίθετη λογική από το Απόλλων. Στο Απόλλων θέλετε πάλι παραγωγή; Να φτιάξουν φωτοβολταϊκά και να μας πουλάνε ρεύμα σε μια τιμή που θα την πείτε εσείς φθηνή αλλά δεν ξέρω πόσο φθηνή θα είναι. Ενώ η ενεργειακή δημοκρατία λέει ότι ο κάθε δήμος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι αυτό παραγωγός. Τι μας είπατε λοιπόν; Αντί να φτιάχνετε φωτοβολταϊκά, βάλτε μπαταρίες. Μπαταρίες να βάλουν ιδιώτες και οι δήμοι να βάλουν ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΆ. Γιατί λοιπόν κάποιοι να βάζουν μπαταρίες; Εμείς δηλαδή και όλοι οι υπόλοιποι να έχουν πάρει ηλεκτρικό χώρο και εμείς να μην έχουμε ηλεκτρικό χώρο; Είπατε μετά ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δήμοι δύο ταχυτήτων, κάποιοι να έχουν ηλεκτρικό χώρο και όλοι οι υπόλοιποι να μην έχουν. Μα εσείς δώσατε ηλεκτρικό χώρο σε κάποιους δήμους και σε κάποιους άλλους όχι. Λέω και κάτι άλλο. Μιλάμε συνέχεια για το net metering και το net metering και υπάρχει ένα μπέρδεμα. Για παράδειγμα στους δήμους θέλουμε με τα φωτοβολταϊκά να να τα χρησιμοποιήσουμε για οδοφωτισμού το βράδυ. Με το net metering αυτό δεν μπορεί να γίνει. Να τα λέμε απλά και θα μας κοστίσει. Αυτό ακριβώς όμως είναι και να μας. Θα μας κοστίσει και πάρα πολύ ακριβά. Γι αυτό το λόγο και οι θέσεις μας είναι καθαρές και σας τις στείλαμε στο νομοσχέδιο που ψηφίσατε και δεν τις λάβατε υπόψιν σας. Εσείς τι μας λέτε εδώ σήμερα; Ότι σας στερήσαμε τη δυνατότητα να υλοποιείτε έργα ενεργειακού συμψηφισμού με την Υπουργική Απόφαση τον Αύγουστο 2022. Μοιράσατε τον ηλεκτρικό χώρο σε λίγες μεγάλες εταιρείες. Δεν φροντίσατε να δεσμεύσετε ηλεκτρικό χώρο σε κανέναν υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ για έργα δικά μας και μας λέτε βάλτε μπαταρίες και κάντε net metering.

Ποιες είναι οι θέσεις μας; Ομόφωνες είναι οι εξής: Η επαναφορά της δυνατότητας υλοποίησης έργων ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού με βάση τον νόμο 2023. Και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου σε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ σήμερα που μιλάμε για τις ανάγκες των Δήμων και αυτό μπορεί να γίνει με μια υπουργική απόφαση όπως με την αντίστοιχη του 2022 που δώσατε όλο τον χώρο σε κάποιες εταιρείες.

Και κάτι άλλο. Φτιάχνετε σε όλη την Ελλάδα νέους ιδιωτικούς υποσταθμούς που αδειοδοτούνται. Λέμε λοιπόν και το εξής τρίτο: Την παραχώρηση ηλεκτρικού χώρου σε κάθε ιδιωτικό σταθμό που αδειοδοτήθηκε για τις ανάγκες των οικείων Δήμων. Δεν μπορεί δηλαδή στη χώρα που δεν υπάρχει καθόλου ηλεκτρικός χώρος να δίνουμε χρήματα για ένα νέο υποσταθμό 500 μεγαβάτ και να μην μπορούμε τα 10 μεγαβάτ έστω να τα παίρνει ο δήμος που είναι εκεί ο υποσταθμός. Αυτά είναι τα ελάχιστα που ζητάμε και που πρέπει να υλοποιηθούν.

Και κλείνω με την χωροταξία. Άκουσα πολλά για το ΤΠΣ και πάρα πολλά μελλοντικά. Μέχρι όμως τότε θα έχουν γίνει τα πάντα τσιμέντο. Και οι παραλίες μας και οι αιγιαλοί με βάση και το νέο νόμο. Γι αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό, δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη κατά των μεγαλοσυμφερόντων που γεμίζουν τις πόλεις με τσιμέντο και δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μπορείτε και εσείς για αυτό να κάνετε μια νομοθετική παρέμβαση και να εμποδίσετε και εμάς τους δήμους και να βάλουμε μια τάξη και να αποφασίζουμε εμείς για το τσιμέντο στις πόλεις μας. Και νομίζω συνολικά ότι πρέπει στο Υπουργείο Ενέργειας να συζητάμε περισσότερο και όταν κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις να εισακούονται. Και το λέω αυτό διότι δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσετε ένα νομοσχέδιο και να έχουμε μια σειρά από πόσες νομοθετικές παρεμβάσεις, 25 30, 35  παρατηρήσεις και ο τελικός νόμος να μην έχει εγκεκριμένες ενσωματωμένες ούτε μία από αυτές.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στο 49% ο Σωκράτης Φάμελλος και στο 44% ο Παύλος Πολάκης
24 Νοεμβρίου, 2024
Ντοκουμέντα από τα συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου Oreshnik παρουσίασε η Ουκρανία
24 Νοεμβρίου, 2024
Φρίκη: Βίντεο και φωτογραφίες σεξουαλικής κακοποίησης νηπίων βρέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων για παιδική πορνογραφία
24 Νοεμβρίου, 2024
Ειρήνη Μουρτζούκου: Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τους θανάτους των βρεφών
24 Νοεμβρίου, 2024
Οδηγός ταξί πήρε το τηλέφωνο 46χρονης και τη χτύπησε με το αυτοκίνητο
24 Νοεμβρίου, 2024
Ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν
24 Νοεμβρίου, 2024
Πόρτο Ράφτη: Συναγερμός για τον εντοπισμό 22χρονου κολυμβητή
24 Νοεμβρίου, 2024
Γιάφκα στο Παγκράτι: Προκηρύξεις τρομοκρατικών χτυπημάτων είχε στο σπίτι του ο 49χρονος φιλόλογος
24 Νοεμβρίου, 2024
Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας δύο χρόνια από το τροχαίο που της στοίχισε τη ζωή
24 Νοεμβρίου, 2024