Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη, βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι πολίτες είναι καχύποπτοι σε τέτοιες πρωτοβουλίες όταν είχαν ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS», είπε και πρόσθεσε ότι «Χτίζονται αργά αλλά σταθερά σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ γίνεται πιο φιλική αλλά και πιο αυστηρή στις περίπλοκες υποθέσεις φορολογικής απάτης και με σοκ και ΔΕΟΣ πρέπει μια φορολογική αρχή πρέπει να αντιμετωπίζει την φορολογική απάτη».
Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν σκέφτεται να κατεβάσει ταχύτητα επειδή προκαλείται και δυσαρέσκεια σε κάποιους πολίτες απάντησε: Το αντίθετο. Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται από τα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης. Η προσπάθειά μας αναγνωρίζεται και το ισοζύγιο είναι θετικό για την κοινωνία. Τα πρόσθετα έσοδα που συγκεντρώσαμε από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής επιστρέφουν στην κοινωνία».
Τόνισε ακόμα ότι ακούει με απορία αναλυτές να λένε ότι τα πρόσθετα έσοδα ήρθαν από αυξήσεις φόρων.
Είπε επίσης ότι «όσο τα διαφορετικά μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα τόσο δίνεται η δυνατότητα και μετά το 2025 να προγραμματιστούν και άλλες μόνιμες μειώσεις φόρων. Θα στρέψουμε την προσοχή μας στην περεταίρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Είναι μια πολιτική που επιστρέφει το μέρισμα των πρόσθετων εσόδων πίσω στην κοινωνία».
Για το αν θα έχουμε μεγαλύτερες μειώσεις φόρων είπε: στον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί έχουμε 12 μειώσεις φόρων αλλά θέλω να θυμίσω ότι με την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων η χώρα έχει οροφές δαπανών. Μπορούμε αν έχουμε σταθερή υπεραπόδοση από διαρθρωτικά μέτρα να μειώσουμε και άλλο τους φορολογικούς συντελεστές και γι’ αυτό μίλησα για το 2026 και το 2027».
Για την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και αν έχει φύγει από το τραπέζι, είπε: είναι νωρίς να το πω ακόμα αλλά θέλω να τονίσω ότι είμαστε μια χώρα που έχει σε κατηγορίες προϊόντων χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ. Ας έχουμε υπόψη μας αυτά τα πραγματικά δεδομένα αλλά όσο έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις τόσο περισσότερα περιθώρια ελιγμών θα έχουμε στα τελευταία 2 χρόνια της θητείας μας».