Κέντρο Ελέγχου Αποβολών Έλενας Βενιζέλου: Εκεί που η υπογονιμότητα συναντά την ελπίδα

Της Βανέσας Πορλίγκη

«Η υπογονιμότητα, οι επαναλαμβανόμενες αποβολές, οι επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες εξωσωματικές, αποτελούν ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες, με μεγάλο σωματικό και ψυχολογικό φορτίο και, δυστυχώς, ένα μεγάλο ταμπού σε μια όχι και τόσο μικρή μερίδα γυναικών. Οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνονται να μιλούν γι’ αυτό που αντιμετωπίζουν, να αναζητούν βοήθεια. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν φταίνε και δεν κάνουν κάτι λάθος», μας εξηγεί η Επιμελήτρια του Τμήματος Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας, αιματολόγος Δήμητρα Οικονομοπούλου, που διευθύνει το Ιατρείο/Κέντρο Ελέγχου Αποβολών στο νοσοκομείο «Έλενα».

Πολλοί άνθρωποι δίνουν τη μάχη απέναντι στην υπογονιμότητα, βίωσαν την απώλεια μέσα από μια αποβολή και μπορεί να άκουσαν τον γιατρό να τους λέει πως «έτυχε». Ο τρόμος όμως μιας ακόμη αποβολής, ή μιας ακόμη αποτυχημένης προσπάθειας, είναι εκεί, ακολουθούμενος από ένα μεγάλο «ΓΙΑΤΙ;». Δεν ξέρουν τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό, πώς μπορούν να αποτρέψουν μια ακόμη ενδεχόμενη απώλεια/αποτυχία; Τι φταίει; Πού να απευθυνθούν;

Γι’ αυτό υπάρχει το Ιατρείο/Κέντρο Ελέγχου Αποβολών στο «Έλενα»

Η Δήμητρα Οικονομοπούλου μας εξηγεί με απλά λόγια (όσο σύνθετο και αν είναι το έργο της) τη λειτουργία του Κέντρου και τη διαδικασία που ακολουθεί, όταν την επισκέπτεται μια γυναίκα ή το ζευγάρι. «Η υπογονιμότητα και οι επαναλαμβανόμενες αποβολές έχουν έναν κοινό παρονομαστή που θα μπορούσε να τον πει κανείς και αυτοάνοσο σύνδρομο αναπαραγωγής. Έχει γίνει πολύ μεγάλη έρευνα, η οποία και εξελίσσεται καθημερινά. Το Κέντρο ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση και τα συνδυάζει όλα, πραγματοποιώντας έναν έλεγχο που δεν προσανατολίζεται σε ένα συγκεκριμένο νόσημα, αλλά στο γενικό status υγείας της γυναίκας, αλλά και του άνδρα», μας λέει η Δημητρα Οικονομοπούλου και προσθέτει: «Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι το πρόβλημα οφείλεται στη γυναίκα, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο ανδρικός παράγοντας αποτελεί το άλλο μισό της εξίσωσης. Δεν φταίνε πάντα οι γυναίκες, δεν φταίει πάντα ο ένας, ή μπορεί να μη φταίει και κανένας».

Στο κάθε ραντεβού συζητάει η ίδια όση ώρα χρειαστεί, λαμβάνει λεπτομερέστατο ιστορικό και μετά προχωρά στη διενέργεια εξετάσεων. Η προτεινόμενη θεραπευτική αντιμετώπιση προκύπτει μετά από την εκτίμηση του ιστορικού, μαζί με τα αποτελέσματα όλου του φάσματος των εξετάσεων που κρίθηκε απαραίτητο κατά περίπτωση να γίνουν (ανοσολογικές, ιστοσυμβατότητας, θρομβοφιλίας, μικροβιολογικές, ορμονικές, βιοχημικές, αιματολογικές, απεικονιστικές και άλλες).

Η Δήμητρα Οικονομοπούλου στο κάθε ραντεβού συζητάει όση ώρα χρειαστεί, λαμβάνει λεπτομερέστατο ιστορικό και μετά προχωρά στη διενέργεια εξετάσεων.

Υπάρχει/εντοπίζεται πάντα λύση;

«Δεν είναι βέβαια εγγυημένο ότι θα εντοπιστεί πάντα το πρόβλημα, γιατί το θέμα της αναπαραγωγής είναι πολυπαραγοντικό και ως επί το πλείστον ανεξερεύνητο. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε και πάρα πολύ. Αλλά ακόμη και όταν δεν εντοπίζεται κάτι, αυτό το «ξεψάχνισμα» από μόνο του δίνει μια αίσθηση ανακούφισης στα ζευγάρια. Η γνώση ότι είναι υγιή, ότι δεν το άφησαν στην τύχη του, δεν έκαναν κάτι λάθος, καμιά φορά είναι αρκετή για τον ψυχολογικό παράγοντα, λέει η Δήμητρα Οικονομοπούλου και συνεχίζει: «Σε πολλές περιπτώσεις όμως, μετά την τόσο σχολαστική διερεύνηση, όντως εντοπίζεται και θεραπεύεται κάποιο πρόβλημα, δίνοντας τη δυνατότητα στο ζευγάρι να φέρει στον κόσμο ένα μωρό».

«Μιλώντας, ψάχνοντας, βρίσκεις την άκρη, όποια και αν είναι αυτή»

Η κάθε περίπτωση διερευνάται ξεχωριστά, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να έρθει στο φως η αιτία των επαναλαμβανόμενων αποβολών ή των αποτυχημένων προσπαθειών σύλληψης. Πλέον, τα υπογόνιμα ζευγάρια αποτελούν την πλειονότητα των περιπτώσεων που επισκέπτεται το ιατρείο.

«Έστω και ένας άνθρωπος να βοηθηθεί προς κάποια κατεύθυνση, είναι πολύ σημαντικό για εμάς», λέει η κυρία Οικονομοπούλου και συμπληρώνει: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που έχουν βιώσει σημαντικές απώλειες για διαφορετικούς λόγους. Μιλώντας, ψάχνοντας, βρίσκεις την άκρη, όποια και αν είναι αυτή».

Το Κέντρο Ελέγχου Αποβολών στο νοσοκομείο Έλενας Βενιζέλου αποτελεί ένα πρωτοποριακό εγχείρημα.

Και το κόστος των εξετάσεων;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιατρείο/Κέντρο Ελέγχου Αποβολών συνεργάζεται με τα εξειδικευμένα Εργαστήρια του Νοσοκομείου Έλενα, τα οποία καλύπτουν οικονομικά τις περισσότερες από τις απαραίτητες εξετάσεις. Θα έλεγε κανείς πως αυτό ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αν σκεφτούμε ότι το κόστος των εξετάσεων σε αρκετές περιπτώσεις είναι υψηλό. Είναι όμως, όντως, αληθινό.

  • Το Κέντρο Ελέγχου Αποβολών στο νοσοκομείο Έλενας Βενιζέλου αποτελεί ένα πρωτοποριακό εγχείρημα. Δημιουργήθηκε το 1997, με πρωτοβουλία της τότε Διευθύντριας του Τμήματος Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας, Μ. Βάρλα – Λευθεριώτη και συνεχιστή της την Αιματολόγο, Χριστίνα Τσεκούρα. Σήμερα, το Ιατρείο λειτουργεί η Επιμελήτρια του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας, Αιματολόγος Δήμητρα Οικονομοπούλου.
  • Ο συνολικός αριθμός των επισκέψεων στο Ιατρείο/Κέντρο Ελέγχου Αποβολών ξεπερνά τις 5.000. Περισσότερα από 3.500 ζευγάρια έχουν ζητήσει τη συνδρομή του.
Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Ευάγγελος Αποστολάκης
28 Νοεμβρίου, 2024
Δένδιας: Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ της Βορειοανατολικής Αφρικής και της Ευρώπης
28 Νοεμβρίου, 2024
Η Masdar ολοκληρώνει τη συμφωνία για την απόκτηση της TΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
28 Νοεμβρίου, 2024
Η AEGEAN κλείνει 25 χρόνια συνεργασίας με το αεροδρόμιο Χανίων
28 Νοεμβρίου, 2024
Η Hellenic Cables αποκτά πιστοποίηση για δυναμικό καλώδιο ισχύος
28 Νοεμβρίου, 2024
Η ΑΒ Βασιλόπουλος δεσμεύεται για 100% «cage-free» αυγά από 01/01/2025
28 Νοεμβρίου, 2024
Άρης για Ταχιάο: «Ο Θόδωρος Καρυπίδης είχε σκοπό να προλάβει καταστάσεις»
28 Νοεμβρίου, 2024
ΟΠΕΚΑ: Τι ώρα θα μπουν στους λογαριασμούς τα επιδόματα
28 Νοεμβρίου, 2024
Νεκρός 18χρονος αγρότης στο Κιλκίς
28 Νοεμβρίου, 2024
Κεραμέως: Προτεραιότητές μας και στρατηγική μας η δημιουργία και η ενίσχυση ασφαλών και υγιών χώρων εργασίας
28 Νοεμβρίου, 2024