REUTERS

Πούτιν: Εάν το Κίεβο λάβει πυρηνικά, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα καταστροφής

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι πρακτικά αδύνατο για την Ουκρανία να παράγει πυρηνικό όπλο, αλλά ότι μπορεί να είναι σε θέση να κατασκευάσει κάποιο είδος “βρώμικης βόμβας”.

Τελεσίγραφο προς την Δύση απήυθηνε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, προφανώς ως απάντηση σε δημοσίευμα των New York Times την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο ορισμένοι άγνωστοι δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν στον Τζο Μπάιντεν να δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία πριν από την αποχώρησή του από το αξίωμα.

Μιλώντας σε συνάντηση της συμμαχίας ασφάλειας πρώην σοβιετικών χωρών στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε ότι η χώρα “δεν θα το επιτρέψει αυτό”.

“Σε αυτή την περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουμε τα πάντα, θέλω να το τονίσω αυτό, δηλαδή όλα τα μέσα καταστροφής που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία”, είπε.

Οι δηλώσεις Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε χθές,ότι η ιδέα που φέρεται να διακινείται σε συγκεκριμένους κύκλους ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα είναι «παρανοϊκή» και ότι η αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Μόσχα εισέβαλλε στην Ουκρανία.

Οι New York Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι άγνωστοι δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα προτού αποχωρήσει από το αξίωμά του.

Η Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ακόμη ότι είναι προς το συμφέρον όλων των υπεύθυνων κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο χαρακτήρισε «αυτοκτονικό», δεν θα εκτυλιχθεί.

«Το θεωρούμε παραφροσύνη», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα. «Πρόκειται για απόλυτη παραφροσύνη που επιβάλλεται σε ορισμένο τμήμα του πολιτικού κατεστημένου στην Ουκρανία από τους Δυτικούς».

Κατηγόρησε δε το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί το θέμα, το οποίο χαρακτήρισε προπαγάνδα, για να προσπαθήσει να αποσπάσει περισσότερη βοήθεια από τη Δύση. Οι «ανεύθυνες ενέργειες» της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της θα μπορούσαν να φέρουν τον κόσμο στο «χείλος της καταστροφής», προειδοποίησε.

Ρωσία: Διαθέτουμε «υπερόπλα»

Η Ρωσία διαθέτει τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων και «υπερόπλων», για να απαντήσει κατάλληλα σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της χώρας, δήλωσε η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της Γερουσίας την Τετάρτη, η Ματβιένκο σχολίασε την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και τη χρήση του νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik εναντίον μιας στρατιωτικής εγκατάστασης στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Η ρωσίδα πολιτικός προειδοποίησε ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει τις χώρες που συμμετέχουν και υποστηρίζουν το Κίεβο για να χρησιμοποιήσουν τα όπλα που έχουν δώσει στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας και εξήγησε ότι η χρήση του Oreshnik ήταν μια απάντηση στις “επιθετικές ενέργειες των μελών του ΝΑΤΟ” που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Η Ματβιένκο έκανε ακόμη λόγο για “ισχυρή πράξη στην σύγχρονη γεωπολιτική” και για “ισχυρό μήνυμα” που ελήφθη “από όλους τους αποδέκτες”.

Ωστόσο, τόνισε ότι η χρήση του Oreshnik “δεν ήταν τελεσίγραφο ή απειλή, όπως προσπάθησαν να το παρουσιάσουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης”.

“Αυτή είναι η απάντησή μας στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση από τη Δύση και στα βήματα που οδήγησαν στην επίθεση σε ρωσικές εγκαταστάσεις με τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Προειδοποιούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο”, δήλωσε η Matvienko, προσθέτοντας ότι η χρήση του πυραύλου είναι επίσης μια “επίδειξη ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων και έχουμε τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των υπερόπλων, για να δώσουμε μια απτή και αναπόφευκτη απάντηση”.

Η ρωσίδα πολιτικός πάντως δεν διευκρίνισε σε ποια “υπερόπλα” αναφερόταν.

“Όπως είπε ο πρόεδρος, πάντα θα υπάρχει απάντηση”, δήλωσε η Ματβιένκο. Η ίδια εκτίμησε επίσης ότι η ομιλία του Πούτιν και η ανάπτυξη του πυραύλου Oreshnik έχουν “μεγάλες δυνατότητες να γείρουν τη ζυγαριά υπέρ της επιλογής ενός ειρηνικού τρόπου επίλυσης της διένεξης [στην Ουκρανία] με απόλυτο σεβασμό των συμφερόντων της Ρωσίας, της ασφάλειας και της κυριαρχίας μας”. Η Matvienko εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυτικοί ηγέτες θα βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα από τις τελευταίες εξελίξεις, “θα έρθουν στα συγκαλά τους και θα παραδεχτούν ότι έχασαν, ότι απέτυχαν να επιτύχουν τους στόχους τους για τον περιορισμό της ανάπτυξης της Ρωσίας, ότι απέτυχαν να προκαλέσουν γεωπολιτική ήττα στη Ρωσία και θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων”.

Η Ματβιένκο όμως δεν είναι η μοναδική αξιωματούχος της Ρωσίας που αναφέρθηκε μετά την «αποκάλυψη» του Oreshnik σε υπερόπλα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο διευθυντής του ρωσικού «Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου – Kurchatov» Μικαέλ Κοβαλτσούκ, εξήγησε ότι η πρόοδος της Ρωσίας στα υπερηχητικά όπλα, οφείλεται στα τεχνολογικά άλματα τα οποία κάνει η χώρα όσο αφορά τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Είπε συγκεκριμένα: «Τα υλικά που διαθέτει η Ρωσία τα οποία αντέχουν σε υπερυψηλές θερμοκρασίες κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία του συγκροτήματος Oreshnik και θα καταστήσουν δυνατή τη δημιουργία άλλων τύπων υπερηχητικών όπλων»

Και συνέχισε εξηγώντας: «Το “Oreshnik” επιδείχθηκε τις προάλλες. Γιατί το κάναμε, γιατί τους προσπεράσαμε όλους; Επειδή είμαστε μεταξύ των πέντε κορυφαίων παγκόσμιων ηγετών… Δημιουργήσαμε υπερηχητικά όπλα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτά είναι υλικά που λειτουργούσαν στους 1500 βαθμούς, στη συνέχεια στους 1800, και αυτά στους 2000, και εμείς τα καταφέραμε, ενώ άλλοι όχι».

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι στο μέλλον θα υπάρξουν ακόμη πιο ανθεκτικά υλικά, που θα επιτρέψουν στην Ρωσία να κατασκευάσει και άλλα πιο προηγμένα υπερηχητικά όπλα: «το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι τα υλικά που μπορούν να αντέξουν 2500-3000 βαθμούς.” “Άλλα υλικά που μπορούν να αντέξουν σε υψηλές θερμοκρασίες θα καταστήσουν δυνατή τη δημιουργία ακόμη πιο προηγμένων όπλων. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι υλικά που μπορούν να αντέξουν 2500-3000 βαθμούς”, δήλωσε συγκεκριμένα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θετική σε απαγορευμένη ουσία η Σβιόντεκ
28 Νοεμβρίου, 2024
Σοκ! Μπήκε στο σπίτι πρώην σχέσης, σκότωσε 4 άτομα που κοιμόντουσαν και έβαλε φωτιά
28 Νοεμβρίου, 2024
Στάρμερ σε Ζελένσκι: «Αποκρουστικές οι συστηματικές επιθέσεις της Ρωσίας»
28 Νοεμβρίου, 2024
Φρίκη! Πατέρας από την Αχαΐα φέρεται να ασέλγησε στον 5χρονο γιο του
28 Νοεμβρίου, 2024
ΣΟΚ: Βίασε 17χρονη και την τάισε ζωντανή στα γουρούνια
28 Νοεμβρίου, 2024
Γιατρός σκότωνε ασθενείς με θανατηφόρο μείγμα φαρμάκων
28 Νοεμβρίου, 2024
Σπανούλης: Πότε κατάλαβα ότι θέλω να γίνω προπονητής
28 Νοεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Ελσίνκι 1-0: Ελπίδες πρόκρισης για του Πράσινους
28 Νοεμβρίου, 2024
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Εννιακομματική βουλή – 5ος ο ΣΥΡΙΖΑ και 7ος ο Κασσελάκης
28 Νοεμβρίου, 2024
«Με μια συγγνώμη δεν λύνονται όλα», λέει ο πατριός της Ειρήνης Μουρτζούκου
28 Νοεμβρίου, 2024