Άλμα στο άγνωστο για τη Γαλλία μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ που άφησε τη χώρα χωρίς λειτουργική κυβέρνηση, προϋπολογισμό ή κάποια προφανή διέξοδο από το τέλμα. Υπέρ της πρότασης ψήφισε η Αριστερά και η ακροδεξιά της Λεπέν. Πριν από λίγο ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ μετέβη στο προεδρικό μέγαρο για να δηλώσει την παραίτησή του στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στις 9 το βράδυ θα απευθύνει διάγγελμα στον γαλλικό λαό, όπου πιθανότατα θα ανακοινώσει τον νέο πρωθυπουργό της χώρας. Την παραίτηση του Μακρόν ζήτησε το κόμμα του Μελανσόν.
Υποβάλοντας την παραίτησή του ο Μπαρνιέ έγινε ο πρωθυπουργός με τη συντομότερη θητεία στην ιστορία της σύγχρονης γαλλικής δημοκρατίας και ο πρώτος που εκδιώκεται από το κοινοβούλιο από το 1962. Χαρακτηριστικό το σημερινό εξώφυλλο της έντυπης έκδοσης της Liberation που αναφέρει παραφράζοντας τη γνωστή ρήση: «Ηλθον, είδον, απολύθηκα»
Η εκδίωξη του Μπαρνιέ σε χρόνο ρεκόρ έρχεται μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, οι οποίες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο κοινοβούλιο, χωρίς καμία πολιτική δύναμη να μπορεί να σχηματίσει συνολική πλειοψηφία και με την ακροδεξιά να κατέχει το κλειδί για την επιβίωση της κυβέρνησης. Το έναυσμα για την απομάκρυνση του Μπαρνιέ ήταν το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025, το οποίο περιελάμβανε μέτρα λιτότητας που θεωρήθηκαν απαράδεκτα για την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, αλλά που ο ίδιος υποστήριζε ότι ήταν απαραίτητα για τη σταθεροποίηση των οικονομικών της Γαλλίας. Τη Δευτέρα είχε επιβάλει την ψήφιση ενός νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς ψηφοφορία.
Η υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας ακύρωσε ολόκληρο το χρηματοδοτικό σχέδιο της κυβέρνησης, οδηγώντας σε αυτόματη ανανέωση του τρέχοντος προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, εκτός εάν οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση μπορέσει με κάποιο τρόπο να επισπεύσει την έγκριση ενός νέου προϋπολογισμού μέχρι τα Χριστούγεννα – ένα απίθανο σενάριο.
“Πολιτικό αδιέξοδο”
“Η Γαλλία πιθανότατα δεν θα έχει προϋπολογισμό για το 2025“, ανέφερε σε σημείωμά της η ING Economics, προβλέποντας ότι η χώρα “εισέρχεται σε μια νέα εποχή πολιτικής αστάθειας“. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι η πτώση του Μπαρνιέ “βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας” και “μειώνει την πιθανότητα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών”.
Το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε στο άνοιγμα της Πέμπτης προτού ανακάμψει για να παρουσιάσει μικρά κέρδη, ενώ οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων δέχονται εκ νέου ανοδικές πιέσεις στις αγορές χρέους. Ο Μπαρνιέ πρόκειται να υποβάλει επίσημα στον Μακρόν την παραίτηση της κυβέρνησής του, αναθέτοντας στον Μακρόν το αξιοζήλευτο καθήκον να επιλέξει έναν βιώσιμο διάδοχο. Στον Μακρόν απομένουν περισσότερα από δύο χρόνια από την προεδρική του θητεία, αλλά ορισμένοι αντίπαλοί του τον καλούν να παραιτηθεί.
Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιαελ Μπραουν Πιβε προέτρεψε την Πέμπτη τον Μακρόν να μη χάσει χρόνο στην επιλογή του νέου πρωθυπουργού, λέγοντας ότι η Γαλλία δεν μπορεί να αφεθεί να “παρασυρθεί” για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.
Ο πιστός υπουργός Άμυνας Σεμπαστιεν Λεκορνι θεωρείται ίσως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή, αλλά και ο κεντρώος σύμμαχος του Μακρόν, Φρανσουα Μπαϊρου, όπως και ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών Μπερναρ Καζνεβ, έχουν προβληθεί ως πιθανοί υποψήφιοι.
“Αποδεκτή πρόταση από όλους”
“Καλούμε τώρα τον Μακρόν να φύγει“, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού κόμματος “Ανυπότακτη Γαλλία” (LFI). Η ίδια ζήτησε “πρόωρες προεδρικές εκλογές” για την επίλυση της βαθύτερης πολιτικής κρίσης.
Φροντίζοντας να μην πανηγυρίσει για την πτώση της κυβέρνησης, η Λεπέν δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι το κόμμα της – μόλις διοριστεί νέος πρωθυπουργός – “θα τους αφήσει να δουλέψουν” και θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός “προϋπολογισμού που θα είναι αποδεκτός από όλους”. Ο Λοραν Βοκιε, επικεφαλής των δεξιών βουλευτών στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η ακροδεξιά και η αριστερά φέρουν την ευθύνη για την ψήφο δυσπιστίας.
Με την υποστήριξη της ακροδεξιάς, η πλειοψηφία των 331 βουλευτών στην αίθουσα των 577 μελών ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης της κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης. Ήταν η πρώτη επιτυχής ψήφος δυσπιστίας μετά την ήττα της κυβέρνησης του Ζορζ Πομπιντού το 1962, όταν πρόεδρος ήταν ο Σαρλ ντε Γκωλ.
Ο Μακρόν επέστρεψε στο Παρίσι λίγο πριν από την ψηφοφορία, αφού ολοκλήρωσε μια τριήμερη κρατική επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, προφανώς μακριά από την εγχώρια κρίση.
Ο Μπαρνιέ είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός που υπηρετεί υπό τον Μακρόν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2017, με κάθε πρωθυπουργό να υπηρετεί διαδοχικά μικρότερη περίοδο. Δεδομένης της σύνθεσης της Εθνοσυνέλευσης, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο διάδοχος του Μπαρνιέ θα διαρκέσει περισσότερο.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις μεταφορές, την εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα διατηρήθηκαν σε ισχύ σήμερα Πέμπτη παρά το πάγωμα του προϋπολογισμού λιτότητας. Η βύθιση σε περισσότερη αβεβαιότητα έρχεται πριν από την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων το Σάββατο μετά από πυρκαγιά του 2019, ένα σημαντικό διεθνές γεγονός που φιλοξενεί ο Μακρόν. Στους καλεσμένους περιλαμβάνεται ο Ντόναλντ Τραμπ στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.