Η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη βόρεια Γάζα έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί για 66 ημέρες, δήλωσε την Τρίτη ο ΟΗΕ. Αυτό έχει αφήσει τουλάχιστον 65.000-75.000 Παλαιστίνιους να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.
Στη Βόρεια Γάζα, το Ισραήλ συνεχίζει την πολιορκία στις περιοχές Μπέιτ Λάχια, Μπέιτ Χανούν και Τζαμπάλια, εμποδίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Πρόσφατα, περίπου 5.500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια από τρία σχολεία στη Μπέιτ Λάχια προς την Πόλη της Γάζας.
Μόλις τέσσερις φούρνοι, υποστηριζόμενοι από τον ΟΗΕ λειτουργούν σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, Και οι τέσσερις βρίσκονται στην Πόλη της Γάζας, ανέφερε το OCHA.
Η Σίγκριντ Καάγκ, ανώτατη συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας και ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα, δήλωσε μετά από ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών την Τρίτη, ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν στη Γάζα βιώνουν μια “απολύτως καταστροφική κατάσταση”.
Επισήμανε την κατάρρευση της έννομης τάξης και τις λεηλασίες, οι οποίες έχουν επιδεινώσει την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση, αφήνοντας τον ΟΗΕ και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις να μην μπορούν να παραδώσουν τρόφιμα και άλλα βασικά είδη σε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που τα έχουν ανάγκη.
Η κα Καάγκ τόνισε ότι η ίδια και άλλοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούν επανειλημμένα από το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών κομβόι προς τη βόρεια Γάζα και σε άλλες περιοχές. Επίσης, ζήτησε να επιτραπεί η διέλευση εμπορικών αγαθών, το άνοιγμα της διάβασης της Ράφα από την Αίγυπτο στον νότο και την έγκριση αντικειμένων διπλής χρήσης
Η αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις της.
Ο ΟΗΕ έχει οργανώσει μια επιχείρηση σε ολόκληρη τη Γάζα, δήλωσε η Καάγκ, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για την πολιτική βούληση που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν διαθέτουν.
“Τα κράτη μέλη τη διαθέτουν”, πρόσθεσε. Για αυτό, κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την διεθνή κοινότητα υπάρξει πολιτική βούληση, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.