Η εξοπλιστική ατζέντα της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον δεν περιελάμβανε μόνο τα F-35 και τον εκσυγχρονισμό των F-16 προγράμματα που αφορούν το μέλλον και όχι το δύσκολο και απρόβλεπτο παρόν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αλλα είναι τα θέματα που η ελληνική πλευρά καίγεται να επιλύσει ώστε να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο έναντι της Τουρκίας. Και αυτά αφορούν, σύμφωνα με τη Realnews, τα όπλα που μπορούν να αποκτηθούν γρήγορα και να χρησιμοποιηθούν άμεσα ειδικά από την Πολεμική Αεροπορία.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε μια μεγάλη λίστα που είχε συνταχθεί από τα Γενικά Επιτελεία για τις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Πολεμική Αεροπορία είχε στις πρώτες θέσεις την απόκτηση όπλων για τα F-1 6 που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο και να κάνουν τη διαφορά αν η κατάσταση των ελληνοτουρκικών προχωρήσει σε άλλο επίπεδο. Οι επιτελείς του ΓΕΑ έβαλαν στη λίστα το αίτημα απόκτησης όπλων που μπορούν να αυξήσουν τις επιχειρησιακές της ικανότητες. Μεταξύ άλλων ζητούν:
- Πυραύλους AGM-1 58 JASSM
- Πυραύλους ACM-88E HARM
- Συγκεκριμένους πυραύλους εναντίον πλοίων
- Πυραύλους ACM-84L HARPOON
Συζήτηση έγινε και για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B για τα οποία αναμένουμε κάποιες διευκρινίσεις.
Τι γίνεται με το F-35
Το ενδεχόμενο απόκτησης μιας μοίρας αεροσκαφών F-35 ήταν αναμενόμενο να τραβήξει όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Ο πρωθυπουργός το έθεσε ευθέως στον Αμερικανό Πρόεδρο αν και σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση διευκρίνισε ότι η συζήτηση για την απόκτησή τους θα ξεκινήσει από το 2024 και μετά. Ωστόσο οι Αμερικανοί δεν αποκλείεται να μας «βάλουν» στο παιχνίδι νωρίτερα αφού ως γνωστόν έχουν μείνει στο ράφι αεροσκάφη που προορίζονταν για την Τουρκία. Η αμερικανική αεροπορία έχει πάρει εντολή από το Πεντάγωνο για την αποθήκευση τεσσάρων F-35 που ήταν έτοιμα για να παραδοθούν στην Τουρκία αλλά μετά την απόφαση για την αποβολή της Αγκυρας από το πρόγραμμα παραμένουν σε αμερικανικό έδαφος.
Πληροφορίες από Realnews που κυκλοφορεί την Κυριακή