Για «κενό ασφάλειας» έκανε λόγο ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Χανς-Γιάκομπ Σίντλερ από την οργάνωση Counter Extremism Project, αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον του πλήθους που βρισκόταν σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο.
«Πρώτα από όλα, είναι περίεργο το γεγονός ότι ένα όχημα οποιουδήποτε μεγέθους μπορεί ακόμη να φτάσει σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά σε μια μεγάλη πόλη. Το γεγονός ότι μια τέτοια επίθεση ήταν επιτυχής, υποδηλώνει ένα σφάλμα στο θέμα της ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Σίντλερ μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και περιέγραψε το περιστατικό ως έναν κίνδυνο ο οποίος είναι γνωστός και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
«Είτε πρόκειται για χριστουγεννιάτικη αγορά είτε για το μίλι των φιλάθλων, ο τρόπος αποτροπής μιας τέτοιας επίθεσης είναι μια κλειστή περίμετρος με οδοφράγματα από μπετόν ή βαρύ μέταλλο», τόνισε. Τέτοια οδοφράγματα έχουν τοποθετηθεί σε πολλές αγορές στη Γερμανία μετά την πολύνεκρη επίθεση στην αγορά της Μπραϊτσάιντπλατς, στο δυτικό Βερολίνο, το 2016.
Αναφερόμενος στο προφίλ του φερόμενου ως δράστη, ο Χανς-Γιάκομπ Σίντλερ επισήμανε ότι π.χ. το γεγονός ότι είναι 50 ετών αποτελεί κάτι μάλλον ασυνήθιστο, καθώς τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις με ισλαμιστικό κίνητρο διαπράττονται από όλο και νεαρότερα άτομα, ακόμη και κάτω των 20 ετών, τα οποία ριζοσπαστικοποιούνται και πιο εύκολα, ακόμη και μέσω Διαδικτύου.
«Η ηλικία είναι ασυνήθιστη, αλλά και η εθνικότητα είναι ασυνήθιστη», τόνισε και ανέφερε ότι η τελευταία φορά που Σαουδάραβες αναμίχθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση ήταν το 2001, στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
«Μη τυπική περίπτωση» ο φερόμενος ως δράστης
«Μη τυπική περίπτωση» θεωρούν οι γερμανικές Αρχές τον 50χρονο Σαουδάραβα, ο οποίος χθες Παρασκευή το βράδυ οδήγησε αυτοκίνητο, το οποίο είχε προηγουμένως ενοικιάσει, πάνω στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο σε υπαίθρια χριστουγεννιάτική αγορά του Μαγδεμβούργου, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από πενήντα άλλους.
Σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ΖDF, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο για επίθεση με ισλαμιστικό κίνητρο, ο δράστης δεν είναι από τις περιπτώσεις που έχουν θέσει στο μικροσκόπιο οι αρμόδιες γερμανικές Αρχές.
Μέχρι σήμερα κανένας Σαουδάραβας δεν είχε εμπλακεί σε ισλαμιστική επίθεση στη Γερμανία, ενώ ο συγκεκριμένος, ο οποίος εργαζόταν ως γιατρός στο γειτονικό Μπέρνμπουργκ, έφθασε στη Γερμανία το 2006 και ζήτησε πολιτικό άσυλο ως διωκόμενος από την ηγεσία στην πατρίδα του. Τα προηγούμενα χρόνια είχε ιδιαίτερα ενεργό λογαριασμό σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, επικρίνοντας μάλιστα τον ισλαμισμό.
Το ZDF ανέφερε ότι στην εν λόγω αγορά υπήρχε αστυνομική περιφρούρηση και έτσι κατέστη εφικτό ο δράστης να συλληφθεί άμεσα. Παρόλα αυτά, «θα πρέπει να εξηγηθεί πώς βρέθηκε εκεί και πώς κατάφερε να οδηγήσει 400 μέτρα μέσα στην αγορά», αναφέρεται στο σχόλιο του καναλιού, το οποίο ταυτόχρονα τόνισε ότι για την ώρα δεν είναι γνωστά τα κίνητρα του δράστη.