Την ενίσχυση της ασφάλειας τροφίμων και τη στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κώστας Αρβανίτης.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως πύλη εισόδου για τα τουρκικά προϊόντα, ο σταθερά υψηλός αριθμός παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας στις εισαγωγές τροφίμων από τη γείτονα χώρα εγείρει έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στους Ευρωπαίους και Έλληνες παραγωγούς, αναφέρει ο κ. Αρβανίτης.
Προσθέτει επίσης πως η συχνότητα και η σοβαρότητα των παραβάσεων που παρατηρούνται σε τρόφιμα προερχόμενα από διάφορες χώρες, όπως η Τουρκία, όπως αυτές καταγράφονται από το Συστήμα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF), καθιστά σαφές ότι η Τουρκία δε συμμορφώνεται με τα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων.
Ο αντιπρόεδρος της Left ρωτά την Κομισιόν, με δεδομένο ότι η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ΕΕ καθώς σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών, με ποιον τρόπο σκοπεύει να διασφαλίσει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ, δεδομένου του ότι η γειτονική χώρα επωφελείται από την τελωνειακή ένωση και το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, χωρίς να ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες δεσμεύσεις.
Σημειώνει δε ότι οι παραβιάσεις αυτές πλήττουν συνολικά την αξιοπιστία των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ενώ παράλληλα φέρνουν τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους αγρότες ενώπιον αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς τα τουρκικά προϊόντα εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς να πληρούν τα αυστηρά ρυθμιστικά πρότυπα που ισχύουν για τα προϊόντα της ΕΕ και ρωτά την Κομισιόν ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των Ευρωπαίων και Ελλήνων αγροτών.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Αντιπροέδρου της Left:
Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ΕΕ, καθώς σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έντονη ανησυχία προκαλεί η συχνότητα και η σοβαρότητα των ρυθμιστικών παραβάσεων που παρατηρούνται σε τρόφιμα προερχόμενα από διάφορες χώρες, όπως η Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Συστήμα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) υπάρχει αυξημένος αριθμός παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας στις εισαγωγές τροφίμων από Τουρκία, κάτι που υποδηλώνει ένα συστημικό πρόβλημα που σχετίζεται με τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια τροφίμων. Επιπλέον, οι παραβιάσεις αυτές πλήττουν την αξιοπιστία των εμπορικών σχέσεων ΕΕΤουρκίας, καθώς η τελευταία επωφελείται από την τελωνειακή ένωση και το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, χωρίς να ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες δεσμεύσεις. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς τα τουρκικά προϊόντα εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς να πληρούν τα αυστηρά ρυθμιστικά πρότυπα που ισχύουν για τα προϊόντα της ΕΕ.
Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς σκοπεύει να διασφαλίσει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ, ειδικά υπό το πρίσμα της τελωνειακής ένωσης και του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των Ευρωπαίων και Ελλήνων αγροτών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει από τις συστημικές αυτές παραβάσεις και την ελλιπή ρυθμιστική εποπτεία στην Τουρκία.