Μητσοτάκης: Η διακυβέρνηση Τραμπ είναι μια κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη

Κληθείς να κάνει ένα πρώτο σχόλιο για την ανάληψη της διακυβέρνηση από τον Ντόναλντ Τραμπ και όσα είπε στην ορκωμοσία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε:

«Είναι πολύ σημαντικό να αφήσουμε την σκόνη να καταλαγιάσει και να δούμε ποια θα είναι ακριβώς η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη. Την προσεγγίζουμε αυτή την πραγματικότητα και παρόμοιες δηλώσεις έγιναν από τον πρόεδρο Τραμπ και το 2016 και δεν έγινε εμπορικός πόλεμος. Είναι μια κλήση αφύπνισης για την Ευρώπη και αν το παγκόσμιο περιβάλλον μετακινηθεί από τις αξίες σε έναν πιο συναλλακτικό τρόπο τότε πρέπει να συζητήσουμε έντονα το θέμα της άμυνας.

Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και το πως προστατεύουμε την δική μας ευρωπαϊκή ήπειρο. Έχουμε μια σύνοδο εκτός Βρυξελλών στις 3 Φεβρουαρίου που θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Η επιλογή είναι το τελευταίο θέμα που θέλαμε να μετακινηθούμε από τις λέξεις στην δράση. Είμαστε παραδοσιακοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και υπάρχει στενή εμπορική σχέση που δεν μπορεί να διαγραφεί. Πρέπει όμως να εξερευνήσουμε αν θα έχουμε αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες».

Χρειάζεται η ΕΕ να δείξει ευελιξία στις αμυντικές δαπάνες

Όσον αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν εξαιρετικές σχέσεις καλύτερες από όσο ήταν στο παρελθόν. Έχουμε την αμυντική συμφωνία και αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα και πανεπιστήμια που θέλουν να συνεργαστούν με τα δικά μας. Είχα την τιμή να απευθυνθώ στο Κογκρέσο και έχουμε σχέσεις και με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους.

Πρέπει να κοιτάξουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ γενικά και όχι μόνο μέσα από τον φακό των διμερών σχέσεων. Ο πρόεδρος Τραμπ το 2017 ή το 2018 σε σύνοδο του ΝΑΤΟ πήγε σε κάθε χώρα και μίλησε για τις αμυντικές τους δαπάνες και έκανε σωστά γιατί κάποιες μεγάλες χώρες ήταν φειδωλές και δεν πλήρωναν το μερίδιο που του αναλογούσε. Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ θα αποτελέσει παρελθόν. Η Ελλάδα προσεγγίζει την συζήτηση από θέση ισχύος γιατί δαπανά πάνω από 3%. Εμείς δεν επωφεληθήκαμε ποτέ από το μερίδιο ειρήνης όπως άλλες, Ποτέ δεν είχαμε αυτό το πλεονέκτημα. Πρέπει να δούμε πως θα δαπανήσουμε περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται στην ΕΕ ευελιξία στις αμυντικές δαπάνες.

Αν μια χώρα υπερβεί το όριο τότε εκκινούν οι διαδικασίες προϋπολογισμού. Η πρότασή μου είναι αυτό που συνέβαινε εκ των υστέρων να συμβαίνει εκ των προτέρων. Κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει την δημοσιονομική του θέση. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκά χρήματα για να δαπανήσουμε στην άμυνα. Το κάναμε μια φορά με τον covid αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ζούμε μια γεωπολιτική καμπή. Αν δεν το κάνουμε τώρα δεν θα συμβεί ποτέ. Αυτό θα συζητηθεί στις 3 Φεβρουαρίου».

Η πολιτική σταθερότητα είναι ένα ισχυρό νόμισμα στον σύγχρονο κόσμο

Για το ποιος ευθύνεται για την άνοδο της ακροδεξιάς και αν υπάρχουν μόνο δυο φύλα απάντησε:

«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυο φύλα, αρσενικό και θηλυκό αυτό ορίζει η βιολογία αλλά κάθε χώρα είναι διαφορετική. Υπάρχουν διαφορετικές εξηγήσεις με την επιστροφή Τραμπ στην προεδρία. Έχω σχολιάσει ότι τα άκρα του γουοκισμού και μπορείς να τα βρεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αλλά όχι στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε μια αντίδραση σε αυτή την ατζέντα. Στην Ευρώπη έχουμε καταδείξει ότι μπορούμε να έχουμε μια ισχυρή κεντροδεξιά συμμαχία με όλα τα κόμματα στον φυσικό τους χώρο που δεν επηρεάζουν τον δημόσιο διάλογο και εμείς είμαστε μια χώρα πολιτικά σταθερή. Η πολιτική σταθερότητα είναι ένα ισχυρό νόμισμα στον σύγχρονο κόσμο. Ο τρικομματισμός στην Γερμανία κατέρρευσε. Η Ελλάδα θέλει να βρεθεί στο ίδιο μήκος κύματος με την Ευρώπη και όταν μιλάμε με ξένους επενδυτές η πολιτική σταθερότητα όπως και η δημοσιονομική είναι σημαντική. Υπάρχει μια τάση στις ΉΠΑ προς την άκρα δεξιά αλλά στην Ελλάδα παρότι υπάρχει κόσμος που ψηφίζει κόμματα στα δεξιά της ΝΔ είναι περιθωριακά και δεν θα είναι ποτέ μέλη ενός κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα. Αυτό δεν θα συμβεί στην Ελλάδα».

Μιλούσα για την άμυνα πριν από 2 χρόνια και κανείς δεν άκουγε, τώρα είναι στο επίκεντρο η συζήτηση

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη είπε: «Χρειάζεται να έχουμε νέους κανόνες ανταγωνισμού- πχ στην Άμυνα, δεν μιλάμε μόνο για το πόσα χρήματα θα δαπανήσουμε αλλά έχουμε και πιο δυνατούς παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος. Για τους 28, να έχουμε μια νομική δομή, καταλύτη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Η απουσία πρόσβασης σε μια ενιαία αγορά 150 εκατ. πελατών είναι πρόβλημα».

Και πρόσθεσε: «Για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, έχουμε αφήσει πίσω μας τα χρόνια που ανησυχούσαμε μόνο για τα του οίκου μας και ήταν βάρος για την ΕΕ. Στόχος μας είναι να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο και πράγματι είναι καιρός για νέες ιδέες και γενναίες πρωτοβουλίες. Είμαι στον έκτο μου χρόνο και είμαι από τους πιο πεπειραμένους ηγέτες. Μιλούσα για την άμυνα πριν από 2 χρόνια και κανείς δεν άκουγε αλλά τώρα είναι στο επίκεντρο η συζήτηση αυτή. Οι κεφαλαιαγορές και η ένωσή τους είναι επιτακτικής σημασίας για να δημιουργηθεί ένα θετικό μομέντουμ. Οι συζητήσεις πρέπει να μετουσιωθούν σε σημαντικές αποφάσεις. Όταν διαδραματίζεις τον ευρωπαϊκό σου ρόλο εκτός από τον εθνικό πρέπει να κάνεις και συμβιβασμούς. Η ανάμνηση των 5 ημερών που διαπραγματευτήκαμε το next generation EU είναι έντονα στο μυαλό μου. Τώρα είναι η στιγμή covid από γεωπολιτικής άποψης».

Όταν μιλάμε για την πράσινη μετάβαση το σημείο κλειδί είναι η ενέργεια

«Θέλουμε με την πράσινη μετάβαση να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αυξηθούν οι θερμοκρασίες του πλανήτη κάνοντας την ζωή μη υποφερτή. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Πρέπει να την κάνουμε σε έναν ρυθμό που θα επιβαρύνει την βιομηχανία μας; Όχι. Ο κόσμος είναι πιο περίπλοκος. Πράσινη μετάβαση ναι αλλά χωρίς να καταστρέψει την ανταγωνιστικότητά μας. Μιλάμε για την επανάκαμψη και ταυτόχρονα υπάρχουν εξαιρετικά οδυνηρές οδηγίες που πρέπει να επαναξιολογηθούν. Όταν μιλάμε για την πράσινη μετάβαση το σημείο κλειδί είναι η ενέργεια. Η Ευρώπη ήταν ηγέτης στην καθαρή ενέργεια αλλά όταν μιλάμε για την πράσινη ενέργεια το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μικρότεροι λογαριασμοί ρεύματος για τον καταναλωτή. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα γιατί η αγορά μας στην Ευρώπη είναι κατακερματισμένη. Δεν έχουμε μια ενιαία αγορά. Αυτό καταδείχθηκε και από τον Μάριο Ντράγκι. Κοιτάμε τους γείτονές μας αλλά όχι το δάσος τι θα ωφελούσε την Ευρώπη εν συνόλω. Ας μην λησμονούμε την προσαρμογή. Έχουμε δαπανήσει πολλά χρήματα στην αποτροπή κινδύνων. Η προσαρμογή είναι το πρόβλημα για το οποίο δεν μιλάμε. Είδατε τι συνέβη στην Καλιφόρνια. Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε και σχεδιάζουμε τις πόλεις μας. Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις είναι η τελευταία λύση αλλά για ποιους κινδύνους; Σε 20 με 30 χρόνια το πρόβλημα θα έχει λυθεί από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν καθαρές λύσεις. Όμως το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί έως το 2050. Όλοι ξέρουμε ότι θα χρειαστούμε φυσικό αέριο για τα επόμενα 40 – 50 χρόνια. Εμείς φέραμε Αμερικανούς για να ανακαλύψουμε κοιτάσματα και όχι να εξαρτόμαστε από χώρες όπως η Ρωσία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΑΕΚ: Τέλος ο Κοσμάς
21 Ιανουαρίου, 2025
Αγγελική Ηλιάδη για Καίτη Γκρέυ: «Είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ, χρειάζομαι χρόνο και απομόνωση»
21 Ιανουαρίου, 2025
Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα της ΝΔ είναι η Ελλάδα των ισχυρών ολιγοπωλίων
21 Ιανουαρίου, 2025
Ισχυρός σεισμός στη Μυτιλήνη
21 Ιανουαρίου, 2025
Καρέ – καρέ η προσπάθεια της 18χρονης να ξεφύγει από τον άνδρα στην Πετρούπολη
21 Ιανουαρίου, 2025
Χειροπέδες στον επικεφαλής ψυχίατρο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας
21 Ιανουαρίου, 2025
Κλήρωση Τζόκερ 21/01/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.800.000 ευρώ
21 Ιανουαρίου, 2025
Έλον Μασκ: Διεθνείς αντιδράσεις μετά το ναζιστικό χαιρετισμό – Τι απαντά ο ίδιος
21 Ιανουαρίου, 2025
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για τον τραπεζικό τομέα σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο
21 Ιανουαρίου, 2025
Έκρηξη στο λιμάνι της Βαρκελώνης με έναν νεκρό
21 Ιανουαρίου, 2025