Κληρονομιές εν ζωή και σε συνεννόηση: Ποιους αφορά και ποια είναι η διαφορά από τη διαθήκη

«Η κληρονομική σύμβαση είναι μια διαδικασία όπου ο διαθέτης, ο ιδιοκτήτης μιας περιουσίας, φωνάζει τα παιδιά του ή τους κληρονόμους του και, παρουσία συμβολαιογράφου, συντάσσει μια συμφωνία. Σε αυτήν εκφράζει τη βούλησή του για τη μεταβίβαση και διαχείριση της περιουσίας. Η διαφορά της με τη διαθήκη είναι ότι στην κληρονομική σύμβαση όλοι οι κληρονόμοι υπογράφουν και αποδέχονται τη συμφωνία» δήλωσε στο EΡΤΝews ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος. Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό, Ηλία Χατζηγεωργίου, «αποτελεί έναν τρόπο διασφάλισης της ομαλής μεταβίβασης της περιουσίας, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν οικογενειακές ή επιχειρηματικές ανάγκες».

«Επιτέλους γίνονται και στην Ελλάδα οι κληρονομικές συμβάσεις» δήλωσε στην εκπομπή «Νewsroom» ο κ. Νικολακόπουλος επισημαίνοντας ότι αυτός ο τρόπος νομικής και φορολογικής διευθέτησης θα εξαλείψει τα προβλήματα που υπάρχουν με τις διαθήκες όταν συχνά προσβάλλονται από τους κληρονόμους.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα θέματα που έχουμε επάγγελμα, δηλαδή γραφείο, εταιρεία» σημείωσε ο νομικός επισημαίνοντας ότι οι κληρονόμοι υπογράφουν την συμφωνία και αποδέχονται τους όρους.

«Η προοπτική είναι να καταργηθεί (σ.σ. η διαθήκη) ή εν πάσει περιπτώσει να περιοριστεί δραστικά» είπε στους δημοσιογράφους της εκπομπής, Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ επισημαίνοντας ότι η κληρονομική σύμβαση γίνεται παρουσία δικηγόρου και συμβολαιογράφου.

«Ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα πρέπει να λυθεί άμεσα έχει να κάνει με το κομμάτι των κληρονομιών τις οποίες τις αποδέχεσαι χωρίς να το καταλάβεις» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χατζηγεωργίου.

Τι ισχύει για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια
«Η διαδικασία του ΜyDATA έχει γίνει υποχρεωτική σε όλες τις επιχειρήσεις με την έννοια του πότε θα πρέπει να διαβιβάζεται το παραστατικό. Βέβαια, ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα πρόστιμα και θεωρώ είναι πολύ σωστό γιατί ακόμα πολλά προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηγεωργίου αναφορικά με το θέμα των ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Και όπως σημείωσε ο φοροτεχνικός «από το 2021 έχει ξεκινήσει η όλη διαδικασία δεδομένου ότι και στο ΦΠΑ δεν υπάρχει δυνατότητα απόκλισης ως προς το κομμάτι των εξόδων ή αντίστοιχα ως προς το κομμάτι των εσόδων προς τα κάτω». Μάλιστα, όπως είπε, «όταν θα φτάσει λοιπόν να βελτιστοποιηθεί αυτό το κομμάτι της ψηφιοποίησης αυτά τα οποία δημιουργήθηκαν σαν ενδιάμεσες λύσεις θα πρέπει να φύγουν από τη ζωή μας».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φάμελλος για ΠτΔ: Ακόμα υπάρχει χώρος και χρόνος για να στηριχθεί μια κοινή υποψηφιότητα
22 Ιανουαρίου, 2025
Μπήκε στον στρατό ο Τόμας Γουόκαπ (video)
22 Ιανουαρίου, 2025
Ψευτογιατρός λέει πως έχει το… αντίδοτο για τα εμβόλια του κορονοϊού
22 Ιανουαρίου, 2025
Επίθεση με μαχαίρι έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό στην Ιαπωνία – Ένας νεκρός
22 Ιανουαρίου, 2025
Hal Sperlich: Πέθανε ο «αρχιτέκτονας» της Ford Mustang
22 Ιανουαρίου, 2025
Συνελήφθη 43χρονος Ρουμάνος για κλοπές – Είχε δράση και στην Αθήνα
22 Ιανουαρίου, 2025
Συνελήφθη 27χρονος στα Άνω Λιόσια για άσκοπους πυροβολισμούς
22 Ιανουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Σύγκρουση τριών δικύκλων με ΙΧ
22 Ιανουαρίου, 2025
Ληστεία σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Καλλιθέα
22 Ιανουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Ενθαρρυντική πορεία αλλά απέχει η Πολωνία από το κράτος δικαίου
22 Ιανουαρίου, 2025