Το tweet του Ερντογάν για τον Έλληνα που λάτρεψαν οι Τούρκοι!

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ανάρτησή του με twitter, τίμησε τη μνήμη του Λευτέρη Αντωνιάδη, που σαν σήμερα πριν οκτώ χρονιά έφυγε από τη ζωή.

«Τιμώ με σεβασμό τα οκτώ χρόνια από την απώλεια του σπουδαίου παίκτη της Φενέρμπαχτσε, του θρυλικού ονόματος του τουρκικού ποδοσφαίρου, Λευτέρη Κουτσιουκαντωνιάδη», έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό ο Ερντογάν.

Δείτε το tweet του Ερντογάν:

Ποιος ήταν ο Λευτέρης Αντωνιάδης

Ο μυθικός στράικερ της δεκαετίας του ’50 γεννήθηκε στην Πρίγκηπο της Προποντίδας στις 22 Δεκεμβρίου 1925, τρία χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Δέκα παιδιά είχε η οικογένεια, και ο ψαράς πατέρας αγωνιζόταν να τα βγάλει πέρα. Στις αλάνες του νησιού ο Λευτέρης θα κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Εκεί θα αποκτήσει και το προσωνύμιο «κιουτσούκ» (τουρκικά: küçük), που σημαίνει μικρός. Αρχικά το παρατσούκλι θα του κολλήσει για να τον ξεχωρίζουν από τον μεγαλύτερο αδερφό του, μετά λόγω του ύψους του που ήταν μόλις 1,69 μ.

Το 1947 οι εμφανίσεις του Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη με την Ταξίμ, μια τοπική ομάδα της Κωνσταντινούπολης, τον βάζουν στο… μάτι της Φενέρμπαχτσε που του προσφέρει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Η ελληνική καταγωγή του θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων οι οποίες όμως θα σβήσουν όταν μπει στο γήπεδο. Μέσα σε τέσσερα χρόνια θα πετύχει 100 γκολ σε 135 αγώνες. Οι οπαδοί της Φενέρ πλέον παραμιλούν με τον Λευτέρη, τον οποίο αποκαλούν και «καθηγητή» (τουρκικά: ordinaryüs) για την ικανότητά του να ξεκλειδώνει τις αντίπαλες άμυνες.

Το 1948 η τουρκική του υπηκοότητα θα του δώσει μια θέση στην εθνική ομάδα της Τουρκίας. Για πολλά χρόνια ήταν πρώτος σκόρερ με 22 γκολ· σήμερα είναι στην τρίτη θέση. Στην ανάκρουση του τουρκικού εθνικού ύμνου ο Λεφτέρ έβγαζε έξω από τη φανέλα το σταυρό που φορούσε.

Μετά από έναν χρόνο στην ιταλική Φιορεντίνα και άλλον ένα στη γαλλική Νις, χωρίς αξιοσημείωτες παρουσίες, ο Κιουτσουκαντωνιάδης επιστρέφει το 1953 στα «κίτρινα καναρίνια». Κατά τη διάρκεια των Σεπτεμβριανών του 1955 εξαγριωμένο πλήθος φτάνει έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη και αρχίζει να πετάει πέτρες. «Έζησα τρομακτικές στιγμές», έλεγε αργότερα σε συνέντευξή του. Οι φίλαθλοι της Φενέρ, όμως, αναλαμβάνουν ρόλο σωματοφύλακα μέχρις ότου δοθεί τέλος στο πογκρόμ κατά των Ελλήνων.

Σχεδόν δύο μήνες αργότερα η Αθλητική Ηχώ τον αποκαλεί γενίτσαρο ζητώντας του να φύγει από την Ελλάδα όπου βρισκόταν για επίσκεψη. «Η επίσκεψίς του προεκάλεσε γενικήν αγανάκτησιν και η εμφάνισίς του εις ελληνικόν γήπεδον αποτροπιασμόν», έγραφε η εφημερίδα.«Ένιωσα προδομένος», έλεγε αργότερα ο ίδιος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Eμπρηστική επίθεση σε όχημα Tesla σταθμευμένο στα Εξάρχεια
Ιανουάριος 11, 2025
Παρίσταναν υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας για να μπουν σε σπίτια και τα ξάφριζαν
Ιανουάριος 11, 2025
Πώς δρούσε το κύκλωμα προστασίας σε οίκους ανοχής και λέσχες – Ο «Κρητικός», ο «θείος» και η «αστυνομικός της χρονιάς»
Ιανουάριος 11, 2025
Έστειλε στο νοσοκομείο 80χρονο μετά από καυγά για λίγα λεμόνια
Ιανουάριος 11, 2025
«Το 30% των ατόμων με συμπτώματα έχει γρίπη» – Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί ο HMPV
Ιανουάριος 11, 2025
Τουλάχιστον τρεις τραυματίες σε ρωσική περιφέρεια από ουκρανικά drones – Η Ρωσία εξαπέλυσε 74 drones τη νύχτα, υποστηρίζει το Κίεβο
Ιανουάριος 11, 2025
Λάρισα: «Ο 39χρονος Βασίλης επέλεξε να εξαφανιστεί» εκτιμά ο Καλλιακμάνης
Ιανουάριος 11, 2025
Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα με νεκρό τον 22χρονο Παναγιώτη – Τα δύο ΙΧ βρέθηκαν σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους
Ιανουάριος 11, 2025
Νεκρός μέσα σε νταλίκα βρέθηκε αλλοδαπός στα ΣΕΑ Ευαγγελισμού Λάρισας
Ιανουάριος 11, 2025
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ραγδαίες εξελίξεις – Ο κρυφός «άσσος» του Ανθρωποκτονιών για 4 θανάτους
Ιανουάριος 11, 2025