Η Λίνα Μενδώνη συμμετείχε σε διάσκεψη για τη στήριξη του πολιτισμού στην Ουκρανία

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συμμετείχε, στο Ουζορούντ, στην Ουκρανία, στις εργασίες της Διάσκεψης «Συνεργασία για την Ανθεκτικότητα» για την στήριξη του πολιτιστικού τομέα της Ουκρανίας, η οποία διοργανώθηκε στις 1-2 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Ουκρανού Υπουργού Πολιτισμού και Στρατηγικής Επικοινωνίας Mykola Tochytskyi.

Η διεξαγωγή της Διάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. Glenn Micallef, Υπουργοί Πολιτισμού των κρατών-μελών της Ε.Ε., Υφυπουργοί εκπρόσωποι φίλων χωρών της Ουκρανίας (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο), καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO, συνέπεσε με τον βομβαρδισμό, το προηγούμενο βράδυ, του ιστορικού κέντρου της Οδησσού, με την καταστροφή του ιστορικού ξενοδοχείου Bristol και του κτιρίου της Φιλαρμονικής της Οδησσού, από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Το γεγονός αυτό, με τον πιο δραματικό τρόπο, ανέδειξε ακόμη περισσότερο, την ανάγκη κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας για τη σωτηρία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην τοποθέτησή της, σημείωσε ότι η παρουσία της Ελλάδας σηματοδοτεί «ένα μήνυμα σταθερής υποστήριξης και αλληλεγγύης από την Ελληνική Κυβέρνηση προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τον ουκρανικό λαό. Εδώ και τρία χρόνια, διεξάγετε έναν πόλεμο, που σας επιβλήθηκε άδικα και απρόκλητα, για να διατηρήσετε την ανεξαρτησία και την εθνική σας ταυτότητα. Σε αυτόν τον αγώνα, η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό σας από την πρώτη μέρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε – και όχι μόνο επειδή βλέπουμε ομοιότητες μεταξύ Ουκρανίας και Κύπρου».

Όπως τόνισε η Υπουργός, «το γεγονός ότι αυτή η διάσκεψη, η οποία ενώνει τόσους πολλούς Υπουργούς Πολιτισμού, διεξάγεται σε ουκρανικό έδαφος έχει βαθύ συμβολισμό: Ο συνεχιζόμενος πόλεμος δεν πρέπει να εμποδίσει τις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ένα τιτάνιο έργο, το οποίο δεν μπορεί να περιμένει το πέρας των εχθροπραξιών. Η διεθνής κοινότητα έχει την ηθική υποχρέωση να αναλάβει τώρα συντονισμένη δράση προκειμένου να αποτρέψει την ανεπανόρθωτη απώλεια πολιτιστικών αγαθών. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες της Ουκρανίας για τη δημιουργία του Ταμείου Ουκρανικής Κληρονομιάς και της Πλατφόρμας για την Ανάκαμψη, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Διακήρυξης, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του πολιτιστικού τομέα στην Ουκρανία. Αναμένοντας της λεπτομερή διάρθρωση των πρωτοβουλιών αυτών, σε αυτό το στάδιο προέχει η ισχυρή εκδήλωση πολιτικής βούλησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα και γι’ αυτό υπογράφουμε την Διακήρυξη. Η παρουσία, του συνόλου σχεδόν των συναδέλφων μου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η ΕΕ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον συντονισμό των δράσεών μας, πολλώ δε μάλλον, όταν η ΕΕ είναι παγκόσμιος ηγέτης στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Πρόθυμη να συμβάλλει

Η Υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλει ουσιαστικά στις δράσεις που θα επιλεγούν, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία της στη διάσωση, προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον ομόλογό της, Υπουργό Πολιτισμού της Ουκρανίας Mykola Tochytskyi, επαναλαμβάνοντας, και κατ’ ιδίαν, τα μηνύματα συμπαράστασης που εξέφρασε κατά τη διάρκεια του Διάσκεψης, αλλά και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την συντήρηση και αποκατάσταση του πολιτιστικού αποθέματος της Ουκρανίας, καθώς και για συνεργασίες με τους θεσμικούς πολιτιστικούς οργανισμούς των δύο κρατών, όπως αυτή που έχει ήδη αναπτυχθεί τα τελευταία τρία χρόνια μεταξύ της Όπερας και του Μπαλέτου της Οδησσού με το Μέγαρο Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα και το Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης. Η κλοπή και η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών θησαυρών της Ουκρανίας, που έχουν διαρπαγεί από τις δυνάμεις των εισβολέων απασχόλησαν ιδιαίτερα τους δύο υπουργούς. Τέλος, η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην πρόθεση αγοράς του ιστορικού κτηρίου της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου Μουσείου.

Η Υπουργός συναντήθηκε και συνομίλησε με εκπροσώπους της π. ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης, 2000 μέλη της οποίας εγκαταστάθηκαν στο Ουζορούντ μετά την κατάληψη της πόλης από τη Ρωσία, εκφράζοντάς τους τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Κλειστά τα σχολεία και στην Πάρο Τρίτη και Τετάρτη
3 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε εργοστάσιο στα Οινόφυτα
3 Φεβρουαρίου, 2025
Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό
3 Φεβρουαρίου, 2025
Χρήστος Μάστορας: Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και εγώ τον αγνόησα πιάνοντας το τιμόνι
3 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρή 17χρονη από επίθεση καρχαρία
3 Φεβρουαρίου, 2025
Ισχυρός σεισμός 4, 8 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού
3 Φεβρουαρίου, 2025
Περισσότερα από 2.000 αλκοτέστ έχουν διενεργηθεί στην Αττική σε έναν μήνα
3 Φεβρουαρίου, 2025
Βίντεο με τον Χρήστο Μάστορα μεθυσμένο να πέφτει στο μπλόκο της Τροχαίας
3 Φεβρουαρίου, 2025
Ανασύρθηκε από τον ποταμό Ποτόμακ τμήμα της ατράκτου που συνετρίβη στην Ουάσινγκτον
3 Φεβρουαρίου, 2025
Στο Ταμείο Ανάκαμψης η διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών τεστ μαστογραφίας κατά του καρκίνου
3 Φεβρουαρίου, 2025