Συναγερμός έχει σημάνει στην χώρα καθώς δεν σταματά ο χορός των Ρίχτερ στο Αιγαίο.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.
Εκατοντάδες δονήσεις καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα, ενώ οι Αρχές έχουν θέσει τη Σαντορίνη σε κατάσταση συναγερμού.
Οι ειδικοί συνεδριάζουν για να αξιολογήσουν την κατάσταση, ενώ οι κάτοικοι καλούνται να είναι σε ετοιμότητα.
Νωρίτερα, εκδόθηκαν δύο μηνύματα του «112». Το πρώτο ενημέρωνε τους κατοίκους της Σαντορίνης για κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων, τονίζοντας ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Θήρα.
Το δεύτερο προειδοποιούσε για παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ίου, της Αμοργού, της Θήρας και της Ανάφης, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα.
Οι περιοχές είναι:
– Αμμούδι.
– Αρμένη.
– Παλιό Λιμάνι Φηρών.
Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα, Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό και συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, όπως και να αποφεύγουν τα λιμάνια.
Στη Σαντορίνη και την Ανάφη έχουν σπεύσει δυνάμεις της ΕΜΑΚ, ενώ, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκρότησε διεπιστημονική επιτροπή διακεκριμένων καθηγητών για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων.
Συντονιστής της Επιτροπής ορίζεται ο Ευθύμιος Λέκκας, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Ο κ. Λέκκας βρίσκεται ήδη στη Σαντορίνη, όπου πραγματοποιεί αυτοψίες, συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και συντονίζει τις συνεδριάσεις των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου) του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.