«Η κυβέρνηση να συγκαλύψει, τι; Το θεωρώ πάρα πολύ μεγάλη ύβρη», δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στην εκπομπή «Στο Κέντρο» του ΕΡΤNews με τον Γιώργο Κουβαρά. Η τοποθέτησή της έγινε στο πλαίσιο ερώτησης σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη και την έντονη πολιτική σύγκρουση που συνεχίζεται.
Ενώ πρόσθεσε σχετικά, μεταξύ άλλων:
«Αισθάνομαι γενικώς πάρα πολύ άσχημα διότι θεωρώ ότι αυτό το οποίο γίνεται είναι τρομακτικά άδικο για αυτά τα παιδιά που χάθηκαν και για τους γονείς αυτών των παιδιών, αλλά και για ένα ολόκληρο λαό, ο οποίος παρακολουθεί αυτή την ιστορία και ακούει από το πρωί μέχρι το βράδυ τις κατηγορίες της συγκάλυψης (…)
Το θεωρώ πάρα πολύ μεγάλη ύβρη (…) Μπορεί να συμβαίνει και σε άλλες χώρες, αλλά για τη χώρα μας είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί και μαζί με αυτούς τους γονείς δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα χειρότερο από το να χάνεις το παιδί σου. Συμπάσχει ολόκληρη η Ελλάδα. Η κυβέρνηση να συγκαλύψει, τι;».
Είπε ακόμα:
«Αυτά θα πορίσματα τα παρήγγειλε η κυβέρνηση (…) Απευθύνθηκε σε τρία διαφορετικά ερευνητικά κέντρα πανεπιστήμια, εμπειρογνώμονες, για να μάθει ακριβώς τι συμβαίνει. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι σταθμάρχης, δεν είναι υπάλληλος του ΟΣΕ».
Συνέχισε λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα: «Ένα πράγμα δεν υπήρξε συγκάλυψη. Γιατί η συγκάλυψη είναι ύβρις. Ένας άνθρωπος, μία κυβέρνηση έχει δύο λόγους. Πρώτον, έχει το λόγο να απαντήσει στον ελληνικό λαό, στους γονείς, πρωτίστως στους ανθρώπους. Δεύτερον, στον ελληνικό λαό. Και τρίτον, στον εαυτό της. Για να αυτοπροστατεύεται για αύριο. Άρα έχει κάθε λόγο να βάλει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και να ψάξει να βρει την αλήθεια».
«(…) Ο Μητσοτάκης ήταν κατεστραμμένος την ώρα που γύρισε από τα Τέμπη. Δεν τον ενδιέφερε τίποτα άλλο παρά να βρει την αλήθεια. Την αιτία, τους φταίχτες για να μην ξαναγίνει ποτέ αυτό το πράγμα».
«(…) Λοιπόν, δεν μπορείς να βγαίνεις και να λες ότι κάποιοι από εμάς -βάζω τον εαυτό μου μέσα και ας μην είμαι στην κυβέρνηση- συγκάλυψαν. Πώς θα δω εγώ τον Πλακιά στα μάτια, αύριο το πρωί; Τον άνθρωπο που έχασε δύο κορίτσια και μία ανιψιά. Το λέω και ανατριχιάζω. Πως θα τον δω στα μάτια εάν υπάρχει παραμικρή υποψία ότι πήγαμε να καλύψουμε κάτι; Δεν υπάρχει περίπτωση. Όλα τα άλλα μπορώ να τα ακούσω. Όλα τα άλλα. Πέστε μου ότι δεν ήμασταν ικανοί να κάνουμε το Α ή ότι υπήρξε λάθος στο Β ή ότι μέσα στον πανικό έγιναν λάθος αποφάσεις (…) Όταν όμως χάνεις το παιδί σου και ξέρεις ότι κάποιος έφταιξε -εγώ έχασα τον άνθρωπό μου και ήξερα ότι κάποιος έφταιξε- ε, δεν μιλάς (…)».
«Ο Τραμπ βάζει μπουρλότο σε όλο τον αραβικό κόσμο – Δεν πιστεύω ότι θα κάνει όλα όσα λέει»
Κληθείσα να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή με αφορμή και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Η ασφάλειά του Ισραήλ απειλείται (…) Η πρόταση αυτή που κάνει ο Τραμπ σήμερα, βάζει μπουρλότο σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο (…) Η Χαμάς κατέστρεψε τους Παλαιστίνιους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαίωμα να ζήσουν, εν ειρήνη, να προκόψουν χωρίς μία τρομοκρατική οργάνωση που τους χρησιμοποιούσε ως ασπίδες και διέλυσε 40 χιλιάδες».
«(…) Εδώ έχουμε έναν πρόεδρο ο οποίος αμφισβητεί ευθέως τη διεθνή νομιμότητα, πλέον: Ο Καναδάς πρέπει να γίνει 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τώρα, λέει, στη Γάζα να φύγουν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, φυσικά δεν είναι οι μόνοι που το ακούνε αυτό. Η Ιορδανία και η Αίγυπτος σήμερα θα έχουν τρελαθεί. Θέλω να πω, ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι στην κορυφή και αμφισβητεί ευθέως τη διεθνή νομιμότητα».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της αποσαφήνισε ότι οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν αρνητικά το ευρωπαϊκό ΑΕΠ, ωστόσο αποσαφήνισε: «Δεν ανησυχώ για την ελληνική οικονομία».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όλοι συμφωνούν ότι αν πραγματικά βάλει τους δασμούς. Θα έχουμε μια μείωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 1,5%. Αυτό μετά βεβαιότητας θα κοστίσει στην Ευρώπη και στα προγράμματα της, άρα εμμέσως θα μας αγγίξει και εμάς. Εμείς είμαστε πάλι από την άλλη μεριά τώρα, με την ιδιαιτερότητα της μικρής μας χώρας σε μια καλύτερη κατάσταση οικονομικά».
«Συλλογικό τραύμα από τον φασισμό στη Γερμανία»
Για τις εξελίξεις με την ακροδεξιά της ΕΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στη Γερμανία υπάρχει συλλογικό τραύμα από τον φασισμό». Υπερθεμάτισε λέγοντας ότι η χώρα μάλλον θα πάει σε μεγάλο Συνασπισμό. «Όσο και να έχουν περάσει χρόνος και να είναι διαφορετικές γενιές, αυτό το συλλογικό τραύμα υπάρχει μέσα στην γερμανική κοινωνία (…) Δηλαδή χρειάζεται οπωσδήποτε τα κόμματα, τα δημοκρατικά της Γερμανίας να απαντήσουν ουσιαστικά στα θέματα τα οποία απασχολούν κυρίως την Ανατολική Γερμανία».
«Μια ενωμένη Ευρώπη είναι απειλή και για τον Μασκ» είπε ακόμα.
«Οι Έλληνες πλήρωσαν ακριβά τον λαϊκισμό»
«Οι Έλληνες δεν θα δεχτούν ξανά εύκολοες λύσεις» είπε στη συνέχεια της συνέντευξης η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη σε πολιτικές του παρελθόντος στη χώρα. «Οι Έλληνες πλήρωσαν ακριβά τον λαϊκισμό» είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι πολύ πιο ωραίο να πας στον γιατρό και να σου πει πάρτε μια ασπιρίνη και θα γίνετε καλά από το να σου πει δυστυχώς δεν είστε καλά και πάρτε μία χημειοθεραπεία».
«Πολλοί ενοχλήθηκαν με την ισότητα στο γάμο» είπε, ερωτηθείσα σχετικά. «Τα φύλα είναι δύο, από τον Αδάμ και την Εύα» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. «Στις ΗΠΑ τα φύλα ήταν 67» ανέφερε.
«Είναι 138.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, τους οποίους οφείλουμε να σεβαστούμε, να τους δώσουμε δικαιώματα, να έχουν την ίδια προστασία που έχουν και οι υπόλοιποι. Αλλά εξακολουθεί η πραγματικότητα να είναι ότι τα φύλα είναι δύο» είπε.
«Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος στον δικό μας χώρο, ο οποίος να ενοχλήθηκε (σ.σ. αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο). Πλην όμως, επειδή αυτό το νομοσχέδιο δεν έβλαψε κανέναν, δεν κόστισε σε κανέναν, δεν άλλαξε η ζωή κανενός από αυτό το νομοσχέδιο, έδωσε κάποια δικαιώματα σε κάποιους ανθρώπους. Η κυβέρνηση θα κριθεί από τα αποτελέσματα στην Οικονομία και την Ασφάλεια» ανέφερε ακόμα.
Ως προς τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει καλή σχέση με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Το βάρος του Ερντογάν είναι αναμφισβήτητα στη Συρία».
«Και επειδή για την Τουρκία είναι θέμα μείζον, ίσως το πρώτο εθνικό τους θέμα είναι βεβαίως η ασφάλεια στα σύνορα της Τουρκίας και βεβαίως η μη ύπαρξη ενός κουρδικού κράτους, διότι αυτό σημαίνει ότι κόβεται ένα κομμάτι από την Τουρκία, δηλαδή είναι μείζονος σημασίας θέμα για αυτούς».
Εκτίμησε δε, ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή τη στιγμή είναι ομαλές». «Είμαστε επτά χρόνια μπροστά από την Τουρκία στα εξοπλιστικά» υποστήριξε. Παρατήρησε, ακόμη, ότι η Γαλλία έχει στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα.
Μιλώντας για το Συμβούλιο της Ευρώπης, ανέφερε ότι ασχολείται μετα μεγάλα ηθικά διλήμματα. «Είναι ο μόνος οργανισμός ο οποίος έχει μέσα μη Ευρωπαίους. Δηλαδή μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε και τη Ρωσία μέχρι να την πετάξουμε έξω μετά την επίθεση που έκανε στην Ουκρανία. Χρειάζεται λοιπόν εκεί πάρα πολύ δουλειά, γιατί γίνεται πάρα πολλή προεργασία και είμαστε ο μόνος οργανισμός ο οποίος ασχολείται με δικαιώματα. Ανθρώπινα δικαιώματα».
Για το αν συνεχίζει να διακατέχεται από αισιοδοξία όντας πολιτικά ενεργή, είπε, στο κλείσιμο της συνέντευξης:
«Δεν το έχω βάλει ποτέ κάτω. Ποτέ στη ζωή μου. Και ξέρω τώρα ότι έρχονται πολύ δύσκολες ώρες. Δεν θέλω καθόλου να ωραιοποιήσω τα πράγματα. Ξέρω ότι θα δοθεί πάρα πολύ μεγάλη μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε διεθνές επίπεδο κτλ. Αλλά είμαι αισιόδοξη. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να πάει προς τα πίσω. Κάποια στιγμή θα περάσει δυσκολίες, αλλά θα ξαναπάει προς τα εμπρός».