Στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης, στη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πολιτική κρίση στη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων.
Επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνση με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις.
“Δυστυχώς, η Σερβία διάγει μια φάση διαβρωτικής απορρύθμισης. Η πολιτική και οικονομική αστάθεια έχει κορυφωθεί, η διαφθορά καλπάζει, και οι τοπικές αρχές παρεκκλίνουν από τα θεμελιώδη δημοκρατικά και δικαιοκρατικά προστάγματα“, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Left.
Το κύμα διαδηλώσεων για το πολύνεκρο δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ έχει φέρει στην επιφάνεια τη γενικότερη δυσαρέσκεια των Σέρβων για την οπισθοχώρηση της χώρας και έχει αναδείξει ιδιαίτερα τα προβλήματα στο κράτος δικαίου.
Ευθύνες φέρει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στέκει αμήχανη και αναποφάσιστη μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Στέλνει λανθασμένα μηνύματα στο Βελιγράδι αντί να επιμείνει στην ανάγκη να εργαστεί εντατικά σε θέματα κράτους δικαίου, οικονομίας, και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να ενδυναμωθεί η ευρωπαϊκή προοπτική του, σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κ. Αρβανίτη:
Δυστυχώς, η Σερβία διάγει μια φάση διαβρωτικής απορρύθμισης. Η πολιτική και οικονομική αστάθεια έχει κορυφωθεί, η διαφθορά καλπάζει, και οι τοπικές αρχές παρεκκλίνουν από τα θεμελιώδη δημοκρατικά και δικαιοκρατικά προστάγματα.
Η Σερβία, ωστόσο, είναι μια χώρα με ενταξιακή προοπτική, δηλαδή μια χώρα την οποία έχουμε δεσμευτεί να στηρίζουμε έμπρακτα και θέση μας είναι η διεύρυνση της Ένωσής μας προς τα Δυτικά Βαλκάνια, όμως με προϋποθέσεις.
Οι προϋποθέσεις είναι το κράτος δικαίου, κάτι που βλέπουμε ότι γενικώς και στη Σερβία και αλλού δεν τα πάει πολύ καλά.
Για μια ακόμη φορά όμως, η ηγεσία μας, η ηγεσία της Ένωσης στέκει αμήχανη και αναποφάσιστη μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Αντί να ενσκήψει για να δουλέψει εντατικά με τη Σερβία σε θέματα κράτους δικαίου, οικονομίας, και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να ενδυναμωθεί αυτή η προοπτική της χώρας, αρκείται σε άγονες διαπιστώσεις και πρακτικά εγκαταλείπει τη χώρα στην τύχη της.
Οπότε, η Ένωσή μας πρέπει να εκπέμψει ένα μήνυμα σαφές και όχι ένα εσφαλμένο μήνυμα.
Ευχαριστώ.