AP Photo/Rick Scuteri

Αντιδράσεις στην Ευρώπη για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ και την επικοινωνία με Πούτιν

Παγωμάρα, αλλά και οργή σε Κίεβο και Ευρώπη προκάλεσε η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι μίλησε με τον ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι θα «αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις» μαζί του για τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι μίλησε για τις συνομιλίες του τόσο με τον Τραμπ όσο και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ ​​Μπέσεντ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο για να συζητήσει την Τετάρτη την οικονομική συνεργασία Ουκρανίας-ΗΠΑ.

«Μαζί με τις ΗΠΑ, χαράσσουμε τα επόμενα βήματά μας για να σταματήσουμε τη ρωσική επιθετικότητα και να διασφαλίσουμε μια διαρκή, αξιόπιστη ειρήνη. Όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, ας το ολοκληρώσουμε», είπε ο Ζελένσκι , προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και να προγραμματίσουν μελλοντικές συναντήσεις.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας εξέδωσε αργά τη νύχτα δήλωση εκ μέρους της ομάδας εθνών της Βαϊμάρης, η οποία περιλαμβάνει τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιδρώντας στις δηλώσεις Τραμπ.

Από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε συνεδρίαση ομολόγων του στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε ήδη αναφερθεί στα σχέδια της Ουάσινγκτον. Ο Πιτ Χέγκσεθ έκρινε πως δεν είναι ρεαλιστική η προοπτική επιστροφής στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014, δηλαδή την χερσόνησο της Κριμαίας να ανήκει στην ουκρανική επικράτεια. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συνεισφέρουν μελλοντικά το μεγαλύτερο μερίδιο της βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ενδεχόμενη ανάπτυξη ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης δεν θα μπορούσε να γίνει υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας τόνισαν για ακόμη μια φορά ότι καμία απόφαση για την Ουκρανία δεν πρέπει να ληφθεί «χωρίς το Κίεβο» και χωρίς συμμετοχή των Ευρωπαίων.

«Γιατί η κυβέρνηση Τραμπ κάνει δώρα στον Πούτιν –ουκρανικά εδάφη και “όχι” στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ– προτού ακόμη ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις;», διερωτήθηκε έκπληκτος μέσω Χ (του πρώην Twitter) ο Μάικλ ΜακΦολ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία (2012-2014).

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Ο επικεφαλής διπλωμάτης του μπλοκ, Κάγια Κάλλας, ανάρτησε αργότερα στο X ότι «σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, η Ευρώπη πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο», προσθέτοντας: «Η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι άνευ όρων. Προτεραιότητά μας πρέπει τώρα να είναι η ενίσχυση της Ουκρανίας και η παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας».

Μιλώντας στο POLITICO, ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Μπαίμπα Μπράζε είπε: «Η ουκρανική υπηρεσία σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες είναι ζωτικής σημασίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη πριν ξεκινήσει συνομιλίες με τον Πούτιν. «Η Πολωνία θα επιδιώξει αταλάντευτα εντατική στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία», είπε. «Η ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ουκρανίας πριν από πιθανές συζητήσεις με τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για την ήπειρό μας».

Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιτζάρτο, του οποίου η κυβέρνηση υπό τον Βίκτορ Όρμπαν είναι εδώ και καιρό φιλική με το Κρεμλίνο, ήταν πιο θετικός για την κλήση του Τραμπ με τον Πούτιν.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο Μόναχο
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ποιος είναι ο 53χρονος κακοποιός που συνελήφθη μετά από 17 χρόνια για τη ληστεία σε τράπεζα
13 Φεβρουαρίου, 2025
Πειθαρχικές διώξεις σε βάρος δικηγόρου για αναρτήσεις που στοχοποιούν την ηγεσία του Αρείου Πάγου και τον ανακριτή των Τεμπών
13 Φεβρουαρίου, 2025
Τάκης Οικονομόπουλος: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ισραήλ: «Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει ομήρους θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης»
13 Φεβρουαρίου, 2025
Γυναικοκτονία τις Σέρρες: Αυτοκτόνησε ο δράστης – Έβαλε φωτιά και κάηκε ζωντανός
13 Φεβρουαρίου, 2025
Η Χαμάς καλεί σε τριήμερες κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο ενάντια στο σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων
13 Φεβρουαρίου, 2025
Καθηγήτριες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση από προϊστάμενό τους
13 Φεβρουαρίου, 2025
Υποψήφια η Σαουδική Αραβία για τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν
13 Φεβρουαρίου, 2025
Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας ο Μητσοτάκης
13 Φεβρουαρίου, 2025