ΕΚΠΑ για σεισμούς στις Κυκλάδες: Πάνω από 18.400 δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου

Περισσότεροι από 18.400 σεισμοί έχουν σημειωθεί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 14 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε το ΕΚΠΑ το Σάββατο (15.02.2025).

Σύμφωνα με την καθιερωμένη ανακοίνωση του ΕΚΠΑ για τους σεισμούς που συγκλονίζουν τη Σαντορίνη και την Αμοργό εδώ και 20 ημέρες, μόνο την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 800 σεισμοί με ισχυρότερους από αυτούς να είναι δύο της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου έγιναν πάνω από 110 σεισμοί, εκ των οποίων τρεις της τάξης των 4 Ρίχτερ και ισχυρότερο εκείνον που σημειώθηκε στις 22:18:55 και είχε μέγεθος 4,1 βαθμούς.

Παρατηρήθηκε μείωση στη συχνότητα σεισμών, με το μεγαλύτερο μέρος της μικροσεισμικής δραστηριότητας να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εντοπίζονται βορειοανατολικά.

Στις 14 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε νέα μικροσεισμική έξαρση στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, μεταξύ 8 και 10 το βράδυ, την οποία ακολούθησε ο ισχυρότερος σεισμός της ημέρας (σ.σ. 4,1R).

Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη – Αμοργός – Ίος) που καταγράφηκαν στις 13 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 14 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω – δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4,5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Στις 14 Φεβρουαρίου, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Τομέα Γεωφυσικής-Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ πήγαν στη Νέα Καμένη, μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, όπου προχώρησαν σε εργασίες συντήρησης για την αποκατάσταση της λειτουργίας του μόνιμου σεισμολογικού σταθμού SNT5 του ΕΚΠΑ και του μόνιμου δορυφορικού γεωδαιτικού δέκτη GPS/GNSS (σταθμός ΝΚΑΜ), καθώς και για επαναμέτρηση του μη – μόνιμου δικτύου δορυφορικών γεωδαιτικών σταθμών – παρατηρήσεων GPS.

Αν τα χάσατε
Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Δήμου Θήρας, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θήρας και της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Η Ουγγαρία ζητά να μην παραταθούν οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία
20 Φεβρουαρίου, 2025
Εκρήξεις σε λεωφορεία στο Τελ Αβίβ – Υποψίες για τρομοκρατικό χτύπημα
20 Φεβρουαρίου, 2025
Κοντά στη λύση του μυστηρίου του θανάτου της 69χρονης συμβολαιογράφου στη Ζάκυνθο οι Αρχές – Έγιναν άλλες δύο προσαγωγές
20 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία “Coral”: Κύμα ψύχους έως τη Δευτέρα – Συνεχής χιονόπτωση στα ορεινά της Εύβοιας
20 Φεβρουαρίου, 2025
Απειλές κατά της ζωής του από ανώνυμο χρήστη του Χ καταγγέλλει ο Θ. Πλεύρης – Προσφεύγει στη Δίωξη
20 Φεβρουαρίου, 2025
Europa League: Ο ΠΑΟΚ έχασε και στο Βουκουρέστι με 2-0 από την Στεάουα και αποχαιρέτησε την Ευρώπη
20 Φεβρουαρίου, 2025
Η μητέρα του Βασίλη Καλογήρου όρισε τεχνική σύμβουλο την ίδια που είχαν επιλέξει και οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
20 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: «Πολικό ψύχος» Παρασκευή και Σάββατο – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, τι θα γίνει με την Αττική
20 Φεβρουαρίου, 2025
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Επτά στους δέκα πολίτες λένε πως υπάρχει συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών
20 Φεβρουαρίου, 2025
Στο Δαφνί ο 47χρονος τρόφιμος που δολοφόνησε 44χρονη ασθενή – Νοσηλεύεται σε θάλαμο απομόνωσης
20 Φεβρουαρίου, 2025