NEW YORK, NEW YORK - FEBRUARY 24: Vasily Nebenzya, Permanent Representative of Russia to the UN, speaks during a United Nations General Assembly meeting for a special session at the United Nations headquarters on February 24, 2025 in New York City. The General Assembly continued it's eleventh emergency special session as they prepare to vote on an annual resolution condemning Russia’s invasion of Ukraine. The Trump administration has called on Ukraine to withdraw the resolution and to replace it with a U.S.-sponsored statement calling for an end to the conflict that contains no mention of Russian responsibility. The vote comes on the three-year anniversary of Russia’s full-scale invasion of Ukraine. Michael M. Santiago/Getty Images/AFP (Photo by Michael M. Santiago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Διπλωματικές ζυμώσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Με δικό τους ψήφισμα για την Ουκρανία οι ΗΠΑ – Η Γαλλία αναμένεται να προτείνει τροπoποιήσεις

Το ουκρανικό βρίσκεται στο επίκεντρο και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία δίνει το παρών και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και προσπάθειες τήρησης λεπτών ισορροπιών στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου η Ουάσιγκτον πιέζει για την υπερψήφιση σχεδίου ψηφίσματος, στο οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στην κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Πρόκειται για ένα ψήφισμα που έχει προκαλέσει ικανοποίηση στην Μόσχα, αλλά εκνευρισμό και απογοήτευση στην Ευρώπη και την Ουκρανία, οι οποίες επιδιώκουν να περάσουν το δικό τους ψήφισμα, στην ίδια γραμμή και με το ίδιο περιεχόμενο καταδίκης της Ρωσίας όπως συμβαίνει από την έναρξη του πολέμου.

Η Γαλλία αναμένεται να προτείνει τροπoποιήσεις επί του αμερικάνικου ψηφίσματος, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά.

Ο κ. Γεραπετρίτης στην παρέμβασή του σε λίγη ώρα αναμένεται να πει ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος είναι σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, στον χάρτη του ΟΗΕ και στον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορα μεταξύ των κρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταδικάσει απερίφραστα κάθε παραβίαση με στρατιωτικά μέσα της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κράτους από οποιοδήποτε άλλο κράτος και φυσικά θα απευθύνει έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών και ειρηνική επίλυση του πολέμου μέσω μιας συμφωνίας, που θα δρα αποτρεπτικά στο μέλλον.

Τα δύο ψηφίσματα (Ουκρανίας-ΕΕ και ΗΠΑ)

Το σχέδιο ψηφίσματος της Ουκρανίας-ΕΕ, το οποίο δεν φέρει καμία αλλαγή, ζητεί άμεση παύση των εχθροπραξιών, καταδικάζει τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας και επαναβεβαιώνει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Ζητεί τον άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης με την άμεση, πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, ενώ καλεί σε πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και εκφράζει την ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί.

Εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις «καταστροφικές και μακροχρόνιες συνέπειες» του πολέμου, επισημαίνοντας τον αντίκτυπό του στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, τη διεθνή σταθερότητα την επισιτιστική ασφάλεια, την ενέργεια και το περιβάλλον. Το ψήφισμα καταδικάζει επίσης τις «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» εν μέσω συγκρούσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στις γυναίκες, τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη πλήρους λογοδοσίας για «τα σοβαρότερα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου» και ζητά ανεξάρτητες έρευνες και διώξεις. Απαιτεί δε την «άμεση, πλήρη και άνευ όρων» απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος και καλεί όλα τα μέρη να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη ανταλλαγής αιχμαλώτων, της απελευθέρωσης των παράνομα κρατουμένων και της επιστροφής πολιτών που εκτοπίστηκαν βίαια, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Ζητεί την άμεση παύση επιθέσεων σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, προειδοποιώντας για τον αυξημένο κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος. Επισημαίνει ότι «τυχόν εμπλοκή στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας που μάχονται στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων εγείρει σοβαρές ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης». Κλείνοντας, προτρέπει όλα τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων επιπτώσεων του πολέμου και να υποστηρίξουν τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη.

Από την άλλη πλευρά, το λακωνικό σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ έχει ως εξής: “Η Γενική Συνέλευση, θρηνώντας για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας επαναλαμβάνει ότι ο κύριος σκοπός των Ηνωμένων Εθνών, όπως εκφράζεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και η ειρηνική επίλυση διαφορών. Η Γενική Συνέλευση προτρέπει σε ένα γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών και μια διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας” αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ.

Σε αυτό το σχέδιο έχουν προταθεί τροποποιήσεις. Αφενός, η Ρωσία πρότεινε την προσθήκη αναφοράς στην ανάγκη “αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτίων της σύγκρουσης”. Αφετέρου, 26 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ην. Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία) πρότειναν από κοινού προσθήκη αναφορών στην “πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία” και στην δέσμευση “στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, που εκτείνονται στα χωρικά της ύδατα», αλλά και προτροπών “για τον γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης” και “για μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της κυρίαρχης ισότητας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών”.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραμπ: «Βρίσκομαι σε σοβαρές συζητήσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μερτς: «Σημαντική νίκη για το ΕΛΚ και την Ευρώπη»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία: Οι επιλογές του Μερτς – Οι συσχετισμοί και οι διαπραγματεύσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Συγκλονίζει η μητέρα του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού – «Ο Γεράσιμος ακόμη ανασαίνει αλλά όπως ήταν δεν θα γυρίσει ποτέ ξανά»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πλημμεληματική δίωξη σε έξι πρόσωπα για τον θάνατο 2,5 ετών κοριτσιού στον «Άγιο Στυλιανό» Θεσσαλονίκης
24 Φεβρουαρίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
24 Φεβρουαρίου, 2025
Διπλωματικές ζυμώσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Με δικό τους ψήφισμα για την Ουκρανία οι ΗΠΑ – Η Γαλλία αναμένεται να προτείνει τροπoποιήσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Φάμελλος: Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης – Η ευθύνη για την σύγκρουση των τρένων από το 2019 και μετά
24 Φεβρουαρίου, 2025
Μενίδι: Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο – Επί τόπου τα ΤΕΕΜ
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η τραγουδίστρια Ρομπέρτα Φλακ – Γνωστή για το “Killing Me Softly With His Song”
24 Φεβρουαρίου, 2025