Χάρης Δούκας: Είναι καιρός για δράση, είναι καιρός για πραγματικές αλλαγές

Η Αυτοδιοίκηση, ως θεσμός, πρέπει να έχει ουσιαστικό λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνίας μας. Πρέπει να ακούει, να αφουγκράζεται και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και όχι απλά να λειτουργεί ως γραφειοκρατική διαδικασία. Η εξουσία που κατέχει η Αυτοδιοίκηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών.

Η τραγική υπόθεση των Τεμπών απέδειξε για άλλη μία φορά την ανάγκη να έχουμε μία Αυτοδιοίκηση που να στέκεται δίπλα στους πολίτες, να ενώνει τις δυνάμεις της με τη φωνή τους και να παλεύει για την ισονομία και τη δημοκρατία.. Ο Δήμος και οι πολίτες εκείνη τη στιγμή και έως σήμερα, όλοι μαζί, ύψωσαν τη φωνή τους για να διεκδικήσουν αλήθεια και δικαιοσύνη, γιατί αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους γονείς και συγγενείς των θυμάτων. Μας Αφορά όλους . Μπορούσε να είναι ο δικός μας άνθρωπος, ο φίλος μας, το παιδί μας. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η αλλαγή δεν έρχεται αν δεν σπάσουμε τα κατεστημένα, τις παθογένειες και τις αδικίες που μας βασανίζουν για δεκαετίες.

Η αναγέννηση της Αυτοδιοίκησης προϋποθέτει την επιστροφή της στον φυσικό της ρόλο. Κοντά στον πολίτη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δήμο, σε κάθε κοινότητα. Δυνατή, αποφασιστική, και κυρίως ακούραστη στήριξη στους πολίτες και στη Δημοκρατία. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι το στήριγμα για κάθε άνθρωπο και να κατανοεί την ανάγκη για βαθιές τομές στη λειτουργία του κράτους.

Αυτό που απαιτούμε είναι αλλαγές που να μην αφορούν μόνο τις περιφερειακές ή τοπικές υποθέσεις, αλλά να διασπείρονται σε όλο το κράτος. Θέλουμε μια πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο, με στόχο την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει ανάγκη μόνο από λόγια, αλλά από πράξεις και τομές που θα την οδηγήσουν μπροστά.

Στοχεύουμε σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα δίνει έμφαση στην οικολογία και τη βιωσιμότητα. Μια πολιτική που θα ενισχύει τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και θα προάγει την καινοτομία στον τομέα αυτό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για μία πιο βιώσιμη ανάπτυξη.

Ένα Κοινωνικό Κράτος, που να ενισχύει το ΕΣΥ και να διασφαλίζει την ισχυροποίηση του, με στόχο τη δωρεάν και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους τους πολίτες. Με μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Το κράτος πρέπει να γίνει στρατηγείο αξιοκρατίας, όπου οι πολίτες θα συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα συνεισφέρουν στην οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα μπορεί να αναδείξει τις ικανότητες και το ταλέντο κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής θέσης.

Η νέα γενιά, που έχει αναγκαστεί να ξενιτευτεί για να βρει καλύτερες συνθήκες εργασίας, πρέπει να γίνει η ουσιαστική κινητήρια δύναμη της Ελλάδας του αύριο. Είναι καιρός να φέρουμε πίσω τα νέα παιδιά που έχουν φύγει για να βρουν τις ευκαιρίες που αξίζουν. Το μέλλον της πατρίδας μας εξαρτάται από αυτούς και πρέπει να τους προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για να ευημερήσουν στην Ελλάδα, παρά να αναγκάζονται να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Όλα αυτά απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας και συνεργασία. Δεν αρκεί να μιλάμε για το “εγώ”, πρέπει να προτάξουμε το “εμείς”. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να χτίσουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, για εμάς και για τις μελλοντικές γενιές. Για μια Ελλάδα που θα μας γεμίζει περηφάνια, για ένα κράτος που θα σέβεται, θα στηρίζει και θα προάγει τους πολίτες του.

Είναι καιρός για δράση, είναι καιρός για πραγματικές αλλαγές. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει το όχημα για αυτή την αλλαγή, προχωρώντας με θάρρος και αλληλεγγύη για το κοινό καλό.

 

*Το άρθρο του Χάρη Δούκα δημοσιεύθηκε στο airetos.gr

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ληστεία σε μίνι μάρκετ στην Πολίχνη
10 Μαρτίου, 2025
«MyHealth»: Παρουσιάστηκε ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
10 Μαρτίου, 2025
Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Πώς έγινε η μαφιόζικη «αρπαγή»
10 Μαρτίου, 2025
Η ανακοίνωση της Εθνικής Πινακοθήκης για τους βανδαλισμούς
10 Μαρτίου, 2025
Λέκκας για Σαντορίνη: Απομακρύνθηκε το σενάριο για 6 Ρίχτερ
10 Μαρτίου, 2025
Οικογένεια Καλογήρου για τη φωτογραφία της σορού του 39χρονου: «Σε αυτή την κατάσταση βρέθηκε»
10 Μαρτίου, 2025
Ρωσία και ΗΠΑ ζητούν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Συρία
10 Μαρτίου, 2025
Συγκλονίζει ο πατέρας της κοπέλας που σκοτώθηκε στο τραγικό τροχαίο στο Βόλο
10 Μαρτίου, 2025
Πρώην πρόεδρος της ΕΕ: «Ο εξοπλισμός της Ευρώπης αποτελεί σταθμό για να φτάσουμε στην κοινή άμυνα»
10 Μαρτίου, 2025
Καραμίχος: «Μαζί με τα ονόματα των 57 νεκρών στα Τέμπη, πρέπει να διαβάζουμε και τα ονόματα των νεκρών της Πύλου»
10 Μαρτίου, 2025