Νέα δεδομένα από την απόφαση Τριαντοπούλου – Τα επόμενα βήματα και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση του Χρήστου Τριαντοπούλου να καταθέσει αίτημα στην Προανακριτική Επιτροπή προκειμένου να κριθεί απευθείας από τον φυσικό δικαστή.

“Επιθυμία μου είναι, όσο παράδοξο και εάν τούτο εκ πρώτης μπορεί να φαντάζει, να κριθώ από την τακτική Δικαιοσύνη, κατά τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών, αφού οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί διαθέτουν εγγυημένη ανεξαρτησία και αμεροληψία, αλλά και αυξημένες γνώσεις και κύρος” τονίζει ο κ. Τριαντόπουλος.

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής στην οποία αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο η επιστολή την οποία απέστειλε ο κ. Τριαντόπουλος. Τα μέλη της επιτροπής θα αποφασίσουν επί του αιτήματος του Χρήστου Τριαντόπουλου, να πάει σε φυσικό του δικαστή.

Αν υπερψηφιστεί αυτή η θέση, τότε μέσα σε σύντομο θα διακοπούν οι εργασίες και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία σύνταξη πορίσματος. Το πόρισμα αυτό που θα συντάξει η Επιτροπή θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει επί του πορίσματος και της άσκησης ποινικής δίωξης που ενδεχομένως να έχει το συγκεκριμένο πόρισμα.

Για να υπερψηφιστεί το πόρισμα πρέπει να λάβει θετική ψήφο από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή από 151 βουλευτές. Αν γίνει και αυτό το βήμα, τότε το επόμενο βήμα είναι το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα βάλει και αυτό στο μικροσκόπιο την υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου.

“Παρά τα πραγματικά στοιχεία, σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε προεξοφλήσει τόσο τη δήθεν ενοχή του Χρήστου Τριαντόπουλου όσο και την τάχα κυβερνητική «συγκάλυψη». Έτσι όλες οι πτέρυγες της Βουλής τίθενται προ των ευθυνών τους: Θα συμφωνήσουν, άραγε, με την πρωτοβουλία του υπουργού; Ή, μήπως, θα κρυφτούν και πάλι πίσω από τεχνάσματα και υπεκφυγές για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα;” διερωτάται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αντιδράσεις της αντοπολίτευσης
Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε το αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου.

To ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι πρέπει να παραπεμφθεί, με βάση τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, και όχι όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός επιλέγει προανακριτική της μιας μέρας για να αποφύγει να εμφανιστεί ως μάρτυρας καθώς ήξερε ότι θα τον καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να απολογηθεί, τονίζει η Κουμουνδούρου.

Σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, που συμμετέχουν στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, Νίκος Καραθανασόπουλο και Μαρία Κομνηνάκα κάνουν λόγο για “διαφαινόμενη μεθόδευση εσπευσμένου τερματισμού των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής που προωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ πριν καν αυτές ξεκινήσουν“.

Για προσπάθεια συγκάλυψης κάνει λόγο η Ελληνική Λύση και επιμένει να κληθούν όλοι οι υπουργοί και το σύνολο των εμπλεκομένων, για να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε: “Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης πρέπει να προχωρήσει κανονικά στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης […] Κάθε άλλη επιλογή κινείται εκτός του πλαισίου της έννομης τάξης και θα αποτελεί νέα μεθόδευση συγκάλυψης“.

“Μετά τη σημερινή δήλωση Τριαντόπουλου, που διαλύει και τα τελευταία επιχειρήματα περί συγκάλυψης, με τις ανακοινώσεις τους εκπέμπουν μικροψυχία και αμηχανία. Το μεν ΠΑΣΟΚ πρακτικά ομολογεί ότι είχε ήδη βγάλει καταδικαστικό πόρισμα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι προτιμά να διαδραματίσουν τα κόμματα τον ρόλο του δικαστή και όχι οι τακτικοί δικαστές και μάλιστα ανωτάτων δικαστηρίων” αναφέρει ο Παύλος Μαρινάκης.

Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι η απόφαση Τριαντόπουλου συνάδει με το αίτημα της κοινωνίας και των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη για αλήθεια και δικαιοσύνη.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΕΥΔΑΠ: Νερό υψηλής ποιότητας από τη βρύση μας και έργα πνοής σε όλη την Αττική
19 Μαρτίου, 2025
Ξεκίνησε η δίκη για τη γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: «Θόλωσα που την είδα με τον άλλον» – Συγκλονιστική μαρτυρία από φίλη του θύματος
19 Μαρτίου, 2025
Σ. Φάμελλος: Πρωτοφανές πλήγμα για το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές διαδικασίες η σύλληψη Ιμάμογλου και συνεργατών του
19 Μαρτίου, 2025
Υπό κράτηση για 4 ημέρες ο Ιμάμογλου: Το πρώτο μήνυμα μετά τη σύλληψη – Κάλεσμα CHP σε συγκεντρώσεις
19 Μαρτίου, 2025
Πρόβλημα στον ΗΣΑΠ: Δρομολόγια μόνο στο τμήμα Κηφισιά – Ταύρος
19 Μαρτίου, 2025
ΗΠΑ: Συνεχίζονται τα «πυρά» μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των δικαστών
19 Μαρτίου, 2025
Ευρωπαία Εισαγγελέας στον Κ. Αρβανίτη: Θα διερευνήσουμε και το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας
19 Μαρτίου, 2025
Τουρκία: Βουτιά της τουρκικής λίρας μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης
19 Μαρτίου, 2025
ΕΝΦΙΑ: Άνοιξε η εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9 – Τα συνηθέστερα λάθη που «φουσκώνουν» το εκκαθαριστικό
19 Μαρτίου, 2025
Αντρίγια Ντελίμπασιτς: Πέθανε ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ
19 Μαρτίου, 2025