Istanbul Mayor Ekrem Imamoglu speaks to his supporters during a rally in Istanbul, Wednesday, Dec. 14, 2022. A court in Turkey sentenced the mayor of Istanbul, the country's most populous city, to two years and seven months in prison Wednesday on charges of insulting members of Turkey's Supreme Electoral Council. (AP Photo/Khalil Hamra)

Ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης κατηγορείται ο Ιμάμογλου – Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο κυριότερος αντίπαλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία σήμερα, έπειτα από θεαματική επιχείρηση στο σπίτι του, λίγα 24ωρα προτού ονομαστεί υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεδρία στις επόμενες εκλογές, επιβεβαίωσαν πηγές στο περιβάλλον του.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι αντιμέτωπος με πολύ βαριές κατηγορίες, στο πλαίσιο δυο διακριτών ερευνών για διαφθορά και υποστήριξη της «τρομοκρατίας».Σε βίντεο που ανήρτησε ο Ιμάμογλου στο Χ και εμφανίζεται την ώρα που βάζει τη γραβάτα του προτού τον συλλάβουν οι αστυνομικοί, αναφέρει:

«Μιλάω με λύπη. Μια χούφτα μυαλά, που προσπάθησαν να σφετεριστούν τη θέληση του έθνους μας, χρησιμοποίησαν τους αγαπητούς μου αστυνομικούς ως όργανο για αυτό το κακό και έστειλαν εκατοντάδες αστυνομικούς στην πόρτα του εκπροσώπου 16 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη τυραννία, αλλά θέλω να ξέρετε ότι δεν θα τα παρατήσω. Σας αγαπώ όλους πολύ, εμπιστεύομαι τον εαυτό μου στο έθνος μου. Να ξέρει ολόκληρο το έθνος ότι θα σταθώ όρθιος. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι εναντίον αυτού του ατόμου και του μυαλού του που χρησιμοποιεί όλη αυτή τη διαδικασία ως μηχανισμό».

Εμμέσως πλην σαφώς, ο αντιπολιτευόμενος άφησε να εννοηθεί πως οι διώξεις σε βάρος του και η επιχείρηση για τη σύλληψή του έχουν πολιτικά ελατήρια και ιθύνοντα νου τον πρόεδρο.

Συνεργάτες του επιβεβαίωσαν κατόπιν σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ότι ο δήμαρχος συνελήφθη και οδηγήθηκε σε εγκατάσταση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλέστηκαν ανακοίνωση της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ιμάμογλου κατηγορείται πως είναι «επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης με κερδοσκοπικό σκοπό»· και, στο πλαίσιο χωριστής έρευνας, κατηγορείται πως παρείχε «βοήθεια» στο PKK, το αυτονομιστικό κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.

Μια ημέρα νωρίτερα, πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε το πτυχίο που είχε απονείμει στον Εκρέμ Ιμάμογλου, προσθέτοντας ακόμη ένα εμπόδιο στην υποψηφιότητά του για το κορυφαίο αξίωμα στην Τουρκία, καθώς το πτυχίο αποτελεί αναγκαίο τυπικό προσόν.

Δεκάδες αστυνομικοί με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών περικύκλωσαν το σπίτι του δημάρχου, σε απευθείας μετάδοση από το CNN Türk. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ερευνήθηκε η κατοικία του κ. Ιμάμογλου.

Οι αρχές έκλεισαν αρκετούς δρόμους γύρω από την Κωνσταντινούπολη και απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις στην πόλη για τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤNews, Γιάννη Μανδαλίδη.

Παράλληλα, η Τουρκία περιόρισε την Τετάρτη την πρόσβαση σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των X, YouTube, Instagram και TikTok, μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε το παρατηρητήριο διαδικτύου Netblocks.

Πέρα από τον δήμαρχο Ιμάμογλου, συνελήφθησαν άλλοι 106 άνθρωποι στο πλαίσιο των δύο ερευνών που διενεργούνται, ανάμεσά τους γνωστοί δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.

Σύμβουλος του κ. Ιμάμογλου για θέματα μέσων ενημέρωσης, ο Μουράτ Ονγκούν, έκανε γνωστό μέσω X ότι τέθηκε υπό κράτηση χωρίς να του εξηγηθούν οι λόγοι. Σύμφωνα με το CNN Türk πέρα από το ότι οι εισαγγελείς του προσάπτουν πως είναι επικεφαλής «εγκληματικής» οργάνωσης του προσάπτονται επίσης δωροληψία και ότι έστησε μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναμένεται να αναδειχθεί την Κυριακή υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στις επόμενες προεδρικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Αν και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση κανονικά δεν θα διεξαχθεί παρά το 2028, υπάρχει σεναριολογία στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Ερντογάν, στην εξουσία για πάνω από δυο δεκαετίες.

Αντιδρώντας στη σύλληψη του στελέχους του, το CHP κατήγγειλε «απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του επόμενου προέδρου μας».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ξεκίνησε η δίκη για τη γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: «Θόλωσα που την είδα με τον άλλον» – Συγκλονιστική μαρτυρία από φίλη του θύματος
19 Μαρτίου, 2025
Σ. Φάμελλος: Πρωτοφανές πλήγμα για το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές διαδικασίες η σύλληψη Ιμάμογλου και συνεργατών του
19 Μαρτίου, 2025
Υπό κράτηση για 4 ημέρες ο Ιμάμογλου: Το πρώτο μήνυμα μετά τη σύλληψη – Κάλεσμα CHP σε συγκεντρώσεις
19 Μαρτίου, 2025
Πρόβλημα στον ΗΣΑΠ: Δρομολόγια μόνο στο τμήμα Κηφισιά – Ταύρος
19 Μαρτίου, 2025
ΗΠΑ: Συνεχίζονται τα «πυρά» μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των δικαστών
19 Μαρτίου, 2025
Ευρωπαία Εισαγγελέας στον Κ. Αρβανίτη: Θα διερευνήσουμε και το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας
19 Μαρτίου, 2025
Τουρκία: Βουτιά της τουρκικής λίρας μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης
19 Μαρτίου, 2025
ΕΝΦΙΑ: Άνοιξε η εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9 – Τα συνηθέστερα λάθη που «φουσκώνουν» το εκκαθαριστικό
19 Μαρτίου, 2025
Αντρίγια Ντελίμπασιτς: Πέθανε ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ
19 Μαρτίου, 2025
Εξώδικο της Καρυστιανού στην Προανακριτική
19 Μαρτίου, 2025