(FILES) (From L-R) US Associate Supreme Court Justices Clarence Thomas and Brett Kavanaugh, US Supreme Court Chief Justice John Roberts and US Supreme Court Associate Justice Sonia Sotomayor bow their heads during inauguration ceremonies in the Rotunda of the US Capitol on January 20, 2025 in Washington, DC. Roberts issued a rare rebuke of President Trump on March 18, 2025, over his attack against a federal judge, bringing a smoldering conflict between the Republican and the judiciary into the open, US media reported. (Photo by Chip Somodevilla / POOL / AFP)

ΗΠΑ: Συνεχίζονται τα «πυρά» μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των δικαστών

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζον Ρόμπερτς απάντησε την Τρίτη (18/3) στη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον ομοσπονδιακού δικαστή, φέρνοντας ξανά στο φως την ένταση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των δικαστών.

Σε μια σπάνια ανακοίνωση ο Ρόμπερτς έγραψε: «Επί περισσότερους από δύο αιώνες έχει διαπιστωθεί ότι η καθαίρεση δεν είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση στη διαφωνία με μια δικαστική απόφαση».

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτς, η σωστή αντίδραση είναι η άσκηση έφεσης.

Η ανακοίνωση του δικαστή έγινε αφού ο Τραμπ ζήτησε χθες μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καθαιρεθεί ένας ομοσπονδιακός δικαστής.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής της Ουάσινγκτον Τζέιμς Μπόσμπεργκ κάλεσε το Σάββατο την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει την απέλαση φερόμενων ως μελών συμμορίας από τη Βενεζουέλα, για την οποία ο Λευκός Οίκος έχει επικαλεστεί νόμο του 18ου αιώνα που έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε περιόδους πολέμου.

Η ένταση μεταξύ του Τραμπ και των δικαστών έχει οξυνθεί μετά την επιστροφή του Ρεπουμπλικάνου στον Λευκό Οίκο, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και σύμμαχοί του επικρίνουν τα δικαστήρια που εμποδίζουν την εφαρμογή προεδρικών διαταγμάτων.

Η οξυμένη ατμόσφαιρα έχει εγείρει ανησυχίες μεταξύ νομικών ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αψηφήσει ανοικτά κάποια δικαστική απόφαση, πιθανόν προκαλώντας συνταγματική κρίση.

Ο Μπόσμπεργκ ζήτησε να ανασταλούν όλες οι απελάσεις που πραγματοποιούνται βάσει του νόμου του 18ου αιώνα. Η απόφασή του αφορούσε και αεροπλάνα που μετέφεραν απελαθέντες και τα οποία ήταν ήδη έτοιμα να αναχωρήσουν. Δύο αεροπλάνα στα οποία επέβαιναν φερόμενα ως μέλη συμμοριών βρίσκονταν ήδη καθ’ οδόν προς τη Βενεζουέλα και δεν επέστρεψαν στις ΗΠΑ, εγείροντας κατηγορίες ότι η κυβέρνηση Τραμπ αψήφησε τη δικαστική απόφαση.

Ο Λευκός Οίκος απάντησε ότι οι δύο αυτές πτήσεις είχαν αναχωρήσει πριν εκδοθεί η γραπτή απόφαση του δικαστή, εξηγώντας ότι οι προφορικές εντολές δεν είναι εφαρμοστέες.

«Κάνω απλώς που ήθελαν να κάνω οι ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ. Αυτός ο δικαστής, όπως πολλοί από τους διεφθαρμένους δικαστές ενώπιον των οποίων αναγκάστηκα να εμφανιστώ, θα πρέπει να ΚΑΘΑΙΡΕΘΕΙ!!!», έγραψε χθες ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τον Μπόσμπεργκ «παράφρονα της άκρας αριστεράς».

Οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τους δικαστές για αυξημένες απειλές τις τελευταίες εβδομάδες καθώς σύμμαχοι του Τραμπ έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εις βάρος δικαστών που εγείρουν εμπόδια στην εφαρμογή εκτελεστικών διαταγμάτων του.

Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, στενός συνεργάτης του Τραμπ, και κοινοβουλευτικοί των Ρεπουμπλικάνων έχουν χαρακτηρίσει δικαστές απειλές για τη δημοκρατία.

«Ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η εξουσία του λαού της Αμερικής είναι να καθαιρεθούν δικαστές», τόνισε ο Μασκ σε ανάρτησή του.

Σπάνιες οι καθαιρέσεις δικαστών

Σε όλη την αμερικανική ιστορία συνολικά οκτώ δικαστές έχουν καθαιρεθεί, ο τελευταίος το 2010, με κάποιους νομικούς να εκφράζουν αμφιβολίες για την επιτυχία μιας διαδικασίας καθαίρεσης, όπως αυτή που φαντάζεται ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Ο Τζόναθαν Άντλερ, καθηγητής νομικής στο Case Western University του Κλίβελαντ, δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτο δικαστές να εκδώσουν αποφάσεις που θα απογοητεύσουν ή θα εξοργίσουν πολιτικούς.

Από την πλευρά του ο συνταξιούχος ομοσπονδιακός δικαστής Τζέρεμι Φόγκελ, επικεφαλής του Berkeley Judicial Institute στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, σχολίασε ότι συμφωνεί με την ανακοίνωση του Ρόμπερτς.

«Ρεαλιστικά πιστεύω ότι οι απειλές δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, αλλά συμβάλλουν σε μια τοξική ατμόσφαιρα η οποία κάνει το ήδη δύσκολο έργο των ομοσπονδιακών δικαστών πιο δύσκολο», εκτίμησε.

Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του Τραμπ, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Τέξας Μπράντον Γκιλ έγραψε στο Χ ότι υπέβαλε προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόταση για την καθαίρεση του Μπόσμπεργκ.

Για να απομακρυνθεί ένας δικαστής από τη θέση του χρειάζεται να εγκρίνει την καθαίρεσή του η Βουλή των Αντιπροσώπων με απλή πλειοψηφία. Όμως στη συνέχεια η Γερουσία πρέπει να υπερψηφίσει την πρόταση με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν και τα δύο σώματα, αλλά δεν διαθέτουν πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σάλος με την Μελόνι: Αποκήρυξε ιστορικό κείμενο κατά του Μουσολίνι
19 Μαρτίου, 2025
Υπουργείο Δικαιοσύνης Τουρκίας: «Ανευθυνότητα και θράσος η σύνδεση Ερντογάν με τη σύλληψη Ιμάμογλου»
19 Μαρτίου, 2025
Τροχαίο δυστύχημα Περιστέρι: Τι είπε η μητέρα της 22χρονης που οδηγούσε μεθυσμένη
19 Μαρτίου, 2025
Πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή 175 αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
19 Μαρτίου, 2025
Τουρκία: Πάνω από 100 συλλήψεις – Εκτός από τον Ιμάμογλου χειροπέδες σε δημάρχους, επιχειρηματίες κι έναν τραγουδιστή
19 Μαρτίου, 2025
Νέο ηχητικό από τα Τέμπη: «Δεν μπορώ να το βρω στο πρόγραμμα»
19 Μαρτίου, 2025
ΚΟ ΠΑΣΟΚ: Επεισόδιο ανάμεσα σε Ανδρουλάκη και Λιακούλη
19 Μαρτίου, 2025
Οι τελευταίες στιγμές της 9χρονης Τζωρτζίνας (video)
19 Μαρτίου, 2025
Τραμπ: Το Ιράν να σταματήσει αμέσως να στέλνει προμήθειες στους Χούθι
19 Μαρτίου, 2025
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Δεύτερη η Πλεύση Ελευθερίας και τρίτο το ΠΑΣΟΚ
19 Μαρτίου, 2025