Κύκλωμα Πολεοδομίας στη Ρόδο: Αντιδράσεις για τον έλεγχο των δικαστικών λειτουργών που άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στους κόλπους της δικαιοσύνης με αφορμή την εντολή που έδωσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου για πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών που άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα στην Πολεοδομία της Ρόδου.

Αυτή τη φορά το Δ.Σ. της Ενώσεως Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας πήρε θέση για το θέμα σημειώνοντας πως παρακολουθεί με ανησυχία τα φαινόμενα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Έπειτα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί διεξαγωγής πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας υπενθυμίζει τα εξής:

Αποτελεί στοιχειώδη αρχή της έννομης τάξης της χώρας μας αλλά και του νομικού πολιτισμού εν γένει, ότι ο δικαστικός λειτουργός κατά την εκφορά της δικαστικής του κρίσης, δεν υπόκειται κατ’ αρχήν σε πειθαρχικό έλεγχο. Η αρχή αυτή απορρέει ευθέως από το Σύνταγμα και κατοχυρώνεται ρητά στον νόμο, ως σύμφυτη με τη δικαστική ανεξαρτησία και, συνακόλουθα, ως βασική εγγύηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Γι αυτό και δεν γνωρίζει εξαιρέσεις άλλες από τις περιπτώσεις όπου η (δήθεν) δικαιοδοτική κρίση ορισμένου δικαστή αποκαλύπτεται είτε ότι ήταν δόλια είτε ότι είναι προϊόν τέτοιας ακραίας αμέλειας ώστε να συνιστά κατ’ ουσίαν αδιαφορία για την εκδίκαση της υπόθεσης, δηλαδή αρνησιδικία. Κατά τα λοιπά, η δικαστική κρίση, ακόμα κι αν περιέχει νομικά ή πραγματικά σφάλματα, υπόκειται μόνον στα οικεία ένδικα μέσα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να επισύρει πειθαρχική δίωξη του δικαστή που την εξέφερε. Σχετικοποίηση της αρχής αυτής, η οποία, με την εξαίρεση ανώμαλων πολιτειακών καταστάσεων, παγίως μέχρι σήμερα εφαρμόζεται, με το εν λόγω περιεχόμενο, από τα αρμόδια, εσωτερικά και διεθνή όργανα, θα έθετε σε σοβαρή διακινδύνευση την ύπαρξη του κράτους δικαίου και τη σταθερότητα της Δημοκρατίας.

Κατόπιν αυτών, παρακολουθούμε με ανησυχία φαινόμενα όπως η κίνηση της ανωτέρω πειθαρχικής διαδικασίας κατά δικαστικών λειτουργών για την δικαιοδοτική τους κρίση, καθώς μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας. Εξ άλλου, και το ίδιο το γεγονός της δημοσιοποίησης της εν λόγω διαδικασίας, και ο τρόπος που έγινε, προκαλεί πρόσθετο σοβαρό προβληματισμό για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στην καλλιέργεια κλίματος πρόσφορου για το δικαστικό φρόνημα και για το κύρος της Δικαιοσύνης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τουρκία: Μποϊκοτάζ στην αγορά κατά της σύλληψης Ιμάμογλου – Διετάχθη εισαγγελική έρευνα
1 Απριλίου, 2025
Κορωπί: Ο 51χρονος με το κατσαβίδι είχε καταδικαστεί για τον βιασμό συντρόφου του – Η εμμονή με δικηγόρο και τα βασανιστήρια σε παιδική ηλικία
1 Απριλίου, 2025
Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στα Άνω Πατήσια
1 Απριλίου, 2025
Τέμπη: Νέοι εξοργιστικοί διάλογοι σταθμαρχών που «εκπαιδεύονται» με γελάκια στις κονσόλες μετά την τραγωδία – «Μην τραβήξει κανείς καμιά φωτογραφία»
1 Απριλίου, 2025
Κακοκαιρία: Η πλημμυρισμένη Πάρος από το διάστημα – Δορυφορική εικόνα
1 Απριλίου, 2025
Γαλλία: Βγαίνει στην αντεπίθεση η Λεπέν – Το καλοκαίρι του 2026 η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της
1 Απριλίου, 2025
FIRS: Το Νέο Όπλο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της ρωσικής διείσδυσης
1 Απριλίου, 2025
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πάρος και Μύκονος μετά τη σφοδρή κακοκαιρία – Εικόνες καταστροφής
1 Απριλίου, 2025
Η Μόσχα εξετάζει σοβαρά τις προτάσεις των ΗΠΑ για την Ουκρανία, αλλά έχει τις δικές της προτεραιότητες, λέει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών
1 Απριλίου, 2025
Παύλος Μαρινάκης: Δεν υπάρχει ζήτημα «κίτρινης» ή «κόκκινης» κάρτας σε υπουργούς
1 Απριλίου, 2025