«Πυρά εναντίον της κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με αφορμή το κατατεθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, την κατηγορεί για «απαξίωση της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας, των χιλιάδων φοιτητών και νέων ερευνητών».
Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει τα άρθρα του νομοσχεδίου που απαξιώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια, να εγκαταλείψει την πολιτική χρηματοδότησης που στραγγαλίζει οικονομικά τα ΑΕΙ, να σεβαστεί τον στρατηγικό σχεδιασμό των πανεπιστημίων και να μην προχωρήσει στην αναστολή των νέων τμημάτων». Σημειώνει ότι «η δημόσια παιδεία είναι κοινωνική κατάκτηση και υποχρέωση της Πολιτείας» και πως «δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυσή της».
Ειδικότερα, στην κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο «αναστέλλει επ’ αόριστο τη λειτουργία 37 τμημάτων πανεπιστημίων, ενώ για πρώτη φορά συνδέει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με την αξιολόγησή τους», δηλαδή «προδιαγράφει τη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ κατά 20% και εισάγει τιμωρητικά κριτήρια αξιολόγησης, ναρκοθετώντας το μέλλον των περιφερειακών ιδρυμάτων». Επικρίνει την κυβέρνηση ότι «προφασιζόμενη το Ενωσιακό Δίκαιο, υποβαθμίζει τα πτυχία των πανεπιστημίων και τα “εξισώνει προς τα κάτω” με τους τίτλους σπουδών των ιδιωτικών κολεγίων, δίνοντας τη δυνατότητα στους αποφοίτους τους να γίνονται δεκτοί από το ΑΣΕΠ για διορισμό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως αυτά «μαζί με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη συστηματική συκοφάντηση των δημοσίων ιδρυμάτων και τις εξαγγελίες για την μείωση των εισακτέων, την εισαγωγή της “βάσης του 10” και τις διαγραφές φοιτητών που ξεπερνούν το χρονικό όριο φοίτησης, υλοποιούν το όραμα της ΝΔ για την παιδεία: πανεπιστήμια για λίγους, συρρίκνωση και υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει, τέλος, πως παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τη χρηματοδότηση στην Παιδεία και την Έρευνα, στελέχωσε τα ιδρύματα με μέλη ΔΕΠ και νέους ερευνητές και προώθησε τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων.
Σε άλλο σχόλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνη πως η «επιστολή Πομπέο δεν λέει κάτι ριζικά καινούργιο και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς, ειδικά μετά την αποτυχία του ταξιδιού Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου».
Προσθέτει ότι “είναι μία θετική, αλλά γενικόλογη επιστολή που κινείται στο πλαίσιο της συγχαρητήριας επιστολής Τραμπ για την επίλυση του ονοματολογικού, της Διακήρυξης του Δεκεμβρίου του 2018 για το Στρατηγικό Διάλογο και άλλων δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων”. Σχολιάζει πως “ο ίδιος ο κ. Πομπέο άλλωστε γράφει στην επιστολή ότι αυτές τις δηλώσεις τις είχε ήδη επαναλάβει ο ίδιος και δημόσια”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι “μετά και την επιστολή, ωστόσο, μένει να δούμε τι σηματοδοτεί για την ουσία της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Ο’ Μπράιαν, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, όχι απλά δεν κράτησε ίσες αποστάσεις, αλλά νουθετεί την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που απομακρύνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ”.