Σεισμοί στην Κρήτη και έρευνες για υδρογονάνθρακες: Πόσο σχετίζονται;

Την κατηγορηματική άποψη ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες με τη σεισμική ακολουθία που καταγράφηκε αρχές Δεκεμβρίου στα νότια της Κρήτης, εξέφρασε σήμερα από τα Χανιά ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Στο περιθώριο ενημερωτικού σεμιναρίου που πραγματοποίησε ο Οργανισμός στην Αντιπεριφέρεια Χανίων με στόχο την εκπαίδευση αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών στελεχών για την προστασία από τους σεισμούς, ο κ. Λέκκας κλήθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους να σχολιάσει τα όσα ακούγονται κατά καιρούς περί σύνδεσης των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων με τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται κατά διαστήματα.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «οι έρευνες για τα πετρέλαια είναι έρευνες όπου χρησιμοποιείται πολύ χαμηλή ενέργεια, συνεπώς δεν έχουν καμία επίδραση στις γεωδυναμικές διεργασίες οι οποίες γίνονται σε βάθος 10-20 χιλιομέτρων. Είναι σαν να διατείνονται ότι πετάει μια πεταλούδα στη Νέα Υόρκη και αντιλαμβάνονται το πέταγμα της πεταλούδας εδώ στην Ελλάδα. Τέτοια συσχέτιση υπάρχει».

Ο κ. Λέκκας επανέλαβε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στα νότια της Κρήτης στις αρχές Δεκεμβρίου, δεν συνδέεται με τους σεισμούς στην Αλβανία και σε αλλά σημεία του Ελληνικού χώρου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η έξαρση που υπήρχε πριν από δύο μήνες σε όλο τον ελληνικό και αλβανικό χώρο, είχε μόνο μια χρονική σύμπτωση. Δεν υπήρχε μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο».

Παράλληλα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα είναι στην πλειονότητά τους καλά θωρακισμένα απέναντι σε σεισμούς.

Όπως ανέφερε, «τα δημόσια κτίρια έχουν υψηλή θωράκιση στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστικής ηλικίας, από παλιά ιστορικά κτίρια στα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, παρά μόνο να τα ενισχύσουμε, μέχρι και κτίρια που κτίστηκαν τις δεκαετίες ’60, ’70 και ’80. Όσο περνά ο χρόνος η ποιότητα των κτιρίων και η αντισεισμική θωράκιση κλιμακώνεται και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε κορυφαία επίπεδα».

Ωστόσο είπε, ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί στην ενίσχυση των παλαιών κτιρίων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Το “2ο Growthfund Summit” στις 4 Δεκεμβρίου 2024 στο Ζάππειο Μέγαρο
22 Νοεμβρίου, 2024
Bitcoin: Πτήση προς ιστορικό ρεκόρ ελέω Τραμπ – Αγγίζει τα $100.000
22 Νοεμβρίου, 2024
Κ. Κυρανάκης: Εντοπίσαμε με το κτηματολόγιο κύκλωμα απάτης και πλαστογραφίας – Δήλωσαν 45 ακίνητα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
22 Νοεμβρίου, 2024
Γιάφκα στο Παγκράτι: Προθεσμία για την Τρίτη πήρε ο 49χρονος – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει
22 Νοεμβρίου, 2024
Ουκρανία: Κλιμάκωση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων – Τι είναι ο υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος «Oreshnik»
22 Νοεμβρίου, 2024
Νεκρός στο χωράφι του στην Κρήτη βρέθηκε 51χρονος
22 Νοεμβρίου, 2024
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 26/11 στην Αθηνών-Λαμίας λόγω άσκησης ετοιμότητας και αποχιονισμού
22 Νοεμβρίου, 2024
Κωνσταντίνος Παντελίδης για τον θάνατο του αδερφού του: Έγινα κάτι άλλο όταν πέθανε ο Παντελής Παντελίδης
22 Νοεμβρίου, 2024
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Αντέδρασε με τη σύλληψή της, υπήρξε μία ένταση»
22 Νοεμβρίου, 2024
Γιάφκα στο Παγκράτι: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 49χρονου για δυο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα
22 Νοεμβρίου, 2024