Policy Statements of the new Greek Government (Day 3), at the Greek Parliament, in Athens, July 22, 2019. / Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης (Μέρα 3η), στη Βουλή, Αθήνα, 22 Ιουλίου, 2019

Δ. Μιχαηλίδου: «Η εταιρική κοινωνική ευθύνη συναρτάται με την αναβαθμισμένη εταιρική διακυβέρνηση»

«Η εταιρική κοινωνική ευθύνη συναρτάται με την αναβαθμισμένη εταιρική διακυβέρνηση στο σύγχρονο διεθνές οικονομικό περιβάλλον» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα – Μαρία Μιχαηλίδου.

Η δήλωση έγινε σε ομιλία της στην ημερίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος(ΣΒΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίοας, με θέμα: «Παράγοντες που επηρεάζουν την Εταιρική Κουλτούρα και Διακυβέρνηση».

«Η Ελλάδα του 2020 επιχειρεί να αφήσει πίσω της μία δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας το βιοτικό επίπεδο της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών σημείωσε επώδυνη πτώση, με επακόλουθο την πρόκληση επώδυνων ρηγματώσεων στο κοινωνικό σώμα» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: «Μέσα σε αυτήν τη δεκαετία, αρκετές επιχειρήσεις, που και αυτές βίωσαν κλυδωνισμούς λόγω της οικονομικής συγκυρίας, ανέπτυξαν πολύπλευρες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στηρίζοντας ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, αλλά και δίνοντας ώθηση σε πρωτοβουλίες δημιουργικής ανάτασης».

Η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι αυτές οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκδηλώθηκαν σε όλους τους τομείς: στην υγεία, στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, στον πολιτισμό, στη δημόσια ασφάλεια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στον τομέα ευθύνης της, στην κοινωνική πρόνοια και πρόσθεσε: «Αδιαμφισβήτητα, σε αυτές τις πρωτοβουλίες ενυπάρχει το στοιχείο της προβολής των εταιρειών και βελτίωσης της δημόσιας εικόνας τους. Όμως αυτό δε δύναται να αποτελεί μομφή προς τις εταιρείες ούτε απομειώνει την αξία των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κερδισμένες είναι και οι δύο πλευρές».

Η υφυπουργός σημείωσε ότι «η κοινωνική πρόνοια είναι προφανές ότι είχε, έχει και θα έχει ανάγκη από τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα» παρά το γεγονός ότι «η πολιτεία στηρίζει διαχρονικά με όλα τα μέσα την εφαρμογή προνοιακών δράσεων και θα συνεχίσει να το κάνει» και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας των δημόσιων προνοιακών φορέων, ενθαρρύνουμε τις νέες διοικήσεις τους να υιοθετήσουν μία πολιτική προσέλκυσης δωρεών και χορηγιών, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ταιριάσματος των αναγκών των φορέων και των προτάσεων από εταιρείες και επιχειρήσεις».

Η υφυπουργός επεσήμανε ότι «ο πιο εξωστρεφής χαρακτήρας των δημόσιων δομών πρόνοιας και η πιο δομημένη προσέλκυση στήριξης από των ιδιωτικό τομέα θα συμβάλουν άμεσα σε αποδοτικότερες συμπράξεις», καλλιεργώντας το έδαφος για περαιτέρω συνέργειες στο μέλλον.

«Θέλω να σας καλέσω να στρέψετε το βλέμμα σας στις δημόσιες προνοιακές δομές, όχι για να ελαφρύνετε το κράτος από δικές του υποχρεώσεις, αλλά γιατί αυτοί οι φορείς, συχνά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επιτελούν επί δεκαετίες σπουδαίο έργο, με επαγγελματισμό και υπέρβαση δυνάμεων» είπε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιη πως θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα, όσοι δεν έχετε ήδη σχετική εμπειρία, από το πόσο δεκτικές είναι οι διοικήσεις, αλλά και πόσο πρόθυμοι οι εργαζόμενοι, τόσο να φέρουν εις πέρας περίπλοκες δράσεις, όσο και να εντάξουν στην καθημερινή λειτουργία των δομών ομάδες εθελοντικής υποστήριξης από στελέχη και υπαλλήλους σας, με διάθεση να αφιερώσουν λίγο από το χρόνο τους».

Η κ. Μιχαηλίδου, επίσης, εξέφρασε τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να στηρίξει την προσπάθεια της επιχειρηματικής κοινότητας «για επιχειρήσεις που διοικούνται πιο αποτελεσματικά, με διαφάνεια και σεβασμό» και πρόσθεσε: «Σας καλούμε να πορευτείτε με συνέπεια στην οδό της αναβάθμισης της εταιρικής διακυβέρνησης και να καλύψετε γρήγορα το κενό που μας χωρίζει από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το οφείλετε σε όσα έχετε οικοδομήσει με τον κόπο σας και το ταλέντο σας».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξιχνιάσθηκε διάρρηξη με τη μέθοδο του «Ριφιφί» με λεία άνω των 4.000.000 ευρώ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο καβγάς που προηγήθηκε της δολοφονίας του 59χρονου στην Πιερία – «Τον ρώτησα γιατί χάλασε τα χρήματα της βάφτισης»
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Χρυσός» στο Ντουμπάι ο Γκαβέλας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025
Συμφωνία για συνάντηση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν: «Ξεκινούν άμεσα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ν. Κεραμέως: Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων επεκτείνονται και στον Δήμο Αμοργού
12 Φεβρουαρίου, 2025