LIVE ΕΙΚΟΝΑ: Ανεξέλεγκτα καίει η φωτιά στα Συχαινά Αχαΐας: Μία ανάσα από τα σπίτια οι φλόγες – Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Κάτω Αχαΐα

Πύρινη κόλαση σε Κάτω Αχαΐα και Συχαινά με ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, τραυματίες και εκτεταμένες επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Η Αχαΐα ζει δύσκολες ώρες, καθώς δύο μεγάλες φωτιές, σε Κάτω Αχαΐα και Συχαινά Πατρών, εξακολουθούν να καίνε ανεξέλεγκτα, έχοντας προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και αναγκάζοντας τις Αρχές να στέλνουν διαρκώς μηνύματα εκκένωσης μέσω του 112. Οι κάτοικοι σε Συχαινά, Αρλόη, Ξερόλακα και Ανθούπολη έλαβαν οδηγίες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και υποδομές.

Στα Συχαινά, η πυρκαγιά απειλεί την περιοχή του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, όπου υπάρχουν αρκετά εύφλεκτα υλικά, ενώ στην Κάτω Αχαΐα έχουν ήδη καεί σπίτια και επιχειρήσεις. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι πυροσβέστες δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους.

Στη ΒΙΠΕ Πατρών, οι φλόγες πλησίασαν τον αστικό ιστό και κατέστρεψαν εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και αποθηκευτικό χώρο με λιπάσματα. Από το πρωί, 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις, που αριθμούν 222 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 73 οχήματα, ενώ συμμετέχουν και μηχανήματα έργου και υδροφόρες των τοπικών αρχών.

Μετά τις 09:00 εστάλη μήνυμα εκκένωσης για την περιοχή Μπάλας, ενώ στις 08:30 είχε προηγηθεί μήνυμα εκκένωσης για τη Βούντενη. Οι οδηγίες ήταν σαφείς: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βούντενη Πατρών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Πάτρα. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Οι καταστροφές είναι εκτεταμένες: καμένες δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, στάβλοι και, στις εγκαταστάσεις του ΟΔΔΥ, έγιναν στάχτη περίπου 1.000 κατεσχεμένα οχήματα.

Λόγω της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς, 11 ασθενοφόρα, ανάμεσά τους μία Κινητή Ιατρική Μονάδα, βρίσκονται σε ετοιμότητα. Από την έναρξη του πύρινου μετώπου, έχουν μεταφερθεί 14 άτομα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας: ένας με ελαφρά εγκαύματα, ένας πυροσβέστης με συμπτώματα αδυναμίας, ένας με κινητικά προβλήματα και έξι με αναπνευστικά προβλήματα οδηγήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο. Τρεις ακόμη φιλοξενούνται προσωρινά σε Κέντρα Υγείας και στο υπνωτήριο του Δήμου, ενώ δύο διακομίστηκαν στο ΚΥ Βάρδας, έπειτα από προληπτική εκκένωση του ΚΥ Κάτω Αχαΐας.

Η φωτιά στα Συχαινά οδήγησε και στην εκκένωση του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην οδό Πανεπιστημίου. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Φωκίων Ζαΐμης, «οι φλόγες πλησίασαν την περιοχή και έτσι δόθηκε εντολή οι υπάλληλοι της Περιφέρειας να εγκαταλείψουν το κτίριο».

Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η εικόνα της φωτιάς φαίνεται βελτιωμένη, αλλά οι ζημιές είναι τεράστιες και υπάρχει φόβος για αναζωπυρώσεις. «Μας προκαλεί ανησυχία η πιθανότητα να αυξηθεί η ένταση των ανέμων μέσα στην ημέρα, διότι μπορεί να προκληθούν αναζωπυρώσεις και η φωτιά να κατευθυνθεί σε περιοχές, όπου δεν έχουν πάει μέχρι τώρα οι φλόγες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες».

Η κυκλοφορία στους κεντρικούς οδικούς άξονες αποκαταστάθηκε σε τμήματα της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, αλλά παραμένουν κλειστά και τα δύο ρεύματα της «Ολυμπίας Οδού» μεταξύ των κόμβων Κ1 και Εγλυκάδας στην περιμετρική της Πάτρας.

Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στις συγκοινωνίες. Ο Προαστιακός έχει διακόψει τα δρομολόγια στο τμήμα Βραχνέικα – Καμίνια, με τους συρμούς να τερματίζουν προσωρινά στα Βραχνέικα. Αντίστοιχα, έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια λεωφορείων στο τμήμα Κάτω Αχαΐα – Καμίνια. Η Hellenic Train δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις Αρχές για την εξυπηρέτηση των επιβατών.