ΑΑΔΕ: Πρόστιμα έως 500 ευρώ για εκπρόθεσμες και μηδενικές δηλώσεις

Η νέα εγκύκλιος καθορίζει πότε ενεργοποιούνται τα πρόστιμα και ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται από την επιβολή τους.

Με την αναθεώρηση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ για μη υποβολή ή καθυστερημένη υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Το ύψος του προστίμου εξαρτάται από το είδος της δήλωσης και αν ο φορολογούμενος τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.

Για κάθε εκπρόθεσμη ή μη υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή πληροφοριακού χαρακτήρα, προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ. Ωστόσο, αν ο επιπλέον φόρος που προκύπτει δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, τότε δεν επιβάλλεται ποινή. Για δηλώσεις ΦΠΑ, το πρόστιμο είναι 250 ευρώ για απλογραφικό σύστημα και 500 ευρώ για διπλογραφικό.

Παραδείγματα που δίνει η εγκύκλιος δείχνουν πώς εφαρμόζεται η ρύθμιση. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων με μικρές αποκλίσεις που αθροιστικά δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ, δεν επιβάλλεται πρόστιμο. Στον αντίποδα, αν το ποσό ξεπεράσει αυτό το όριο, τότε ενεργοποιείται η ποινή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις Ε9, όταν η ίδια παράλειψη επαναλαμβάνεται για περισσότερα έτη, το πρόστιμο επιβάλλεται μόνο μία φορά. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόστιμο για δηλώσεις ΕΝΦΙΑ που υπολογίζονται μηχανογραφικά από τη διοίκηση.