Νέα μελέτη αποκαλύπτει επικίνδυνα υπολείμματα PFAS, φαρμάκων και φυτοφαρμάκων σε αυγά από πολλές περιοχές της χώρας.
Νέες ανησυχητικές διαπιστώσεις φέρνει στο φως έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΚΠΑ, η οποία καταγράφει ότι στα αυγά που παράγονται στην Ελλάδα ανιχνεύονται σε μεγάλες ποσότητες PFAS – οι γνωστές χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί διεθνώς με σοβαρές βλάβες στην υγεία, όπως διαταραχές στο ήπαρ, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού, αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science of The Total Environment, εξέτασε 75 αυγά από κοτέτσια σε Σέρρες, Μαγνησία, Βοιωτία, Αττική και Ηλεία. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: PFAS εντοπίστηκαν σε όλα τα δείγματα, ενώ πάνω από τα μισά αυγά υπερέβαιναν τα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση της Ηλείας, μάλιστα, κάθε δείγμα ξεπερνούσε τα όρια ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.
Οι συγκεντρώσεις των ενώσεων PFOS, PFHxS και PFBA καταγράφηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με μετρήσεις να φτάνουν έως και τα 5,30 μg/kg. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τόσο οι έφηβοι όσο και οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα φαίνεται να υπερβαίνουν τα όρια ασφαλούς εβδομαδιαίας πρόσληψης, κάτι που γεννά σοβαρές ανησυχίες για την υγεία του πληθυσμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σε εγχώρια αυγά καταγράφηκαν επίσης υπολείμματα φαρμάκων, αλλά και έξι διαφορετικά φυτοφάρμακα, γεγονός που εντείνει τους προβληματισμούς για την ποιότητα της τροφής που καταλήγει στο τραπέζι των καταναλωτών.



















