Η διαφαινόμενη… ταχυδακτυλουργική εξαφάνιση της μείωσης ΦΠΑ που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον απλό καταναλωτή ενέργειας, με τον περιορισμό των εκπτώσεων, γίνεται αύξηση 7% για τους επαγγελματίες που εγγράφουν το κόστος ενέργειας στα λογιστικά βιβλία, σημείωσε για την φημολογία που διακινείται μέσω των ΜΜΕ ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Χρυσόστομο Λουκά.
Η φημολογία που αναπτύσσεται για τις επιλογές της κυβέρνησης στην ΔΕΗ προμηνύουν «αύξηση του κόστους για τους πολίτες. Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Χατζηδάκης από την μία με την κινδυνολογία να δημιουργήσει εικόνα καταστροφής, για να ιδιωτικοποιηθούν κομμάτια της ΔΕΗ (είναι ο βασικός τους στόχος), όσο και με τα σενάρια περί “μη κόστους για τον πολίτη” για να παρουσιάσει μία θετική εικόνα γι’ αυτά που πρόκειται να ανακοινώσουν, δυστυχώς θα υπάρχει αύξηση του κόστους με αυτά που φαίνεται να σχεδιάζουν», προέβλεψε ο κ. Φάμελλος.
«Η ΔΕΗ είναι πολύ σημαντικός φορέας για την χώρα, στηρίζεται και η κοινωνία και η οικονομία και η παραγωγή στη ΔΕΗ. Την περίοδο 2015-2019 κατορθώσαμε να έχουμε μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος περίπου 12% μεσοσταθμικά … ενώ ταυτόχρονα δεν ιδιωτικοποιήθηκε κανένα κομμάτι της παραγωγής της και ιδιαίτερα τα υδροηλεκτρικά … αυτό είναι και το κριτήριο με το οποίο θα κρίνουμε και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας …. όταν ανακοινωθεί, γιατί ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, παρά την καταστροφολογία», όπως υπογράμμισε.
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι το πρόβλημα ρευστότητας της Επιχείρησης είναι υπαρκτό, αλλά όχι στο μέγεθος που το παρουσιάζουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη παραδώσει προτάσεις επίλυσης, με πρώτη τα 200 εκατ. ευρώ που χρωστάει το κράτος στην ΔΕΗ από το διάστημα 2007-2011 να νομοθετηθεί να καταβληθούν άμεσα (όπως και προς τις άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας). «Η εισήγηση κατατέθηκε τον Μάιο από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και υπάρχει στα χέρια του κ. Χατζηδάκη η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία … θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως ο κ. Σταϊκούρας … εμείς το είχαμε λύσει για το διάστημα ως το 2016, άρα, πεδίο δόξης λαμπρόν».
Μαζί με την νομική διεκπεραίωση των υποθέσεων με τελικούς πελάτες, την τιτλοποίηση οφειλών και την διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει ήδη ξεκινήσει ήδη η διοίκηση της ΔΕΗ, λύνεται το ταμειακό πρόγραμμα, όπως τόνισε, αλλά «τα μεγάλα ζητήματα θέλουν στρατηγικές επιλογές…».
Για τα ζητήματα που αφορούν τους λογαριασμούς και την τιμολόγηση του ρεύματος, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι είναι δύο τα σενάρια:
- η ενωμάτωση της αύξησης της τιμής του ρεύματος στη μείωση του ΦΠΑ που η δική μας κυβέρνηση έχει ήδη θεσπίσει.
«Είχαμε αποδώσει στην κοινωνία μία έκπτωση 300 εκατ. ευρώ, άρα ο κ. Χατζηδάκης θα επιλέξει -αν το κάνει- να αυξήσει την τιμή στο όριο της δικής μας μείωσης του ΦΠΑ, να κόψει ουσιαστικά όφελος 300 εκατ. ευρώ από την κοινωνία, αυτό που εμείς είχαμε επιλέξει να ωφεληθεί από τα πλεονάσματα», υπογράμμισε. Ωστόσο, πέραν των νοικοκυριών που απλώς θα χάσουν την ωφέλεια, «για εμπόρους, βιοτέχνες, παραγωγούς … που η τιμή του ρεύματος μπαίνει στο κόστος παραγωγής και ο ΦΠΑ εκπίπτει … σημαίνει αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 7% … για όσους το κόστος του ρεύματος μπαίνει στα λογιστικά βιβλία … και πιθανώς η αύξηση θα μετακυλιστεί και στον καταναλωτή». - ο περιορισμός της έκπτωσης στους καλοπληρωτές.
«Θα είναι προσβολή στους καλοπληρωτές, ο κ. Χατζηδάκης θα “κλείσει το μάτι” στους κακοπληρωτές. Ο συνεπής καταναλωτής πρακτικά θα έχει αύξηση 10% στην τιμή του ρεύματος … που θα πληρώσουν και οι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει πλήγμα στα έσοδα της ΔΕΗ, καθώς χωρίς κίνητρο να είναι ο πελάτης συνεπής … θα μεγεθύνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ, αυτό που εμείς καταπολεμήσαμε, τόσο με την έκπτωση όσο και με τον διακανονισμό σύνδεσης χωρίς προκαταβολή», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.
«Εμείς περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τελικά η πρόταση, γιατί όλα αυτά είναι… τροχιοδεικτικές βολές, ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα … περιμένουμε μία σοβαρή πρόταση … και σοβαρή πρόταση δεν ακούμε», συνέχισε ο ίδιος. «Το μεγαλύτερο βάρος για την ΔΕΗ είναι το κόστος του άνθρακα και των αέριων εκπομπών που συνδέονται με την κλιματική κρίση, κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει η ΔΕΗ ή η Ελλάδα. Εκεί πρέπει να κάνουμε την ουσιαστική συζήτηση, για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και των εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής», τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Εξάλλου, εξήγησε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ορίσει πρόεδρο της επιλογής της στην Επιχείρηση χωρίς να υπάρξει πρώτα η ακρόαση που προβλέπεται από την αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής. «Θα υπάρξει κίνδυνος ακόμη και νομικής ακυρότητας στην τοποθέτηση του προέδρου … και δεν μπορούμε να καταλάβουμε και τι ακριβώς έχει να κρύψει η κυβέρνηση και δεν πάει στην διακομματική επιτροπή … όλοι οι πρόεδροι πέρασαν … πέρα από τα ζητήματα που προέκυψαν με το βιογραφικό του προέδρου … η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου περιελάμβανε στοιχεία που δεν αντιστοιχούσαν στο βιογραφικό του … φαίνεται ότι υπήρχαν ασκόπως παραπλανητικά στοιχεία, για να δημιουργηθεί άλλη εικόνα. Η τελευταία ανακοίνωση του Υπερταμείου διορθώνει το βιογραφικό και εκθέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος».
Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «στο πάρα πολύ κρίσιμο για την ανάπτυξη και εθνική κυριαρχία ζήτημα του δημόσιου ελέγχου των δικτύων δεν θα κάνουμε πίσω, δώσαμε μάχη για να εξασφαλίσουμε τον έλεγχο της χώρας μας στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής».
«Αν κάποιος αντιμετωπίσει με λογιστικούς όρους την λειτουργία της ΔΕΗ, είναι πολύ πιθανό να πετύχει αυτό που πέτυχε ο κ. Χατζηδάκης ως μέλος των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, όταν χρεοκόπησαν την χώρα μας με λογιστικούς όρους, γιατί δεν είχαν στρατηγικές επιλογές. Αν σκοπεύουν απλώς να ξεπουλήσουν και να κάνουν τους αποτυχημένους λογιστές, επισημαίνουμε ότι η ΔΕΗ δεν είναι το κατάλληλο πειραματόζωο, γιατί είναι εθνικής σημασίας φορέας», κατέληξε.