Τα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και συνολικά της ελληνικής κυβέρνησης δοκίμασε η Τουρκία όταν χθες νωρίς το πρωί, χωρίς προειδοποίηση Navtex, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα περίπου 200 χλμ νότια του Καστελλόριζου.
H εκτίμηση ήταν ότι το Oruc Reis που έως προχθές βρισκόταν κοντά στα τεμάχια 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου δηλαδή μπορεί να κινήθηκε δυτικότερα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.
Σύμφωνα με ανώτατες πηγές από το ΓΕΕΘΑ το τουρκικό σκάφος είχε μεν ποντίσει καλώδια (είχε εν ολίγοις απλωμένα καλώδια μετρήσεων) αλλά η πρώτη εικόνα που είχαν οι Ελληνες επιτελείς ήταν ότι δεν τα είχε χρησιμοποιήσει για έρευνες.
Πράγματι στην περιοχή δυτικά της Κύπρου χθες το πρωί επικρατούσε κακοκαιρία και θαλασσοταραχή. Οπως σημείωναν από το ΓΕΕΘΑ το τουρκικό ερευνητικό θα έπρεπε να κινηθεί κόντρα στον άνεμο, δηλαδή δυτικά και βόρεια όπως και έκανε διότι σε διαφορετική περίπτωση η κακοκαιρία θα του προκαλούσε σοβαρότατες ζημιές στα καλώδια και τα υπόλοιπα εργαλεία του. Εικαζόταν δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι ότι λόγω ανάγκης και των μποφόρ το Oruc Reis άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Το τουρκικό σκάφος (που σήμερα το πρωί μετακινήθηκε έξω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα) έπλεε με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Κοντά του είχε δύο συνοδευτικά τουρκικά πλοία Εντούτοις δεν συνοδευόταν από κάποιο τουρκικό πολεμικό πλοίο.
Πληροφορίες: ΤΑ ΝΕΑ