Με την τακτική του «σοκ» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώθηκε εντός της εβδομάδας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πυροδότησε μία σοβαρή κυβερνητική κρίση.
Ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος πως το συγκεκριμένο θέμα λόγω της φύσης του θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο επέλεξε να κινηθεί με ταχύτητα.
Η αρχική απόφαση για την τροπολογία, ώστε να αποφευχθεί ο υποβιβασμός του ΠAOK, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα ήταν μόνο το προσωρινό παυσίπονο για να μπει φρένο στην πιθανή κλιμάκωση και η ποδοσφαιρική ένταση να μην εξελιχθεί σε κοινωνική όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Τα επόμενα βήματα συζητήθηκαν προσεκτικά και διεξοδικά σε αλλεπάλληλες συσκέψεις. Ο κ Μητσοτάκης, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, φάνηκε εξαρχής πως θέλει να διαχειριστεί προσωπικά την κατάσταση και να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να μη χαθεί ο έλεγχος. Στο πλαίσιο αυτό έγινε συζήτηση για το αν τα μέτρα εξυγίανσης θα πρέπει να ονομαστούν «μνημόνιο», μία λέξη που είναι ταυτισμένη με αυστηρό εξωτερικό έλεγχο.
Η απάντηση ήταν θετική καθώς κρίθηκε πως με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα σοκ στον ποδοσφαιρικό χώρο, θα φανεί το επείγον του πράγματος και επιπλέον θα καταστεί σαφές πως θα υπάρχει ο αυστηρός έλεγχος από διεθνείς οργανισμούς που θα έχουν και την επίβλεψη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την «Καθημερινή»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα επόμενα βήματα θα είναι άμεσα και ξεκάθαρα. Αντιπροσωπεία από το Γραφείο του πρωθυπουργού με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, θα έχει συνάντηση τις επόμενες μέρες με την UEFA, ενώ αντίστοιχη συνάντηση
θα γίνει και με τη FIFA.
Στις συζητήσεις, όπως σημειώνεται από το Μαξίμου, θα συμμετέχουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους ώστε να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στο τραπέζι μάλιστα έχει πέσει η πρόταση να μετέχουν στο ελληνικό κλιμάκιο και τεχνοκράτες από τον χώρο του αθλητισμού. Πρόσωπα που μπορούν να χαρακτηριστούν έκπληξη…
Επόμενο βήμα είναι οι προσωπικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους προέδρους της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο και της UEFA Αλεξάντερ, Τσέφεριν, οι οποίοι θα προσκληθούν να έρθουν στην Αθήνα. Οι βασικοί άξονες του μνημονίου που θα συμφωνηθεί είναι οι εξής πέντε: Πρώτον επιλογή προσώπων για κρίσιμες θέσεις ευθύνης στο ποδόσφαιρο υψηλού κύρους και αδιαμφισβήτητης ακεραιότητας, δεύτερον αναθεώρηση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των κεντρικών οργάνων διοίκησης του ποδοσφαίρου, τρίτον ενίσχυση των μέτρων αδιαβλητότητας των αγώνων (διαιτησία, VAR κλπ), τέταρτον αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο για πράξεις που ενθαρρύνουν τη βία και πέμπτον αυστηρά μέτρα που φθάνουν μέχρι τον αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις και διακοπή του πρωταθλήματος.