Ιράν: Νύχτα «κόλασης» από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Κατέλαβαν πόλεις και έκαψαν κυβερνητικά κτίρια

Εκτός ελέγχου οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν με τους πολίτες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και να βάζουν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια αντιδρώντας στην καταρρακωμένη οικονομία της χώρας. Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την ημέρα που ο οργισμένος λαός ξεχύθηκε στους δρόμους ενώ πολίτης στη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό της χώρας, παρέσυρε με το αυτοκίνητό του μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, προκαλώντας πανικό.

Υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τους διαδηλωτές να καταλαμβάνουν 3 πόλεις της χώρας. Το βράδυ της Πέμπτης (08.01.2026) έγινε και η φονικότερη κινητοποίηση των τελευταίων 12 ημέρων στο Ιράν καθώς υπάρχουν αναφέρουν που αναφέρουν πως σκοτώθηκαν 13 διαδηλωτές. Στο Γκοργκάν, κόσμος εισέβαλε στην έδρα του κυβερνήτη και έβαλε φωτιά στο κτίριο. Παρανάλωμα του πυρός έγιναν και αρκετά αστυνομικά αυτοκίνητα. Με αμείωτο ρυθμό και οι διαδηλώσεις στο Ισφαχάν, καθώς πολίτες πυρπόλησαν το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τις ιρανικές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία, 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τα τέλη του Δεκεμβρίου όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις. 8 από αυτούς είναι ανήλικοι.