Συζήτηση με τους ελαιοπαραγωγούς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας, είχε ο Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια της περιοδείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ διατύπωσε πρόταση για δημιουργία εθνικού συμβουλίου για την ελαιοκομία. Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, σε συνδυασμό με θεσμικές αλλαγές και να τεθεί στο επίκεντρο η συνεταιριστική συνεργασία. Είπε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει πακέτο περίπου 100 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών και έθεσε το ερώτημα, μετά την αλλαγή κυβέρνησης, «πού πήγαν τα χρήματα». «Να κάτσουν κάτω και να βρουν λύσεις. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι δεν την αφορά το ζήτημα», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στον συνεταιρισμό, τον πρώτο στην Ελλάδα από το 1915 και με πολλές διεθνείς διακρίσεις για την ποιότητα του λαδιού, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Καπασούρη, να του επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτεται τον συνεταιρισμό. «Δεν εισπράττουμε στην τιμή την υπεραξία του προϊόντος», είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, ενώ άλλοι αγρότες εξέφρασαν το παράπονο ότι «η τιμή του λαδιού είναι ίδια με την τιμή του νερού».
Αφού εξέφρασε τη χαρά του που επισκέφθηκε τον αρχαιότερο ελαιουργικό συνεταιρισμό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι βρέθηκε εκεί «με αφορμή ένα αρνητικό γεγονός. Η εικόνα στην αγορά δεν είναι καλή, με την πτώση στην τιμή του ελαιολάδου να φτάνει στο 15% περίπου». Επισήμανε ότι η χώρα μας είναι συνδεδεμένη με την ελιά, ένα προϊόν εξαιρετικά ανταγωνιστικό, τον «χρυσό της Ελλάδας» και ότι «πρέπει να δούμε τι φταίει για το γεγονός, ότι άλλες μεσογειακές χώρες με χαμηλότερη ποιότητα έχουν απλωθεί στις αγορές».
Έκανε λόγο για διαχρονικό πρόβλημα και για δύσκολη κατάσταση, για να σχολιάσει πως «δεν μπορεί η απάντηση να είναι ότι τα θέματα αυτά τα ρυθμίζει η αγορά όπως είπε ο κ. Βορίδης». Πρόσθεσε ότι πέρυσι, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, είχε ζητήσει έκτακτη ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής. και έθεσε το ερώτημα αν υπήρξε συνέχεια σε αυτό το αίτημα, προαναγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει εκ νέου το ερώτημα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.