Μυστική επαφή CIA – Βενεζουέλας στο Καράκας

Ο Τζον Ράτκλιφ φέρεται να μετέφερε μήνυμα Τραμπ για επαναπροσέγγιση, με επίκεντρο τη συνεργασία πληροφοριών και την ασφάλεια.

Ο διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, φέρεται να είχε συνάντηση στο Καράκας με την προσωρινή πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, όπως μετέδωσαν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανό αξιωματούχο.

Το Reuters αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την πληροφορία, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Τζον Ράτκλιφ ενήργησε κατόπιν εντολής του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει μια πιο λειτουργική και βελτιωμένη σχέση με τη Βενεζουέλα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, φέρεται να συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών, η οικονομική σταθερότητα της χώρας, καθώς και η ανάγκη η Βενεζουέλα να πάψει να αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο για αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών», με ιδιαίτερη αναφορά στους διακινητές ναρκωτικών.

Οι New York Times υπενθυμίζουν ότι κατά τη θητεία της ως αντιπροέδρου, η Ντέλσι Ροντρίγκες είχε συμμετάσχει σε επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, μαζί με άλλους αξιωματούχους. Οι συνομιλίες εκείνες αφορούσαν ενδεχόμενη συμφωνία για την οικειοθελή αποχώρηση από την εξουσία του πρώην προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στο αξίωμα.