Γερμανία και Γαλλία προετοιμάζουν οικονομικά και διπλωματικά «αντίβαρα» απέναντι στις αμερικανικές απειλές και στηρίζουν τη Δανία και τη Γροιλανδία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζουν αντίμετρα απέναντι στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία αντιτάσσονται στις αμερικανικές φιλοδοξίες για την «απόκτηση» της Γροιλανδίας. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, Ρολάν Λεσκύρ.
«Δεν θα υποχωρήσουμε στον εκβιασμό. Η Ευρώπη θα δώσει μία απάντηση ξεκάθαρη και ομόφωνη», τόνισε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν το πάγωμα της αμερικανοευρωπαϊκής τελωνειακής συμφωνίας, την επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα και τη χρήση των εργαλείων της ΕΕ για περιορισμό εισαγωγών, δημόσιων διαγωνισμών ή επενδύσεων από τις ΗΠΑ.
Ο Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε τη συγκέντρωση των ομολόγων της G7 για συζήτηση σχετικά με το εμπόριο και την κυριαρχία, ενώ υπογράμμισε την αλληλεγγύη προς τη Γροιλανδία και τη Δανία. «Ο εκβιασμός ανάμεσα σε φίλους είναι απαράδεκτος», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ επισήμανε ότι οι απειλές Τραμπ ξεπερνούν τα όρια κυριαρχίας της Γροιλανδίας και της Δανίας, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Ταυτόχρονα, διαχώρισε την κατάσταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνολικά, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους που αντιτίθενται στις ενέργειες Τραμπ.
















