Έρχεται κακοκαιρία με καταιγίδες και χαλάζι

Η ΕΜΥ προειδοποιεί για ισχυρές βροχές, καταιγίδες, αφρικανική σκόνη και θυελλώδεις ανέμους σε πολλές περιοχές της χώρας.

Άστατος θα είναι σήμερα, Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, ο καιρός σε μεγάλο μέρος της χώρας, με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης. Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στη δυτική Ελλάδα, τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση, οι νότιοι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 μποφόρ και τοπικά τα 9, ενώ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα σε συγκεκριμένες περιοχές: στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο έως τις πρωινές ώρες, στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Στερεά έως το απόγευμα, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο έως αργά το βράδυ, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι τη νύχτα, από το μεσημέρι στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα κεντρικά και νότια, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 έως 7 μποφόρ, με ενίσχυση στο ανατολικό Αιγαίο. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, φτάνοντας τους 12–14 βαθμούς στα βόρεια, 15–17 στα ηπειρωτικά και έως 18–19 βαθμούς στις νησιωτικές περιοχές.

Για την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων, ενώ στα δυτικά οι βροχές θα ενταθούν από το μεσημέρι. Το Σάββατο αναμένονται λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και γενικά καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα, ενώ την Κυριακή θα σημειωθούν νέες τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τη Δευτέρα ο καιρός θα επιδεινωθεί εκ νέου με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.