Τη θέση ότι τα παράνομα ποσά που χρεώθηκαν σε δανειολήπτες πρέπει να επιστραφούν άμεσα στους δικαιούχους, χωρίς να μετακυλιστεί το κόστος στον Έλληνα φορολογούμενο, διατύπωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην εκπομπή NET24.
Ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε ότι «τα παράνομα χρήματα, τα funds, πρέπει να τα επιστρέψουν» και τόνισε με έμφαση πως «όχι, δεν θα μπουν στον Ηρακλή», υπογραμμίζοντας ότι οι κρατικές εγγυήσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν πρακτικές που έχουν ήδη κριθεί παράνομες από τη Δικαιοσύνη.
Όπως επισήμανε, υπάρχει απόφαση του Άρειος Πάγος που κρίνει ότι οι συγκεκριμένες χρεώσεις έγιναν κακώς. «Δεν μπορεί να κληθεί ο Έλληνας φορολογούμενος να καλύψει αυτούς που παρανόμως χρέωσαν τον Έλληνα πολίτη, δικαιούχο των προβλέψεων του νόμου Κατσέλη. Ήταν παράνομη χρέωση αυτό που κάνανε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν στους πολίτες που τα κατέβαλαν.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον νόμος Κατσέλη, τονίζοντας ότι η δικαστική απόφαση είναι σαφής: η υποχρέωση του δανειολήπτη αφορά τη μηνιαία δόση που έχει οριστεί και μόνο πάνω σε αυτή μπορεί να υπολογίζεται ο τόκος. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, τράπεζες και funds λειτούργησαν σαν να αγνοούν τη Δικαιοσύνη, επιβάλλοντας τόκους επί του συνόλου του κεφαλαίου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ευθέως το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη διερωτώμενος αν προτίθεται να αφήσει αυτή τη συζήτηση να εξελίσσεται χωρίς παρέμβαση. Όπως είπε, μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε «πάρα πολύ κακό προηγούμενο» για το κράτος δικαίου και την προστασία των πολιτών.
Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε και το σχήμα εγγυήσεων Ηρακλής. Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι «τα χρήματα και οι εγγυήσεις του Ηρακλή δεν είναι εκεί για να καλύπτουν παρανομίες», προειδοποιώντας ότι πλέον εγείρονται σοβαρά ζητήματα νομικών ευθυνών. Όπως είπε, αναμένεται απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών για το αν σκοπεύει να αξιοποιήσει τις εγγυήσεις του Έλληνα φορολογούμενου ώστε να καλυφθούν τέτοιες πρακτικές.
Ο ίδιος εξήγησε ότι ο «Ηρακλής» αποτελεί ένα σχήμα εγγυήσεων ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ενεργοποιείται σε περίπτωση αποτυχίας των επιχειρηματικών σχεδίων των κατόχων τροποποιημένων δανείων. Όπως τόνισε, τα business plans πάνω στα οποία στηρίζονται αυτές οι εγγυήσεις δεν έχουν δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα, παρά το γεγονός ότι αφορούν τεράστια ποσά που βαραίνουν τον Έλληνα φορολογούμενο. «Ο δικός μας αγώνας για να βγουν αυτά στο φως θα συνεχιστεί», σημείωσε.
Κλείνοντας, ο Νίκος Παππάς συνέκρινε την ελληνική πραγματικότητα με την πρακτική των τραπεζών στην Ευρώπη. Όπως είπε, αλλού οι τράπεζες χρηματοδοτούν την οικονομία, συμμετέχουν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στηρίζουν παραγωγικά project. «Εδώ δεν γίνεται αυτό. Εδώ πάνε στα έτοιμα και διεκδικούν να τρώνε από χρήματα τα οποία κάθονται», κατέληξε, ασκώντας συνολική κριτική στο τραπεζικό σύστημα και τον τρόπο που λειτουργεί στην Ελλάδα.

















