Ο «ιός» των αντιδράσεων «χτύπησε» τα νησιά του Βορείου Αιγαίου – Αποφασιστικότητα αλλά και αγωνία στην κυβέρνηση

Τα κρισιμότερα ίσως εικοσιτετράωρα είναι αυτά που διανύουμε για την κυβέρνηση, καθώς βρίσκεται μπροστά σε έναν διμέτωπο αγώνα : Να ξεκινήσει την υλοποίηση των κλειστών δομών στα πέντε νησιά του Αιγαίου, χωρίς, όμως, να υπάρξουν έκτροπα που θα δυναμιτίσουν περαιτέρω το εύφλεκτο κλίμα με κατοίκους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν αναμενόμενες τις κινητοποιήσεις που σημειώνονται από τα ξημερώματα σε Λέσβο και Χίο και ευελπιστούν ότι είναι θέμα χρόνου να κοπάσουν. Δεν κρύβουν, ωστόσο, την αγωνία τους για τον κίνδυνο «κάτι να πάει στραβά, όπως λένε χαρακτηριστικά. Γι αυτό, και σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν δοθεί πολύ συγκεκριμένες οδηγίες προς τις Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται επί τόπου, προκειμένου να διασφαλίσουν μεν ότι τα έργα θα ξεκινήσουν κανονικά στους χώρους που έχουν επιταχθεί, αλλά χωρίς να ξεφύγει η κατάσταση εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.

Ταυτοχρόνως με τις παραπάνω οδηγίες, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το μήνυμα προς τους νησιώτες και τις τοπικές ηγεσίες τους ότι… στο τέλος της ημέρας, θα ωφεληθούν από τις κλειστές δομές, για τρεις κυρίως λόγους:

-Γιατί η δημιουργία τους σημαίνει αυτόματα το κλείσιμο των σημερινών δομών
-Γιατί θα είναι ελεγχόμενες και ουδείς θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, καθότι θα απαιτείται σχετική άδεια, την οποία δεν θα δικαιούνται ωστόσο όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι είναι νέες αφίξεις. Επιπλέον, οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια
-Γιατί είναι μακριά από τον αστικό ιστό και αυτό θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της τόνωσης της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών

Βεβαίως, όλοι αντιλαμβάνονται ότι όλα αυτά, για να αποδώσουν στην πράξη, χρειάζονται αρκετό χρόνο, ενώ ταυτοχρόνως, δεν αρκούν για να αποσυμφορήσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ηδη, στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία, γίνεται επεξεργασία του σχεδίου για τη μεταφορά προσφύγων/μεταναστών στην ενδοχώρα. Και αυτό το σχέδιο, όμως, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση από εκείνες των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Γι αυτό και αναζητούνται τρόποι «διάχυσης» της επιβάρυνσης των τοπικών κοινωνιών, με μικρότερο, ενδεχομένως, αριθμό μεταναστών ανά κάτοικο, αλλά σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο Μητσοτάκης είναι αρχιερέας της συγκάλυψης
6 Απριλίου, 2025
Ένας νεκρός από τη νυχτερινή επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο
6 Απριλίου, 2025
Ζαχαράκη σε Διευθυντές Εκπαίδευσης: Επιπλέον 3 εκατ. ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλες τις Διευθύνσεις
6 Απριλίου, 2025
Συγκέντρωση υποστήριξης στη Μαρίν Λεπέν οργανώνεται στο Παρίσι
6 Απριλίου, 2025
«Κασσάνδρα, Ρωμιά μέχρι το κόκκαλο»: Το θεατρικό έργο της Σοφίας Βαλαβάνη στη σκηνή «Κόμης»
6 Απριλίου, 2025
Βαλ Κίλμερ: Η άγνωστη ποιητική του διαδρομή
6 Απριλίου, 2025
Κοντογεώργης: Προχωράμε στη Δυτική Μακεδονία με σχέδιο
6 Απριλίου, 2025
Τρεις νεκροί από τον ίδιο σπάνιο ιό που σκότωσε τη σύζυγο του Τζιν Χάκμαν
6 Απριλίου, 2025
Γκραν πρι Ιαπωνίας: Θρίαμβος για τον Φερστάπεν
6 Απριλίου, 2025
Η Jaguar Land Rover αναστέλλει για έναν μήνα τον εφοδιασμό της αγοράς στις ΗΠΑ λόγω δασμών
6 Απριλίου, 2025