Σκουρλέτης: «Αυτό θέλουμε να πετύχουμε»

Φιλοδοξία μας είναι να πραγματοποιηθεί ένα ιστορικό για την διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ συνέδριο, ένα συνέδριο τομής στο οποίο θα εμπλακούν ενεργά όσοι μας παρακολούθησαν, μας στήριξαν, έδωσαν μαζί μας μάχες και αγώνες, είπε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Για τις αιτιάσεις της ΝΔ σχετικά με την εκλογή προέδρου από την βάση, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «ευχαρίστως να κάνουμε στην ΝΔ μαθήματα δημοκρατίας και συλλογικής λειτουργίας, είναι το κατ’ εξοχήν παράδειγμα προσωποπαγών κομμάτων με βιλαέτια και φέουδα».

Η πορεία προς τον νέο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «πορεία προς ένα συνέδριο τομής, θέλουμε και φιλοδοξούμε να είναι ιστορικό στην διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ παράλληλα «θα είναι ένα συνέδριο συνέχειας. Άρα, θα είναι τομή μέσα από την συνέχεια». Σε αυτό «φιλοδοξούμε να εμπλακούν και να συμμετάσχουν ενεργά όλοι αυτοί με τους οποίους τα τελευταία χρόνια -και όχι μόνο την περίοδο των εκλογών- μας παρακολούθησαν, μας στήριξαν, δώσαμε κοινές μάχες και αγώνες», συνέχισε ο ίδιος.

«Επιδιώκουμε μία σε βάθος και ριζική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε αυτό να αποτυπωθεί και στην οργανωτική και την πολιτική του εμβέλεια και πρώτα από όλα στους μαζικούς χώρους -και αυτό προϋποθέτει την εγγραφή νέων μελών, τον πολλαπλασιασμό των οργανωμένων δυνάμεών του», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

Για τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την εκλογή προέδρου από την βάση, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «ευχαρίστως να κάνουμε στην ΝΔ μαθήματα δημοκρατίας και συλλογικής λειτουργίας κομμάτων, γιατί η ΝΔ είναι το κατ’ εξοχήν παράδειγμα προσωποπαγών κομμάτων που είναι χωρισμένα σε βιλαέτια και φέουδα που το ένα υπονομεύει το άλλο και περιμένει πότε θα υπάρξει το παραπάτημα του αρχηγού για να έρθει η δικιά του ώρα… αυτά δεν έχουν σχέση με την δημοκρατική παράδοση και κουλτούρα της Αριστεράς, την συλλογική δράση και το μοντέλο που διεκδικούμε να κάνουμε πράξη, της οργανωμένης σχέσης με την πολιτική».

«Βεβαίως», συνέχισε, «πολλά μπορούμε να διορθώσουμε για να λειτουργήσει ως μαγνήτης και να μπουν περισσότεροι και νέοι στην ηλικία στην υπόθεση της πολιτικής. Αλλά αυτά είναι εντελώς έξω από την οπτική της ΝΔ, που είναι προσωποπαγές, παραδοσιακό κόμμα που λειτουργεί με εντελώς διαφορετικούς όρους».

Όποιος έχει περάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ γελάει με όσα λέγονται για «σκληρή» διαδικασία επιλογής και αποδοχής νέων μελών, συνέχισε ο γραμματέας του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν ήταν ένα μικρό, οργανωμένο κόμμα, που μέσα από σωστές επιλογές και κυρίως την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των τελευταίων ετών και να εκφράσει βαθύτερες κοινωνικές ανάγκες, κατόρθωσε να γίνει κυβερνητικό κόμμα, κάνοντας υπερβάσεις αλλά και διαθέτοντας τα αναλυτικά και στρατηγικά εργαλεία που τον βοήθησαν να κάνει την ανάγνωση των γεγονότων και να αναλάβει το κόστος που του αναλογεί … ποτέ δεν έχανε από την προβληματική και τον ορίζοντά του την “μεγάλη εικόνα”, πάντα μιλούσε για συμμαχίες και ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα οδηγούσε και στην ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών και στην διαμόρφωση των αντίστοιχων συσχετισμών, που θα ανοίξουν νέους δρόμους και θα φέρουν αλλαγές προς όφελος των πιο αδύνατων και του κόσμου της εργασίας … όσοι αναφέρονται σε ένα κόμμα κλειστό και δογματικό, προφανώς αναφέρονται σε άλλες εκδοχές της Αριστεράς με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Εξάλλου, επεσήμανε την «θετική πλευρά» που είχαν τα δημοσιεύματα και οι έντονες αναφορές στο πρόσωπό του το τελευταίο διάστημα, γιατί «ξεκίνησε συζήτηση και ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά που -μετά και τις δύο συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας- μας οχυρώνουν έναντι οποιωνδήποτε κέντρων θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στην αναγκαία και σε βάθος συζήτηση που πρέπει να γίνει στο χώρο μας, μετά την ήττα των τελευταίων εκλογών … επιχείρησαν να απαλλαγούν με αυτή τη μέθοδο από το “βαρίδι” της Αριστεράς … να μεταμορφώσουν στο μεταμνημονιακό σκηνικό τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν από τους δύο παράγοντες ενός δικομματισμού που θα θυμίζει τον παλιό δικομματισμό, στα καλούπια και με βάση τις διαθέσεις των κυρίαρχων κύκλων, στη θέση του διπολισμού που έχει διαμορφωθεί στη νέα περίοδο».

Ταυτόχρονα, το μιντιακό πεδίο είναι σήμερα χειρότερο από ό,τι πριν τις εκλογές, «πρέπει να βρούμε τους τρόπους να παρακάμψουμε αυτή την πραγματικότητα, να σπάσουμε αυτή την προσπάθεια να μας περάσουν στην αφάνεια και να μας ανασύρουν όποτε εκείνοι νομίζουν και με τον τρόπο που νομίζουν … η κουβέντα που γίνεται για την ανασυγκρότηση του κόμματος πρέπει να έχει και μία τέτοια έγνοια. Να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε την σημερινή ψηφιακή πραγματικότητα … προφανώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ενεργή σχέση της πολιτικής, ενός ανθρώπου που κάνει την επιλογή να οργανωθεί, αλλά μπορεί να την βάλει σε μία νέα διάσταση, να την κάνει πιο αποτελεσματική», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο της ΝΔ για την ΔΕΗ το οποίο έγινε ολοφάνερο, πρώτα με την δημιουργία εικόνας ετοιμόρροπης επιχείρησης, για να δικαιολογήσει στην συνέχεια την αύξηση τιμολογίων που χτυπάει τους πάντες και ειδικά τα μεσαία στρώματα και τις επιχειρήσεις, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους. «Είναι μόνο η αρχή», όπως προέβλεψε.

Τα μόνα θετικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατέληξε, είναι αυτά που είχαν δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάργηση των capital controls, η συζήτηση για πρόωρη εξόφληση του χρέους στο ΔΝΤ (που είχε προσυμφωνηθεί σε ένα από τα τελευταία EuroWorkingGroup), οι 120 δόσεις που απλώς τροποποίησαν όσα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα «είναι σε κατεύθυνση νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης με έντονα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά», όπως μέτρα ενάντια στον κόσμο της εργασίας, αυξήσεις στη ΔΕΗ, αυξήσεις τελών για ΙΧ, κτλ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα κήρυξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Θρήνος στον Λίβανο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Άσσηρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Έκανε «περίπατο» με Κέντρικ Ναν και πέρασε στον τελικό του Super Cup
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Τροχαίο με νεκρό 70χρονο στην Κρήτη
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ: Ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ερμού: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 23χρονο και άρπαξαν χρυσή αλυσίδα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: «Πες μας την αλήθεια για το παιδί σου» – Πώς ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκτός ελέγχου η βία των ανηλίκων – Αιματηρά επεισόδια και τραυματίες
28 Σεπτεμβρίου, 2024