Η σημερινή ανακοίνωση του πρώτου πακέτου μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που θα πληγούν ή ήδη πλήττονται κατά προτεραιότητα από τον ιό του κοροναϊού είναι το πρώτο βήμα του οικονομικού επιτελείου για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά δυσοίωνης, όπως φαντάζει, κατάστασης που δημιουργεί παγκοσμίως η ραγδαία εξάπλωση του ιού.
Το δεύτερο πακέτο αναμένεται μέχρι τα τέλη του μήνα, οπότε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα έχει υπάρξει σημαντικά μεγαλύτερη διασπορά του ιού, οπότε και μεγαλύτερος αριθμός και εύρος επιχειρήσεων που θα έχουν πληγεί.
Ηδη, εγκαθίσταται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ένα ειδικό σύστημα, το οποίο θα παρακολουθεί και θα καταγράφει κατά κλάδο και ανά γεωγραφική περιοχή τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του ιού για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του φαινομένου. «Ενισχύουμε τη ρευστότητα ώστε να διαφυλάξουμε τον παραγωγικό ιστό και τις θέσεις εργασίας», τόνισε σήμερα χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικώς κ. Θοδ. Σκυλακάκης, παραδεχόμενος ευθέως ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο του οποίου την έκταση και τις συνέπειες δεν γνωρίζουμε, ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο πακέτο μέτρων επιχειρήσεις οι οποίες ναι μεν δεν θα βάλουν λουκέτο, αλλά θα υποστούν σημαντικές οικονομικές απώλειες, όπως πχ εστιατόρια σε περιοχές με εκτεταμένα κρούσματα κλπ. Με το νέο σύστημα, θα υπάρχει η δυνατότητα να εντοπίζεται και να καταγράφεται η πτώση του τζίρου, και ανάλογα με το εύρος της απώλειας θα έχουν πρόσβαση σε μέτρα και εργαλεία στήριξης που σχεδιάζονται.
Πάντως, όπως αποσαφηνίζουν οι ίδιες πηγές, οι πρωτοβουλίες έχουν εθνικά, και όχι τοπικά χαρακτηριστικά, που σημαίνει ότι θα αναφέρονται σε κλαδικές παρεμβάσεις και περιοχές και όχι σε μεμονωμένες επιχειρήσεις.
Στη «μεγάλη εικόνα» το οικονομικό επιτελείο εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να βρει το ζωτικό χώρο που απαιτείται προκειμένου να διατηρήσει την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας, χωρίς τους ασφυκτικούς περιορισμούς του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Τον αναζητεί, ωστόσο, εντός των τειχών της Ε.Ε καθώς δεν επιθυμεί να χαλάσει το κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στη σχέση τους με τους θεσμούς. Ταυτοχρόνως, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα, στην περίπτωση που οι στόχοι για ανάπτυξη και πλεονάσματα δεν πιάνονται λόγω των οικονομικών συνεπειών του κοροναϊού, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικό πολιτικό κόστος.
Η Αθήνα ποντάρει σε μεγαλύτερη ευελιξία της Ευρώπης, κάτι που άλλωστε άφησε σαφώς να εννοηθεί προ ημερών ο προέδρος του έκτακτου Eurogroup Μάριο Σεντένο, υπενθυμίζοντας ότι «οι δημοσιονομικοί κανόνες επιτρέπουν ευελιξία σε περίπτωση «ασυνήθιστων γεγονότων, πέρα από τον έλεγχο της κυβέρνησης» και ότι «επιτρέπεται μια προσωρινή απόκλιση από την πορεία προσαρμογής, με διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας».
Μεταφράζοντας τις τελευταίες δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι εφόσον υπάρξει μια συντονισμένη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα αφεθεί η Ελλάδα εκτός, εξαιτίας των περιορισμών του 3,5%.
Προς το παρόν, στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου οι υπουργοί Οικονομικών θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, με στόχο να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, που θα ενεργοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις και εξειδικευμένο κατά κράτος-μέλος, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν στο προσκήνιο τη βούληση της Αθήνας να διεκδικήσει χαμηλότερους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό που δεν αλλάζει, είναι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας να προχωρήσει στην εφαρμογή των δεσμεύσεών της για την 6η αξιολόγηση, του Μαΐου, με πρώτη την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.