«Εάν η προανακριτική Επιτροπή δεν καλέσει ως μάρτυρα εξέτασης ενώπιόν της τον Αντώνη Σαμαρά για όσα έγιναν το 2013 σε σχέση με την υπόθεση Μιωνή και εκδότη Φιλιππάκη τότε όχι μόνο υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα αλλά θα καταδειχθεί πως ένα δίχτυ προστασίας προστατεύει τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό και την παράταξή του».
Αυτό φέρεται να είπε μεταξύ άλλων κατά την σημερινή του εξέταση στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά ενδεχόμενη εμπλοκή Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση περί “σκευωρίας” για την Novartis, o πρώην υπουργός Νίκος Παππάς.
Κατά την σημερινή διαδικασία επανέλαβε ότι η εξέταση Σαμαρά αποτελεί μονόδρομο με βάση τα όσα κατέθεσε ο κ. Μιωνής και τόνισε ότι ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ γνώση για το τί αφορούσαν οι δικαστικές διαφορές των δύο, παρά μόνο γνώριζε την ύπαρξη αντιδικίας μεταξύ τους με βάση τα όσα έλεγαν οι διάδικοι αλλά και με βάση την επιθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να επέλθει κάποιος συμβιβασμός.
Στο μεταξύ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν κατηγορηματικά όσα γράφει ο κύριος Μιωνη σε νεώτερο υπόμνημα του και παραθέτουν τα τέσσερα ψέματα του όπως λένε.
Ο Σάμπυ Μιωνής γράφει στο υπόμνημά του:
1. «Ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν μεσολάβησε μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη, προκειμένου να επέλθει ο οποιοισδήποτε συμβιβασμός».
Κατά την εξέτασή του, όμως, στην προανακριτική, στις 26/2/2020, ο κ. Μιωνής παραδέχθηκε ότι η πρόταση συμβιβασμού που του μεταφέρθηκε το 2013 από τον κ. Παπασταύρου προήλθε από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ραγκούσης: Όταν ο κ. Παπασταύρου σας μετέφερε την πρόταση συμβιβασμού με τον κ. Φιλιππάκη το 2013 σας απέκρυψε ότι αυτή προέρχεται από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά;
Μιωνής: Όχι, δεν μου το απέκρυψε. Μου είπε καθαρά ότι είναι πρόταση από τον κ. Σαμαρά. Μετά από αυτό δέχθηκα να συμβιβαστώ.
2. «Δεν είμαι, ούτε υπήρξα ποτέ αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης».
Στην ένορκη κατάθεσή του, όμως, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ισραήλ (31/05/2013), στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ δήλωνε: «Είμαι εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού».
3. «Η κυβέρνηση του Ισραήλ, είτε απευθείας, είτε δια μέσου της Πρεσβείας στην Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ουδέποτε παρενέβη στην, αμιγώς ιδιωτική, αντιδικία μου με τους κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα».
Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, όμως, απαντώντας σε ελληνικό μέσο Ενημέρωσης επιβεβαίωσε, πριν από λίγες ημέρες, εμμέσως πως η συνάντηση του 2016 δεν αφορούσε προσωπική υπόθεση αλλά διπλωματικό θέμα, καθώς γίνεται αναφορά σε «επικοινωνίες διπλωματικών καναλιών»).
4. «Τον κ. Σαμαρά δεν τον συνάντησα ποτέ».
Ο κ. Μιωνής, όμως, στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, στις 14 Ιουνίου 2013, παραδέχεται ότι είχε συναντήσει τον κ. Σαμαρά στις αρχές του 2012, όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος της ΝΔ και η ΝΔ συμμετείχε στην συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Τις δύο πλευρές ειχε φέρει σε επαφή ο κ. Παπασταύρου. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Σαμαράς, Μιωνής, Παπασταύρου, Μηταράκης.
Στη σημερινή διαδικασία ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε σε σχέση με πιέσεις που ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ότι άσκησε στους Εισαγγελείς Διαφθοράς ώστε να ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά πολιτικών του αντιπάλων , διερωτήθηκε πως εάν είχε τέτοια δυνατότητα τότε γιατί σήμερα υπάρχουν επτά αρχειοθετήσεις και οι εισαγγελείς έχουν ασκήσει μόνο μία ποινική δίωξη;
Οι διάλογοι που ακολουθούν με βάση κοινοβουλευτικές πηγές είναι ενδεικτικοί των όσων έγιναν πριν από λίγο στην Προανακριτική Επιτροπή:
ΛΑΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ότι πίεσε φορτικά τους Εισαγγελείς Διαφθοράς να ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων. Τι λέτε;
ΠΑΠΠΑΣ: Αν ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε τέτοια δυνατότητα γιατί να έχουμε επτά αρχειοθετήσεις μέχρι σήμερα; Γιατί οι Εισαγγελείς Διαφθοράς δεν άσκησαν παρά μόνο μία ποινική δίωξη;
ΛΑΠΠΑΣ: Κατηγορείται ότι πίεσε και τους προστατευόμενους μάρτυρες να καταθέσουν ψέματα σε βάρος των πολιτικών σας αντιπάλων.
ΠΑΠΠΑΣ: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ήδη στην Επιτροπή σας και στους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Από όσα διάβασα στον Τύπο, δεν γνώριζαν καν τον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ, όπως διάβασα επίσης, κατέθεσαν ό,τι κατέθεσαν από τη γνώση που είχαν ως στελέχη της Novartis. Για ποια παρέμβαση και κατάχρηση εξουσίας του κ. Παπαγγελόπουλου πρόκειται; Αυτά είναι αστεία πράγματα και το γνωρίζει και η πλειοψηφία, που βλέπει ότι δεν της βγαίνει το θέμα, ούτε τραβώντας το από τα μαλλιά, και τώρα αναπτύσσει νέο αφήγημα για διερεύνηση κατηγορητηρίου με δήθεν νέα αδικήματα σε βάρος του.
ΛΑΠΠΑΣ: Στην προηγούμενη εξέτασή σας αναφέρατε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εξεταστεί εδώ ο κ. Σαμαράς για όσα έλαβαν χώρα το 2013. Αν η πλειοψηφία της Επιτροπής δεν τον καλέσει θα βλέπατε πολιτική σκοπιμότητα;
ΠΑΠΠΑΣ: Όχι μόνο και απλά πολιτική σκοπιμότητα, αλλά και δίχτυ προστασίας στον ίδιο και την παράταξή του. Τον κ. Σαμαρά τον ανέφερε ρητά και ο ίδιος ο κ. Μιωνής. Άρα η εξέτασή του είναι μονόδρομος. Αυτό θα έκανε κάθε όργανο που διερευνά με στοιχειώδη αξιοπιστία την παρούσα υπόθεση.
ΛΑΠΠΑΣ: Λάβατε ποτέ γνώση των λεπτομερειών της διαφοράς των δύο πλευρών, ή γενικά γνωρίζατε ότι υπάρχει μεταξύ τους μία αντιδικία;
ΠΑΠΠΑΣ: Ποτέ δεν έλαβα γνώση τι ακριβώς αφορούσαν οι δικαστικές τους διαφορές, ούτε γνώριζα τις λεπτομέρειες αυτών. Γνώριζα μόνο την ύπαρξη αντιδικίας τους από όσα έλεγαν μεταξύ τους οι δύο διάδικοι και από την επιθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να περαιωθεί αυτή η αντιδικία. Μάλιστα, ως προς το τελευταίο και μόνο, έκανα την προσπάθεια να λυθεί η αντιδικία τους εξωδίκως. Από την ώρα, όμως, που δεν τα έβρισκαν μεταξύ τους, εγώ δεν είχα ούτε αρμοδιότητα ούτε δυνατότητα να συνεχίσω περαιτέρω. Εκεί τελειώνει η προσπάθειά μου, όπως και του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως αποκόμισα από τις συναντήσεις που έγιναν.
ΛΑΠΠΑΣ: Αντιληφθήκατε να ασκεί πίεση ή εκβιασμό ο κ. Παπαγγελόπουλος στον κ. Μιωνή να συμβιβαστεί όπως όπως και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κ. Φιλιππάκη;
ΠΑΠΠΑΣ: Σε καμία περίπτωση δεν αντιλήφθηκα πίεση ή εκβιασμό του κ. Παπαγγελόπουλου προς τον κ. Μιωνή να συμβιβαστεί. Κατ’ αρχήν διότι ο ισχυρός στη συνάντηση ήταν ο Μιωνής, αυτός ήταν ο επιθετικός, ο ευρισκόμενος σε θέση ισχύος. Επικαλούνταν διαρκώς λόγους για τους οποίους αισθάνονταν ισχυρός. Αυτός είχε τον κύριο λόγο, αυτός έθετε, κυρίως, τους όρους. Επικαλούνταν γνωριμίες, σχέσεις με ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και εντός και, κυρίως, εκτός της χώρας.
ΛΑΠΠΑΣ: Στην προηγούμενη εξέτασή σας ρωτηθήκατε από τον κ. Πλεύρη αν στις συναντήσεις που έγιναν, εκτός από την συνδρομή σας για επίλυση των ιδιωτικών διαφορών Μιωνή-Φιλιππάκη, έγινε κουβέντα για επίλυση και διαφορών που εκκρεμούσαν στην ποινική δικαιοσύνη ή υπό άλλη έννοια μήπως ελήφθησαν δεσμεύσεις ότι θα τακτοποιηθούν τέτοιες υποθέσεις.
ΠΑΠΠΑΣ: Ποτέ ενώπιόν μου δεν έγινε κουβέντα για επίλυση υποθέσεων που εκκρεμούν στην ποινική δικαιοσύνη και ούτε επίσης ελήφθησαν δεσμεύσεις από οιονδήποτε.