Μετά την υπογραφή του μνημονίου Αγκυρας-Τρίπολης για τnv οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού με την κρίση στον Εβρο το Μαξίμου προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της Αγκυρας απέναντι στη χώρα μας.
Στα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι ενώ η προσοχή και το βάρος δίνεται στον Εβρο η Τουρκία να επιδιώξει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Στον δίαυλο που επιχειρείται να δημιουργηθεί μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η αποστολή ενός ερευνητικού τουρκικού σκάφους στην επίμαχη περιοχή η οποία εντάσσεται στους μαξιμαλιστικούς σχεδιασμούς της Γαλάζιας Πατρίδας είναι από τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα. Η παρουσία τουρκικού ερευνητικού σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης ή στην περιοχή του Καστελλόριζου χαρακτηρίζεται ως ένα σενάριο ακραίας πρόκλησης και παραβίασης εθνικής κυριαρχίας που θα απαιτήσει απάντηση.
Οπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές η Αθήνα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και για αυτό το ενδεχόμενο. Υπογραμμίζουν άλλωστε και το γεγονός ότι από τον Νοέμβρη και μετά έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα στην επίμαχη περιοχή οι περιπολίες και η παρουσία σκαφών των πολεμικού ναυτικού με στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε πρόκλησης.
Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ωστόσο ότι η Τουρκία για να προχωρήσει σε αυτό ενδεχομένως θα περιμένει την ανάρτηση του μνημονίου στον OHE για να δώσει μία επίφαση νομιμότητας. Εστω και αν ο Οργανισμός τονίζει ότι η ανάρτηση των κειμένων στην ιστοσελίδα του δεν σημαίνει και την αποδοχή τους καθώς αυτό αποτελεί μία τυπική διαδικασία και δεν έχει τη δυνατότητα να τις κρίνει Ωστόσο το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Κω με τουρκική ακταιωρό να επιχειρεί εμβολισμό σκάφους του ελληνικού Λιμενικού εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ενισχύει την πεποίθηση ότι η Αγκυρα πλέον δεν έχει αναστολές για πρόκληση ατυχήματος στο Αιγαίο.
Πληροφορίες: ΤΑ ΝΕΑ