Κορονοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «ελλιπή» οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

Its economy stupid!. Ενδεχομένως η περίφημη αυτή φράση στενού συνεργάτη του Μπιλ Κλίντον που ειπώθηκε κατά την διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας το 1992, να αποτυπώνει από μία άλλη οπτική κι ένα μεγάλο κομμάτι της προσέγγισης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην «επόμενη ημέρα» της πανδημίας του κορωνοϊου!

Η αξιωματική αντιπολίτευση «φωνάζει» εδώ και ημέρες πως τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τις ολέθριες συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία. Ακόμη και μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου η Κουμουνδούρου πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός γι’ αυτό και περιορίζεται σε αυτονόητα μέτρα που λειτουργούν ως «ασπιρίνες» προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση πρέπει να δείξει τόλμη και να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και των εργαζομένων, για την στήριξη των ασθενέστερων και πιο αδύναμων. Οι χθεσινές αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νέο «πακέτο» μέτρων που ανακοίνωσαν οι τρεις υπουργοί κάνουν σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί πολλά περισσότερα από τα μέτρα ύψους 10 δις που λέει η κυβέρνηση ότι θα λάβει για την διαχείριση της ζημιάς που θα προκαλέσει στην ελληνική οικονομία το «πέρασμα» του κορωνοϊού.

Η δήλωση των τομεαρχών Εργασίας, Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική της δυσαρέσκειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν παίρνει πιο τολμηρά και γενναία μέτρα. «Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην καταλαβαίνει το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας , της καθίζησης των εισοδημάτων και των λουκέτων» σχολιάζουν οι Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επισήμανση πως αντί να προστατεύει τα εισοδήματα, την απασχόληση και την επιβίωση των επιχειρήσεων, διευκολύνει και επιδοτεί τις γενικευμένες απολύσεις.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε μετατρέπει το σύνολο των εργαζομένων της χώρας σε ανέργους με ένα έκτακτο επίδομα χαμηλότερο του βασικού μισθού και τις επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις μηδενικού τζίρου. Ως εκ τούτου οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν κριτική για την επιλογή της κυβέρνησης να δοθεί το δώρο του Πάσχα με καθυστέρηση , ζητούν κάλυψη του συνολικού μισθολογικού κόστους των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται και καλούν την κυβέρνηση να ακυρώσει ως παράνομες τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έχουν ήδη γίνει. Παράλληλα μιλούν για άμεση εκταμίευση άτοκων δανείων προς επιχειρήσεις, για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αναστολή των πλειστηριασμών και αξιώνουν άμεσα αναστολή των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών.

Το μότο της Κουμουνδούρου για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι: Γενναία οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας και τις κοινωνίας και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις.