Πώς έφτασε η κυβέρνηση στο lockdown – Το καθοριστικό στοιχείο που έπεισε τον πρωθυπουργό

Ολοι όσοι συμμετέχουν εκ της θέσεώς τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, γνώριζαν από την προηγούμενη εβδομάδα ότι ήταν θέμα ημερών να τεθεί σε εφαρμογή το έσχατο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή ότι είναι στα χέρια όλων η υλοποίηση ή μη του μέτρου.

Η παρέμβαση εκείνη του πρωθυπουργού κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς θα ακολουθούσε ένα Σαββατοκύριακο με καλό καιρό και υπήρχε διάχυτος ο φόβος στην κυβέρνηση ότι αρκετοί θα αψηφούσαν τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις για παραμονή κατ οίκον.

Τότε, την Παρασκευή, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία περιελάμβανε και το συγκεκριμένο μέτρο.

Για την υλοποίησή του, ωστόσο, έπρεπε να συνεργαστούν ταυτόχρονα τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Αμυνας και Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που ο έλεγχος της εφαρμογής του απαιτεί συντονισμένες και πολυεπίπεδες δράσεις.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ευχόταν να μην αναγκαστεί να οδηγηθεί στην απόφαση αυτή, καθώς το μέτρο θα επιβαρύνει περαιτέρω την αγορά, η οποία ήδη πλήττεται με σφοδρότητα, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών που δοκιμάζονται από την αιφνίδια αλλαγή της ζωής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως κάθε μέρα, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, οι ειδικοί επιστήμονες ήταν σαφείς : Αν καθυστερούσε κι άλλο η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, η πιθανότητα να ζήσουμε ανάλογες σκηνές με αυτές της Ιταλίας, αυξάνονται σημαντικά. Αλλωστε, από το Σάββατο είχε διαφανεί η σημαντική αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως αποδείχθηκε την επομένη με τον σχεδόν τριπλασιασμό τους.

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης πήρε την οριστική απόφαση για εφαρμογή του μέτρου από σήμερα το πρωί.

Ακολούθησε πυρετός διεργασιών σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, προκειμένου να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός να ελέγξει από σήμερα, την εφαρμογή του μέτρου.

Αντιθέτως, δεν ελήφθη απόφαση για το «σφράγισμα» των συνόρων και συγκεκριμένα για την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τις χώρες της Ε.Ε αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας, καθώς υπάρχει ένας σημαντικότατος αριθμός Ελλήνων πολιτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες και αναζητείται τρόπος να επιστρέψουν στη χώρα.

Σήμερα το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, άλλωστε, οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε θα συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις ακριβώς για τον τρόπο επαναπατρισμού των εγκλωβισμένων Ευρωπαίων πολιτών.
Πλέον, όλοι εύχονται τις επόμενες δύο εβδομάδες οπότε και αναμένεται η κορύφωση της εμφάνισης των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο ρυθμός να είναι τέτοιος που θα τον αντέξει το ΕΣΥ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πέθανε Ουκρανή δημοσιογράφος που συνέλαβε ο ρωσικός στρατός
11 Οκτωβρίου, 2024
Τζορτζ Μπάλντοκ: Σε 2 με 3 εβδομάδες οι τοξικολογικές
11 Οκτωβρίου, 2024
Πρέβεζα: Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από ξυλοδαρμό από συμμαθητές του
11 Οκτωβρίου, 2024
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Δεκάδες τραυματίες από ισραηλινά πυρά σε σχολείο
11 Οκτωβρίου, 2024
Τζορτζ Μπάλντοκ: Αντισηπτικό για τα χέρια και όχι βότκα ήταν το μπουκάλι που βρέθηκε στο σπίτι του
11 Οκτωβρίου, 2024
ΗΠΑ: Ισοπαλία Χάρις και Τραμπ σε συνολικά ποσοστά στις επτά πολιτείες – κλειδιά
11 Οκτωβρίου, 2024
Ζελένσκι: Η επιστροφή των αιχμαλώτων στο επίκεντρο της συνομιλίας με τον πάπα Φραγκίσκο
11 Οκτωβρίου, 2024
Ο 39χρονος που συνελήφθη για το αμάξι με τα εκρηκτικά, είχε καταδικαστεί σε ισόβια αλλά αποφυλακίστηκε
11 Οκτωβρίου, 2024
Πανελλήνιες 2024: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των υποψηφίων των επαναληπτικών
11 Οκτωβρίου, 2024
«Προλαμβάνω»: Ξεκίνησε η αποστολή 2,8 εκατ. sms δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
11 Οκτωβρίου, 2024