ΣΥΡΙΖΑ: «Aς φάνε τηλε-εκπαίδευση τα επιστημονικά επαγγέλματα» λέει η ΝΔ

Φάτε μάτια ψάρια, ή αλλιώς «φάτε τηλεεκπαίδευση» . Κάπως έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της κυβέρνησης να μην δώσει το επίδομα των συνολικά 800 ευρώ για ενάμιση μήνα στα επιστημονικά επαγγέλματα, προσφέροντας αντ’ αυτού ένα κουπόνι τηλεεκπαίδευσης 600 ευρώ (σε δύο δόσεις) εφόσον παρακολουθήσουν διαδικτυακά προγράμματα επιμόρφωσης!

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα όσα υποσχόταν η ΝΕ προεκλογικώς μιλώντας για στήριξη της μεσαίας τάξης έχουν καταρρεύσει μέσα σε λίγους μήνες με την κυβέρνηση να περιφρονεί τους επιστήμονες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ενισχύοντας ωστόσο τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που θα αναλάβουν την εκπαίδευσή τους. Η κυβερνηιτκή απόφαση αφορά 170.000 επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους) που εξαιρούνται από το επίδομα των 533 ευρώ, εξέλιξη που έχει ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών του κλάδου.

Γι’ αυτό και η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσου με το 1/12 της περσινής δήλωσης με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου διαμαρτύρεται και για το γεγονός πως η κυβέρνηση της ΝΔ περιορίζεται στο να παίρνει περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει προληπτικά μέτρα στους χώρους εργασίας. Ειδικότερα, αναφέρεται στις επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία και απασχολούν χιλιάδες εργαζομένων οι οποίοι πάντως εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο ειδικά στους εργασιακούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Προειδοποιεί πως τα μέτρα προστασίας πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο αυστηροποίησης της καραντίνας , επομένως σε παύση της λειτουργίας τους.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που έχει το Παρατηρητήριο του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την ανταπόκριση του Συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, υπάρχουν ακόμη και τώρα πολύ σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στην αναγκαία ενίσχυση του και των ανθρώπων του με την ανεπάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας (απλές και ειδικές μάσκες, γάντια, γυαλιά, αντισηπτικά, ποδιές, στολές) να δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στο ίδιο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ως ανεπαρκή την ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό καθώς δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για την κατανομή ανά ιατρική ειδικότητα, κλάδο, νοσοκομείο και κλινική, των εργαζομένων που έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία.